Δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2021
Η επιχορήγηση που θα παραχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση για την αγορά ποδηλάτου, έσκασε στην Κύπρο σαν κεραυνός εν αιθρία και η αλήθεια είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή μας ενθουσίασε και μας άρεσε πολύ!
Προς στιγμήν αναρωτηθήκαμε αν η Κύπρος ενδείκνυται για τη χρήση ποδηλάτου και πιθανότατα το ίδιο να αναρωτιέστε και εσείς. Σίγουρα οι μεγάλες πόλεις έχουν πολλά ψωμιά ακόμα για να χαρακτηριστούν bike friendly – αν και έχουν γίνει πραγματάκια τελευταία για να είμαστε δίκαιοι – όμως η περιορισμένη έκταση της Κύπρου και οι κοντινές αποστάσεις της είναι ιδανικές για ποδηλατικές εξορμήσεις στα περίχωρα των πόλεων και στην επαρχία.
Ψάχνοντας λοιπόν ανακαλύψαμε πάρα πολλές ποδηλατικές διαδρομές, που για να είμαστε ειλικρινείς στην αρχή δεν υπολογίζαμε να βρούμε ούτε τις μισές… Για αρχή λοιπόν σας παραθέτουμε 3 διαδρομές από 3 διαφορετικές επαρχίες και διαφορετικού βαθμού δυσκολίας για να διαλέξετε την ιδανική για εσάς αναλόγως με το που βρίσκεστε τόσο γεωγραφικά όσο και σε επίπεδο εμπειρίας και φυσικής κατάστασης. Θα ακολουθήσουν και άλλες διαδρομές στη συνέχεια…

Ακτή του Κυβερνήτη – Εύκολη
Η διαδρομή ξεκινά από την Ακτή του Κυβερνήτη, κατευθύνεται παραλιακά και φτάνει μέχρι το Parklane Resort. Στρίβουμε δεξιά και κατευθυνόμαστε προς το χωριό Πύργος. Στην συνέχεια περνούμε από το χωριό Μοναγρούλλιγια να ανηφορίσουμε προς Ασγάτα σε έναν απαιτητικό ανήφορο 2χλμ. Μπαίνουμε δεξιά σε χωματόδρομο και κατευθυνόμαστε νότια προς την Ακτή Κυβερνήτη.

Χαρακτηριστικά διαδρομής:
Συνολική Απόσταση: 31.3km
Υψηλότερο σημείο: 431m
Χαμηλότερο σημείο: 227m
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη διαδρομή
Είδος διαδρομής: Επίπεδη διαδρομή

Σκαρίνου – Μέτρια
Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Σκαρίνου, ανηφορίζουμε προς Κάτω Δρυ για να κατηφορίσουμε μετά προς την Βάβλα, η οποία έχει διατηρητέο χωριό χάρη στα λευκά πέτρινα σπίτια και τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά. Συνεχίζουμε προς το φράγμα της Καλαβασού και ακολούθως από τα γραφικά χωριά της Καλαβασού και της Τόχνης. Η διαδρομή μετά κατευθύνεται προς την Χοιροκοιτία, περνώντας από το χώρο όπου βρίσκεται και ο Νεολιθικός Οικισμός της Χοιροκοιτίας, ο οποίος έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1998, και καταλήγει ξανά στην Σκαρίνου.

Χαρακτηριστικά διαδρομής
Συνολική Απόσταση: 48.0km
Υψηλότερο σημείο: 1182m
Χαμηλότερο σημείο: 75m
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια διαδρομή
Είδος διαδρομής: Ορεινή διαδρομή

Λευκωσία – Κοιλάδα Σολέας - Δύσκολη
Αυτή η διαδρομή των 165 χιλιομέτρων περνά μέσα από την Κοιλάδα Σολέας με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις γραφικές βυζαντινές εκκλησίες, μερικές από τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Η περιήγηση ακολουθεί την ίδια διαδρομή μ΄ αυτή της Λευκωσίας - Δάσος Αδελφών - Ασίνου μέχρι να φτάσει στον εκδρομικό χώρο Καπουρά, απ’ όπου παίρνει μια εναλλακτική διαδρομή προς Ασίνου και Άγιο Θεόδωρο. Στο χωριό Άγιος Θεόδωρος η διαδρομή διασχίζει τον κύριο δρόμο Λευκωσίας - Τροόδους για να φτάσει στο χωριό Κάτω Φλάσου, όπου αρχίζει να ανεβαίνει νότια κατά μήκος της όχθης του ποταμού Καρκώτη και μέσω των χωριών Ευρύχου, Τεμπριά, Καλιάνα, Γαλάτα και Κακοπετριά.
Παραμένοντας στον δρόμο Κακοπετριάς - Προδρόμου, ο δρόμος αρχίζει να ανηφορίζει προς τη Μονή του Αγίου Νικολάου της Στέγης, μέχρι να φτάσει μια στροφή προς τα δεξιά που οδηγεί στην περιοχή Σταυρουλιά. Αυτό το τμήμα του δρόμου είναι χωρίς άσφαλτο και κατεβαίνει βόρεια με κατεύθυνση τον δρόμο Λινού - Πεδουλά, προσφέροντας εκπληκτική θέα της Κοιλάδας Σολέας και του Κόλπου Μόρφου στα ανατολικά.
Ο δρόμος Πεδουλά - Λινού διασχίζει τον κύριο δρόμο Λευκωσίας - Τροόδους και μετά κατευθύνεται βορειο-ανατολικά προς το χωριό Κουτραφάς, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ελιά. Απ΄ εκεί ανηφορίζει προς τα χωριά Νικητάρι και Βυζακιά, όπου ακολουθεί την ίδια διαδρομή πίσω, μέσα από τα χωριά Ορούντα, Κάτω Μονή, Μένοικο και Παλαιομέτοχο, καταλήγοντας στον ανισόπεδο κόμβο του Αγίου Μάμα.
Μια εναλλακτική διαδρομή για Κουτραφά - Νικητάρι είναι η επιστροφή στην Λευκωσία από τον κύριο δρόμο Λευκωσίας - Τροόδους.
Χαρακτηριστικά διαδρομής:
Αφετηρία: Ανισόπεδη διασταύρωση Αγίου Μάμα
Τέρμα: Ανισόπεδη διασταύρωση Αγίου Μάμα
Συνολική Απόσταση: 165 χλμ.
Βαθμός Δυσκολίας: Δύσκολη διαδρομή που ανεβαίνει σταθερά σε κλίση 2% κατά μέσο όρο, και κατ΄ ανώτατο όριο 5%. Απαιτείται ορειβατικό ποδήλατο με τουλάχιστον 21 ταχύτητες.
Συνθήκες Δρόμου: Μια ποικιλία επιφανειών.
Με πληροφορίες από VisitCyprus
Σχετικά
Τη Δευτέρα του Πάσχα ανεβαίνουμε στο βουνό: Γιορτή στον Πρόδρομο με φαγητό, παιχνίδια και τόμπολα
Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο πιο ψηλό χωριό της Κύπρου
Τέσσερα υπαίθρια Βιβλιοπαζαράκια στο Σολώνειον
Βιβλία για μικρούς και μεγάλους, με έκπτωση μέχρι και 80%
Το εργαστήρι «(un)spelling» με τη Μύριαμ Γκατ στο Ξυδάδικο
Μέσα από μια διαδικασία «εκκένωσης» και επαναπροσέγγισης, οι συμμετέχοντες καλούνται να επαναδιαπραγματευτούν τη σχέση τους με τις λέξεις
Week Agenda: 13 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, φεστιβάλ και γεύσεις συνθέτουν την πιο δυνατή ατζέντα των ημερών
Θα’ ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη: Η Μαρίνα Αγίας Νάπας υποδέχεται την ομορφότερη εποχή του χρόνου με το δημιουργικό Spring Festival
Η Μαρίνα Αγίας Νάπας σας περιμένει για να δώσετε μαζί το πιο δημιουργικό και πολύχρωμο «παρών» στην επίσημη υποδοχή της πιο ομορφότερης εποχής του χρόνου
25 υπέροχες προτάσεις για έξοδο αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Φτιάξαμε την ατζέντα του σαββατοκύριακου, με όλα όσα μπορείς να κάνεις, να δεις και να ακούσεις σε όλο το νησί
Η Λάρνακα διοργανώνει εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα Νερού
Μία μέρα αφιερωμένη στο πιο πολύτιμο αγαθό
Καράβι στο Βουνό: Ποίηση σε χάρτινα καραβάκια στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η δράση βασίζεται στη συμμετοχή και τη διάδραση: κάθε αναγνώστης μπορεί να κρατήσει το ποίημα ή να το αφήσει ξανά στη θέση του
Μια μεγάλη γιορτή ετοιμάζει και φέτος το Τεχνοδρόμιο με την αφορμή των Ημερών Αφήγησης και Ποίησης
Εορτάζονται κάθε χρόνο στις 20 και 21 Μαρτίου αντίστοιχα
O Απρίλιος στο Θέατρο Ριάλτο
Το Θέατρο Ριάλτο ανακοινώνει το πρόγραμμα του για τον μήνα Απρίλιο.
13 ανοιξιάτικες αυλές σε γουστόζικα καφενεδάκια της Παλιάς Λευκωσίας
Όμορφα πρωινά και απογεύματα παρέα με καφέ, ποτό και καλούς φίλους
25η Μαρτίου στη φάρμα, με πλούσιο μπουφέ!
Μια γιορτινή μέρα γεμάτη παράδοση, γεύσεις και όμορφες στιγμές στη φύση!