Δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021
Προχωρούν με γοργό ρυθμό οι κατασκευαστικές εργασίες για το πρώτο Πλανητάριο που θα γίνει στην Κύπρο και θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής στη Λευκωσία.
Χορηγός και υποστηρικτής του έργου είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας Vyacheslav Zarenkov, ο οποίος χρηματοδότησε και την ανέγερση του ρωσικού ναού στην Μητρόπολη Ταμασού.
Αναμένεται ότι σε ένα χρόνο θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό το Πλανητάριο Κύπρου.
Πρόκειται για μια ιδέα ριζωμένη από τα παιδικά χρόνια του Μητροπολίτη Ησαΐα, λόγω της αγάπης του του για το διάστημα και τον κόσμο.
«Από μικρό παιδί με εντυπωσίαζε ο ουρανός με τα άστρα. Σε παλαιότερες εποχές είχαμε περισσότερη επαφή με το περιβάλλον, με τις αλάνες και τα δάση. Όταν είμασταν παιδιά αρκετά βράδια κοιμόμασταν βλέποντας τα άστρα και παρατηρώντας όλο αυτό το υπερθέαμα του ουράνιου στερεώματος. Αργότερα αυτό μετατράπηκε σε προβληματισμό και δημιουργήθηκαν ερωτήματα που προσπάθησα μέσα από τις εμπειρίες της ζωής μου και τις σπουδές μου να απαντήσω», εξήγησε ο Μητροπολίτης μιλώντας πριν από μερικές ημέρες στο Πρωτοσέλιδο.
Πρόσθεσε πως όταν σπούδασε Θεολογία συνειδητοποίησε ότι «ο τεράστιος ζωγραφικός πίνακας είναι ένα δώρο Θεού και πίσω από το πίνακα υπάρχει ένας δημιουργός που συντονίζει τα πάντα».
Το πλανητάριο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Ταμασού και οι εργασίες ήδη άρχισα. Θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος θόλος με τεχνοτροπία θα «κατεβάζει» τον ουρανό και τα άστρα στο θόλο και σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί κάποιος να παρακολουθείς τα πλανητικά συστήματα.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ταμασού, στο κτίσμα θα δημιουργηθεί αίθουσα για εκθέσεις και βιβλιοθήκη. «Θα είναι ένα συγκρότημα όπου μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να εργάζονται, να ψυχαγωγούνται και να εκπαιδεύονται.











Φωτογραφίες Savvides Architects - Cyprus
Σχετικά
Αυτός είναι ο δημοφιλής καλλιτέχνης που θα ανέβει στη σκηνή των 21ων Βραβείων Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2026
Ο σημαντικότερος θεσμός που τιμά τη γυναικεία παρουσία, δημιουργικότητα και προσφορά στην Κύπρο επιστρέφει για 21η χρονιά
Αναμένονται βροχές σήμερα και τις επόμενες μέρες – Στους 33°C ο υδράργυρος
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Δημοφιλές ξενοδοχείο της Λεμεσού τιμάται με ένα MICHELIN Key
Μια νέα διάκριση που αναγνωρίζει την τέχνη της φιλοξενίας
€10.000 για να μετακομίσεις στην Ελλάδα – Tι ισχύει για οικογένειες από την Κύπρο
Ποιοι μπορούν να λάβουν την ενίσχυση
5 low budget προορισμοί για solo φθινοπωρινή απόδραση
Ιδανικοί προορισμοί, σε Ελλάδα και εξωτερικό, για μοναχικές εξορμήσεις την περίοδο του φθινοπώρου
Οι καλύτεροι προορισμοί για να ταξιδέψεις τον Οκτώβρη
Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να ταξιδεύετε μόνο και μόνο επειδή τελειώνει το έτος
Τα ταξίδια έχουν πλέον και… γεύση: Αθήνα, Μύκονος και Σαντορίνη στις κορυφαίες food & drink εμπειρίες του κόσμου
Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας βρίσκεται μια γαστρονομική βόλτα στο Ρέικιαβικ, με στάσεις από food trucks έως εστιατόρια
Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για τα 21α Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2026
Ο σημαντικότερος θεσμός που τιμά τη γυναικεία παρουσία, δημιουργικότητα και προσφορά στην Κύπρο επιστρέφει για 21η χρονιά
Η Λευκωσία μόλις κέρδισε ένα MICHELIN Key
Πρώτο Michelin Key για το Amyth of Nicosia - Διατηρεί τη διάκρισή του το Amyth of Mykonos
Αυτές είναι οι 20 καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο για το 2026
Μόλις έξι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κατάφεραν να βρεθούν στην πρώτη 20άδα
Γιατί αυτή η ιταλική πόλη είναι ο τέλειος προορισμός για ένα Σαββατοκύριακο το φθινόπωρο
Όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε σε μια απο τις ωραιότερες ιταλικές πόλεις, τη Βερόνα, το φθινόπωρο.
Φιλανθρωπικό Δείπνο «Dinner For Life» Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Μια ξεχωριστή βραδιά, που ένωσε την κομψότητα, τη μουσική και, πάνω απ’ όλα, την προσφορά