News , Guide

Αυτές είναι οι πιθανές (μικρές) χαλαρώσεις στα μέτρα

Έρχονται μικρές χαλαρώσεις - Αύριο οι ανακοινώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 07 Οκτωβρίου 2021

Στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Υγείας παρευρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, κατά την οποία ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Χατζηπαντέλα σημείωσε ότι είχε σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσει την Επιτροπή Υγείας της Βουλής για τη δράση του Υπουργείου Υγείας από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. «Τους ενημέρωσα για τα μέτρα που έχουμε λάβει για την πανδημία, πώς διαχειριστήκαμε την πανδημία και για τα δύο καίρια προβλήματα που έχουμε στο Υπουργείο Υγείας, τα θέματα αφορούν τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ», ανέφερε.

Στο περιθώριο της συζήτησης με τα μέλη της Επιτροπής, ο Υπουργός Υγείας απάντησε σε ερωτήσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων, ενώ εκφράστηκαν προβληματισμοί και ανησυχίες, που, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα καταβληθεί προσπάθεια από το Υπουργείο Υγείας να εφαρμοστούν. «Θέλω να τους ευχαριστήσω για την καλή συνεργασία, θεωρώ ότι κοινός στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς, τους πολίτες, και θεωρώ ότι θα έχουμε μια αγαστή συνεργασία και στη συνέχεια», είπε ο κ. Υπουργός.

Κληθείς να απαντήσει για το πρόβλημα με την υπερεπισκεψιμότητα στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων και πώς θα επιλυθεί το ζήτημα των καθυστερήσεων στην εξέταση ασθενών, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι το πρόβλημα παρατηρείται «επειδή κάποιοι Προσωπικοί Ιατροί δεν απαντούν τα τηλέφωνα ή στέλνουν τους ασθενείς στα ΤΑΕΠ. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι κάποιοι ηλικιωμένοι μας σε κλειστές δομές, όταν έχουν πρόβλημα, δεν τους βλέπει ο γιατρός τους, αλλά έρχονται στα ΤΑΕΠ. Και ένας άλλος λόγος είναι ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε κάποια εφημερεύοντα ιατρεία, τα οποία δεν λειτουργούν και τώρα θα το εξετάσουμε σε συνεργασία με τον ΟΑΥ για να λειτουργήσουν εάν χρειαστεί».

Σε σχέση με τη χορήγηση 3ης δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19, και ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί το ηλικιακό όριο στον γενικό πληθυσμό κάτω των 65 ετών, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «αυτό θα ξεκινήσει όταν λάβουμε τη γνωμάτευση των ειδικών. Έχω μιλήσει σήμερα με τον Επικεφαλής της ΣΕΕ, είμαι σε συχνή επικοινωνία μαζί του και θα συνεδριάσει η Επιτροπή τις επόμενες ημέρες, ώστε να δώσει τις εισηγήσεις της τις επόμενες ημέρες και θα πάνε αυτές οι εισηγήσεις στο Υπουργικό».

Κληθείς να πει εάν υπάρχουν εξελίξεις με το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι είναι σε επικοινωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα, σημειώνοντας ότι κάποιες υποθέσεις θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη σύντομα.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν, δεδομένης της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει πρόθεση για να δοθούν χαλαρώσεις, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού «μάς βοηθούν να έχουμε μειωμένες νοσηλείες, την ίδια στιγμή όμως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Είναι και άλλοι παράγοντες. Άνοιγμα σχολείων, Πανεπιστημίων, αλλά και ο καιρός. Εάν αυτοί οι παράγοντες μας το επιτρέψουν, θα δούμε. Στο Υπουργικό αύριο θα έχει πρόταση για μικρές χαλαρώσεις. Σε ό,τι αφορά στη μάσκα, θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και άλλους ιούς, όπως η γρίπη και ένας από τους λόγους που η χώρα μας έχει καλά αποτελέσματα είναι το ότι δεν καταργήσαμε το μέτρο της μάσκας και αυτή είναι και η εισήγηση που έχω πάρει και από ειδικούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στην πρόταση που θα κατατεθεί για έγκριση στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Χατζηπαντέλα υπογράμμισε ότι θα πρόκειται για μικρές χαλαρώσεις, όπως η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, θέατρα, κινηματογράφους, κοκ, θεατών νοουμένου ότι θα προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή αρνητικού αποτελέσματος PCR. Πρόσθεσε δε πως γίνονται σκέψεις και για αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού σε κάποιους άλλους χώρους.

Εξηγώντας τον λόγο που στα γήπεδα δεν επιτρέπεται η είσοδος και σε όσους έχουν αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test, ο κ. Υπουργός είπε ότι ο στόχος είναι να κρατήσουμε τον κόσμο ασφαλή και, συνεπώς, θα επιτραπεί προς το παρόν η είσοδος με αρνητικό PCR και εάν το επιτρέψουν στη συνέχεια οι συνθήκες, θα επιτραπεί και η είσοδος με αρνητικό rapid test.

(ΜΚΥ)

Σχετικά

Ατζέντα
December 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close