Δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2021
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την υλοποίηση του Σχεδίου Επιχορήγησης Αγοράς Καινούριου μη Ηλεκτροκίνητου Ποδηλάτου.
Το συγκεκριμένο Σχέδιο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ενέργεια και Κλίμα» και βιώσιμης κινητικότητας, αποτελεί μία από των δεκαέξι δράσεων του Γενικού Σχεδίου Δράσης Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου για την περίοδο 2021-2023 συνολικού κόστους €4.000.000,00.
Το Σχέδιο, του οποίου δικαιούχοι είναι Κύπριοι, Ευρωπαίοι και πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία άνω των 18 ετών, αφορά στην αγορά καινούριου μη ηλεκτροκίνητου ποδηλάτου το οποίο εμπίπτει στις ακόλουθες κατηγορίες:
α) Ποδήλατα Πόλης (City Bikes)
β) Ποδήλατα Δρόμου (Road Bikes)
γ) Ποδήλατα Ορεινής (Mountain Bikes)
δ) Ποδήλατα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ)
Από το Σχέδιο εξαιρούνται τα Ηλεκτρικά Ποδήλατα για τα οποία θα δοθεί επιδότηση από άλλο μελλοντικό Σχέδιο.
Όσον αφορά στο ύψος της επιδότησης για τα ποδήλατα Πόλης, Δρόμου και Ορεινής, το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται στα €200, νοουμένου ότι η αξία του ποδηλάτου δεν θα υπερβαίνει τα €1000 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ή στην πραγματική τιμή αγοράς του ποδηλάτου, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.
Όσον αφορά τα ποδήλατα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται στα €800, ή στην πραγματική τιμή αγοράς του ποδηλάτου, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια ισχύος του Σχεδίου Δράσης 2021 – 2023, ο κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα επιχορήγησης ενός ποδηλάτου.
Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται ότι την περίοδο 2021 – 2023 θα διατεθεί σε επιχορηγήσεις το ποσό των €570.000,00.
Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος επιχορήγησης αναπτύχθηκε από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ιστοσελίδα στην οποία θα προβάλλονται και θα προωθούνται όλες οι δράσεις του Γενικού Σχεδίου Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου για την περίοδο 2021 – 2023, καθώς επίσης πληροφοριακό σύστημα / πλατφόρμα στο οποίο θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις των ατόμων που επιθυμούν να λάβουν επιδότηση αγοράς ποδηλάτου. Η έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας και της πλατφόρμας θα ανακοινωθούν σύντομα.
Οι αιτήσεις θα εξετάζονται κατά σειρά προτεραιότητας βάσει της ημερομηνίας και ώρας υποβολής τους. Όσον αφορά τις ελάχιστες προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα ποδήλατα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.
Σχετικά

Leonardo Hotels: Το NYX HOTEL THESSALONIKI ξεκινά τη λειτουργία του
Για μία αυθεντική εμπειρία, με σύγχρονο design και τη βαθιά κατανόηση του σύγχρονου ταξιδιώτη


Ήμουν κι εγώ στο Καλλιμάρμαρο...
Μια ανεπανάληπτη βραδιά στο Καλλιμάρμαρο με την Άννα Βίσση να γράφει ιστορία μπροστά σε 65.000 θεατές

Καταρρίπτεται ο μεγαλύτερος μύθος για τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων
Οι ταξιδιώτες αναζητούν πάντα τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για ταξίδια διακοπών

Τα καλύτερα μέρη της Ευρώπης για ταξίδι τον Οκτώβριο με τα ομορφότερα φθινοπωρινά χρώματα
Είναι σχεδόν εκείνη η εποχή του χρόνου που οι νύχτες σιγά σιγά μεγαλώνουν, η θερμοκρασία πέφτει και η μυρωδιά του φθινοπώρου είναι στον αέρα

20 χρόνια Madame Figaro Awards: Μάθαμε πότε θα διεξαχθούν τα 20ά βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς
Η μεγάλη βραδιά πλησιάζει

Βραβεία Εmmy: Θρίαμβος για Adolescence και The Studio - Αναλυτικά οι νικητές
Το Adolescence του Netflix και το The Studio του Apple TV+ σάρωσαν στα Emmy 2025 με πολλά βραβεία - Τα πολιτικά μηνύματα που κυριάρχησαν στη βραδιά


Μεμονωμένες βροχές στα ορεινά - Πότε αναμένεται περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας


Κυρίως αίθριος ο καιρός - Πότε και πού αναμένονται μεμονωμένες βροχές
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ανακοινώθηκε η Βασίλισσα του Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2026
«Η Βασίλισσα του Πάθους και της Τρέλας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού»