Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021
Με την ευχή ότι σύντομα η πανδημία θα περιοριστεί, επιτρέποντάς μας να επιστρέψουμε στην ασφάλεια και στους κανονικούς ρυθμούς που γνωρίζαμε, η Λεβέντειος Πινακοθήκη ανακοινώνει την επανέναρξη της σειράς Διαλέξεων της Τετάρτης, στις 13 Οκτωβρίου 2021, με τη διάλεξη «Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός» από τον Καθ. Roderick Beaton.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της Επανάστασης, η έκκληση προς τα «πολιτισμένα έθνη της Ευρώπης» εμφανίζεται στις πρώτες προκηρύξεις των επαναστατών. Τόσο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, όσο και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στην Καλαμάτα, καλούν τους φιλελεύθερους και τους φιλάνθρωπους της Ευρώπης να υποστηρίξουν τον Αγώνα. Οι «φιλέλληνες», όπως αποκαλούνται αμέσως, κατεβαίνουν από όλα τα μέρη της ηπείρου, καθώς και από την μακρινή Αμερική. Πάνω από 1000 άτομα πήραν ενεργό μέρος ως εθελοντές στο πεδίο της μάχης. Άλλοι απογοητεύτηκαν και έφυγαν, άλλοι σκοτώθηκαν ή πέθαναν από αρρώστιες. Οι απώλειες ήταν τρομερές, και τραγικές – όπως γίνεται στην πασίγνωστη περίπτωση του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι τον Απρίλη του 1824. Είναι ζήτημα τι κατάφεραν οι άνθρωποι αυτοί, αν υπολογίσουμε μόνο το στρατιωτικό αποτέλεσμα της επέμβασής τους. Αλλά, μαζί με πολύ περισσότερους ομοϊδεάτες τους που έμειναν σπίτι αλλά που ενεργούσαν με πλάγιους τρόπους, όπως με χρηματοδοτήσεις, πληροφόρηση μέσα από τις εφημερίδες κλπ., οι φιλέλληνες ως σύνολο εξασφάλισαν την κινητοποίηση των κυβερνήσεων των Μεγάλων Δυνάμεων προς όφελος της Ελλάδας. Αν δεν ήταν οι εθελοντές που πήραν τα άρματα, και αν δεν ήταν οι προπαγανδιστικές ενέργειες των φιλελλήνων σε όλες, σχεδόν, τις χώρες της Ευρώπης, δεν θα γινόταν η ναυμαχία του Ναυαρίνου, ή το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, που τελικά εξασφάλισε την πλήρη ανεξαρτησία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στις 3 Φεβρουαρίου 1830.
Διάλεξη της Τετάρτης - 13 Οκτωβρίου 2021
Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων, 19:30
Τίτλος: Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός
Ομιλητής: Roderick Beaton, Επίτιμος Καθηγητής στην Έδρα Κοραή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College London
Προλογίζει η Καθηγήτρια Gonda Van Steen, Κάτοχος της Έδρας Κοραή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College London
Τη συζήτηση συντονίσει η Δρ. Diana Markides, Ιστορικός
Εις μνήμην της Νίκης Μαραγκού, στο πλαίσιο της συνεργασίας Λεβεντείου Πινακοθήκης – Niki Marangou Project at King’s College London
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τη Δευτέρα 11/10/2021, στο τηλ. 22668838 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση rsvp@leventisgallery.org.
Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική. Είσοδος ελεύθερη. Η διάλεξη θα μεταδίδεται επίσης διαδικτυακά στη σελίδα Facebook της Λεβεντείου Πινακοθήκης.
Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, ακολουθώντας το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, επιτρέπει την είσοδο στους χώρους της μόνο με την επίδειξη Safe Pass και τη χρήση μάσκας προσώπου.
-
Λεβέντειος Πινακοθήκη
13 Οκτωβρίου 2021
Σχετικά
Η Κύπρος στο Επίκεντρο της Παγκόσμιας Καινοτομίας για τη Μακροζωία: Έρχεται το Cyprus EMEA Healthspan Summit 2026
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διεθνούς φήμης επιστήμονες, πρωτοπόροι της βιοτεχνολογίας, επενδυτές και φορείς χάραξης πολιτικής
Weekend Agenda: 30 υπέροχες προτάσεις για έξοδο αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Θέατρο, συναυλίες, stand-up, εκθέσεις, οικογενειακές βόλτες και ξεχωριστές εμπειρίες σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Αγία Νάπα για ένα γεμάτο και απολαυστικό weekend
Στις 4 του Απρίλη (μιτσιοί τζιαι μηάλοι) θα βρεθούμε στην αυλή του Άη Γιώρκη
Σε μία γιορτή που δίνει πνοή στες ρίζες και είναι αφιερωμένη στην παράδοση
Όλα όσα θα γίνουν τον Μάιο στο Fantasia Festival
Ετοιμαστείτε να φτιάξουμε προστατευτικές κούκλες να παρακολουθήσουμε μεσαιωνικές μάχες και magic show
Κυνηγάμε πασχαλινά αυγά μαζί με τα παιδιά στον πιο όμορφο βοτανικό κήπο του νησιού
Γεμίζουμε τα καλαθάκια μας αυγά και παίζουμε παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια
Το Υφαντουργείο ξαναχτυπά με ένα πασχαλινό παζάρι
Η άνοιξη φέρνει markets, φαγητό και πολύ παιχνίδι
Έρχεται η 17η έκθεση Στατικού Μοντελισμού στην Κυπρο
Μοναδικά εκθέματα και έμπνευση για όλους στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου γιορτάζει με δωρεάν δράσεις για το κοινό
Τριήμερο εκδηλώσεων στη Λεμεσό με ελεύθερη είσοδο, βραδινή ξενάγηση και δημιουργικό εργαστήρι παντομίμας
Safari & Hiking στον Μαχαιρά: Ζήσε μια αυθεντική περιπέτεια στη ανθισμένη κυπριακή φύση
Μια μοναδική outdoor εμπειρία που συνδυάζει εξερεύνηση, πεζοπορία και τα εντυπωσιακά τοπία του ορεινού Μαχαιρά
«Χόρεψε, χόρεψε στη γειτονιά» των Αγίων Ομολογητών
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για το πιο όμορφο έθιμο της γειτονιάς
Είσαι έτοιμος να ανακαλύψεις τα Τεισιά της Μαδαρής;
Εκπαιδευτική πεζοπορία σε μία πανέμορφη διαδρομή με εντυπωσιακά σημεία θέας