Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021
Με την ευχή ότι σύντομα η πανδημία θα περιοριστεί, επιτρέποντάς μας να επιστρέψουμε στην ασφάλεια και στους κανονικούς ρυθμούς που γνωρίζαμε, η Λεβέντειος Πινακοθήκη ανακοινώνει την επανέναρξη της σειράς Διαλέξεων της Τετάρτης, στις 13 Οκτωβρίου 2021, με τη διάλεξη «Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός» από τον Καθ. Roderick Beaton.
Από τις πρώτες κιόλας μέρες της Επανάστασης, η έκκληση προς τα «πολιτισμένα έθνη της Ευρώπης» εμφανίζεται στις πρώτες προκηρύξεις των επαναστατών. Τόσο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, όσο και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στην Καλαμάτα, καλούν τους φιλελεύθερους και τους φιλάνθρωπους της Ευρώπης να υποστηρίξουν τον Αγώνα. Οι «φιλέλληνες», όπως αποκαλούνται αμέσως, κατεβαίνουν από όλα τα μέρη της ηπείρου, καθώς και από την μακρινή Αμερική. Πάνω από 1000 άτομα πήραν ενεργό μέρος ως εθελοντές στο πεδίο της μάχης. Άλλοι απογοητεύτηκαν και έφυγαν, άλλοι σκοτώθηκαν ή πέθαναν από αρρώστιες. Οι απώλειες ήταν τρομερές, και τραγικές – όπως γίνεται στην πασίγνωστη περίπτωση του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι τον Απρίλη του 1824. Είναι ζήτημα τι κατάφεραν οι άνθρωποι αυτοί, αν υπολογίσουμε μόνο το στρατιωτικό αποτέλεσμα της επέμβασής τους. Αλλά, μαζί με πολύ περισσότερους ομοϊδεάτες τους που έμειναν σπίτι αλλά που ενεργούσαν με πλάγιους τρόπους, όπως με χρηματοδοτήσεις, πληροφόρηση μέσα από τις εφημερίδες κλπ., οι φιλέλληνες ως σύνολο εξασφάλισαν την κινητοποίηση των κυβερνήσεων των Μεγάλων Δυνάμεων προς όφελος της Ελλάδας. Αν δεν ήταν οι εθελοντές που πήραν τα άρματα, και αν δεν ήταν οι προπαγανδιστικές ενέργειες των φιλελλήνων σε όλες, σχεδόν, τις χώρες της Ευρώπης, δεν θα γινόταν η ναυμαχία του Ναυαρίνου, ή το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, που τελικά εξασφάλισε την πλήρη ανεξαρτησία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στις 3 Φεβρουαρίου 1830.
Διάλεξη της Τετάρτης - 13 Οκτωβρίου 2021
Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων, 19:30
Τίτλος: Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός
Ομιλητής: Roderick Beaton, Επίτιμος Καθηγητής στην Έδρα Κοραή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College London
Προλογίζει η Καθηγήτρια Gonda Van Steen, Κάτοχος της Έδρας Κοραή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College London
Τη συζήτηση συντονίσει η Δρ. Diana Markides, Ιστορικός
Εις μνήμην της Νίκης Μαραγκού, στο πλαίσιο της συνεργασίας Λεβεντείου Πινακοθήκης – Niki Marangou Project at King’s College London
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τη Δευτέρα 11/10/2021, στο τηλ. 22668838 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση rsvp@leventisgallery.org.
Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική. Είσοδος ελεύθερη. Η διάλεξη θα μεταδίδεται επίσης διαδικτυακά στη σελίδα Facebook της Λεβεντείου Πινακοθήκης.
Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, ακολουθώντας το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, επιτρέπει την είσοδο στους χώρους της μόνο με την επίδειξη Safe Pass και τη χρήση μάσκας προσώπου.
-
Λεβέντειος Πινακοθήκη
13 Οκτωβρίου 2021
Σχετικά

Σ' αυτό το χωριό θα στηθεί και φέτος “Το σπίτι των Ξωτικών"
Tο Χριστουγεννιάτικο χωριό στο Πραστειό Κελλακίου ετοιμάζεται να επιστρέψει...

Η Περιστερώνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα
Η Οδός Χριστουγέννων θα ανοίξει στο χωριό

18 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Εκθέσεις, φεστιβάλ, θέατρο, μουσική και γαστρονομία


Πανηγύρι Χαράς, με παιχνίδια, δραστηριότητες, τον Μάρκο Παγδατή και ποδοσφαιριστές
Το 30ο Πανηγύρι της Χαράς, την Κυριακή στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού

Το Προεδρικό Μέγαρο θα μετατραπεί ξανά σε Χριστουγεννιάτικο Χωριό
Διήμερο Χριστουγεννιάτικο Χωριό στο Θεατράκι του Προεδρικού Μεγάρου

Happy Land: Το πιο διασκεδαστικό παιδικό φεστιβάλ, θα έχει καλό σκοπό
Με διαδραστικά παιχνίδια, δημιουργικά εργαστήρια, φουσκωτά, face paintings καθώς επίσης και πολλές εκπλήξεις

Πεζοπορία στο μονοπάτι της φύσης Καληδόνια και επίσκεψη στο Θεματικό Κέντρο ”Λεβάντα” στις Πλάτρες
Δες όλες τις λεπτομέρειες

Ζωγράφισε, χαλάρωσε και απόλαυσε τη φύση στο Πάρκο Αθαλάσσας με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι!
Δεν χρειάζεται καμία εμπειρία - μόνο χαμόγελο και good vibes!

Τα βιεννέζικα βαλς επιστρέφουν στην Κύπρο
Ζήστε την Πρωτοχρονιά των Ανακτόρων της Βιέννης, στον υπέροχο κόσμο του Στράους!

Επιστρέφει για 2η φορά το street food party στην Παλιά Λευκωσία
Με dj, φαγητό, ποτό και διασκέδαση

Open House για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει ζώα συντροφιάς