Δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2021
Το Δίκτυο Εθελοντών Together Cyprus σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών, διοργανώνουν την Παγκύπρια εκστρατεία καθαρισμού “Let’sDoIt! Cyprus 2021” κατά την εβδομάδα 25 - 31 Οκτωβρίου 2021 με θεματική #ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ.
Σκοπός της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν την προστασία, διατήρηση και αειφόρο διαχείριση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Στα πλαίσια της εκστρατείας και για πρώτη φορά φέτος, το Τμήμα Δασών παρέχει ένα διαδραστικό χάρτη με SOS περιοχές όπου πολίτες - εθελοντές μπορούν να έρθουν και να συνδράμουν στην προστασία και διατήρηση των δασικών περιοχών της Κύπρου. Σημαντικό είναι επίσης ότι το ίδιο το Τμήμα Δασών στα πλαίσια της στήριξής του, προσφέρει εκσκαφείς και άλλα συγκεκριμένα οχήματα για να ενισχύσει τον καθαρισμό σε δύσβατες περιοχές. Για καλύτερο συντονισμό , όλοι οι εθελοντές προτρέπονται μαζί με την εγγραφή τους εδώ να πάρουν τηλέφωνο στο 70005022 ή να αποστείλουν email με την τοποθεσία της αρεσκείας τους στο letsdoitcy@gmail.com
Επιπρόσθετα, καθαρισμοί μπορούν να γίνουν και σε άλλες τοποθεσίες φυσικής ομορφιάς όπως :
Καθαρισμός σε 10 πάρκα που έχουν κατοχυρωθεί ως Εθνικά Δασικά Πάρκα:
Παιδαγωγικής Ακαδημίας / Δάσος Λιοπετρίου / Αθαλάσσας / Τροόδους / Κάβο Γκρέκο / Πολεμιδιών / Ριζοελιάς / Αγίου Νίκανδρου / Πέτρας του Ρωμιού / Μαχαιρά.
Άλλες βασικές τοποθεσίες:
Φράγμα Γερμασόγιας / Μονοπάτι Μελέτης της φύσης Καληδόνια / Καταρράκτες Μιλλομέρη / Γέφυρα Μηλιάς / Πάρκο Εθνών / Βοτανικοί Κήποι Αθαλάσσας / Φράγμα Ξυλιάτου / Μονοπάτι Μελέτης της φύσης Αφροδίτη / Γιοφύρι του Τζελεφού / Γαρύλλης - Ποταμοί Γιαλιάς.
Τόσο για τον καθαρισμό σε χερσαία γη όσο και στις θάλασσες (ακτές και βυθούς) οι εθελοντές προτρέπονται να ρωτήσουν τις κοινότητες ή τους δήμους για προτεινόμενες περιοχές.
Το Let’s do it! Cyprus αποτελεί μέρος της δράσης Let’s do it! WorldκαιWorldCleanupDay, δύο παγκόσμιων εκστρατειών, που σκοπό έχουν να απαλλάξουν τις φυσικές περιοχές του κόσμου από σκουπίδια. Ταυτόχρονα, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εθελοντικό πρόγραμμα που έχει οργανωθεί ανά το παγκόσμιο.
Μέχρι το 2019 η Κύπρος ήταν η δεύτερη χώρα στην παραγωγή σκουπιδιών στην Ευρώπη. Η εκστρατεία Let’s Do It! Cyprus δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 2012, μετρώντας πέραν των 165 χιλιάδων εθελοντών, και απαλλάσσοντας την Κύπρο από εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών, που βρίσκονταν στους δρόμους, στις πόλεις και στο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.
Στόχος της εκστρατείας είναι η συμμετοχή και η ενημέρωση όσο μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού με στόχο να ξεπεράσουμε το φράγμα των 50,000 εθελοντών, έτσι ώστε το μήνυμά να φτάσει σε ολόκληρη την Κύπρο και να ακουστεί ηχηρό σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό τον λόγο η ενεργοποίηση και ενημέρωση του κάθε πολίτη αποτελούν σημαντικές στρατηγικές επιτυχίες, για μια Κύπρο καθαρή και όμορφη!
Όπως και πέρσι, η εκστρατεία θα προχωρήσει με έμφαση την ατομική πρωτοβουλία και ευθύνη στους υπαίθριους χώρους, συμμορφούμενο με τις διατάξεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του COVID-19 Διάταγμα (Αρ.7) του 2020.
Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί ιδιαίτερα τόσο τους εθελοντές, όσο και τους χορηγούς, για τη διαχρονική στήριξη και την γενναιόδωρη προσφορά τους, χωρίς την οποία η εκστρατεία δε θα ήταν εφικτή.
Το κοινό μπορεί να ακολουθήσει την εκστρατεία στο Facebook και Instagram #stoxerisou #letsdoitcyprus #2021
(ΜΓ/ΣΧ)
Σχετικά
 
            
        The Jolly Road: Το πιο φωτεινό Christmas Market της Λευκωσίας έρχεται!
Μπαίνουμε στο κλίμα των γιορτών με μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη αγορά στην πρωτεύουσα
 
            
        Τις Κυριακές στο Φοινί φτιάχνουν Φοινιώτικο παλουζέ
Για τελευταία Κυριακή, πάμε στο χωριό για ζεστό παλουζέ
 
            
        Προτιμώ να περπατήσω παρά να πιώ και να οδηγήσω...
Η Λεμεσός λέει όχι στην οδήγηση υπό αλκοόλ
 
            
        H καρδιά του Taekwon-do, χτυπά αυτόν τον Νοέμβριο στην Κύπρο
Η Λεμεσός φιλοξενεί την εκδήλωση για τα 60 χρόνια του αθλήματος στην Ευρώπη
 
            
        Αυτό το εργαστήρι δημιουργικής γραφής με την Ελένη Ξένου εμπνέεται από τα ίχνη και τις γραμμές
Σε έναν καινούριο υπέροχο χώρο στην πλατεία Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα
 
            
        Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην Πάχνα, ανακοίνωσε ημερομηνίες
Όλα όσα ετοιμάζει το χωριό της Λεμεσού
 
            
        Το Κοιλάνι μεταμορφώνεται φέτος σε ένα «Παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Χωριό»
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
 
            
        Το Όμοδος ανακοίνωσε τριήμερο Christmas Market
Τριήμερο με άρωμα Χριστουγέννων στο Όμοδος!
 
            
        Winter Wonderland by Hadjikostas: Το πιο μαγικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό της χρονιάς θα στηθεί στην ορεινή Λευκωσία!
Ζήστε τη μαγεία των γιορτών στο ειδυλλιακό Κτήμα Χατζηκώστα, στην περιοχή Ευρύχου της επαρχίας Λευκωσίας
 
            
        Στη Λεμεσό... θέλουν να κάνουν την πόλη τους καλύτερη
Εξ ου και την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου διοργανώνουν την Ημερίδα «Κοινωνία για όλους σε μια πόλη για όλους»
 
            
        Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παραδοσιακού Χορού θα γίνει στην Κύπρο τον Νοέμβριο
Θέμα του «Ο Παραδοσιακός Χορός στην Επιστημονική Σφαίρα του 21ου Αιώνα»
 
            
        53 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Από φεστιβάλ και συναυλίες μέχρι θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και αποδράσεις στη φύση
 
            
         
            
             
            
             
            
             
            
             
            
             
            
             
    
     
    
     
    
     
    
     
    
     
    
    