Δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021
Για αρκετές μέρες ο οινικός κόσμος θα έχει την προσοχή του στραμμένη στην Κύπρο, μιας και ο 14ος διαγωνισμός για την ανάδειξη του Καλύτερου Σομελιέ Ευρώπης και Αφρικής, που οργανώνεται από τον Διεθνή Σύνδεσμο Οινοχόων ASI (Association de la Sommellerie Internationale) και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων, έρχεται στο νησί μας.
Σομελιέ από όλη την Ευρώπη και την Αφρική θα συγκεντρωθούν στη Λεμεσό από τις 15 έως τις 19 Νοεμβρίου 2021 για να διαγωνιστούν στον αξιόλογο αυτό θεσμό, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια από την Ένωση Διεθνών Σομελιέ ASI. Υποψήφιοι από 32 ευρωπαϊκά και τέσσερα αφρικανικά έθνη ταξιδεύουν στην Κύπρο για να αναμετρηθούν γι’ αυτό το μοναδικό βραβείο. Πρόκειται για έναν από τους πιο δύσκολους διαγωνισμούς στον κόσμο του κρασιού, με έντονο ανταγωνισμό, καθώς ο διάσημος τίτλος ανοίγει την πόρτα σε μια προσοδοφόρα, διεθνή καριέρα για τον νικητή.
O ASI είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, οποίος δημιουργήθηκε στο Ρεμς της Γαλλίας το 1969 και απαρτίζεται από 63 χώρες μέλη από όλες τις ηπείρους, προωθώντας την κουλτούρα του οίνου. Συντονίζει δράσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την προώθηση του επαγγέλματος του σομελιέ με διάφορα μέσα, όπως εκπαιδευτική κατάρτιση, εμπειρία κ.ά.
Το αγωνιστικό κομμάτι περιλαμβάνει τυφλή δοκιμασία και πρακτικά τεστ, δύο φάσεις προ-ημιτελικής και ημιτελικής από τα οποία θα ξεχωρίσουν οι τρεις καλύτεροι, οι οποίοι θα διαγωνιστούν ζωντανά μπροστά στο κοινό στο θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού. Ο τελικός θα τύχει ζωντανής κάλυψης και αναμένεται πως θα τον παρακολουθήσουν περίπου 1.5 εκατομμύρια άνθρωποι.
Δημοσιογράφοι-οινογράφοι της Ευρώπης, οι καλύτεροι οινοχόοι του κόσμου, πλήθος ειδικών που θα απαρτίζουν τις κριτικές επιτροπές, Master of Wine & Master Sommeliers και λάτρεις του κρασιού, θα βρίσκονται μαζεμένοι στη Λεμεσό και θα επισκεφτούν σε διάστημα πέντε ημερών την οινική Κύπρο. Μία πληθώρα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί και διάφορα έντυπα, θα παρουσιάσουν τον διαγωνισμό, προβάλλοντας ταυτόχρονα την Κύπρο, τις ομορφιές της, την κυπριακή κουζίνα και προπάντων το κυπριακό κρασί, στο εξωτερικό.
Η Κύπρος αποτέλεσε ιδανικό προορισμό για τη διοργάνωση αυτή, μιας και το νησί ξεχωρίζει για την αυθεντική του φιλοξενία, την πολιτιστική του ταυτότητα και ιδιομορφία, το μεσογειακό κλίμα, τις φυσικές του ομορφιές, και βεβαίως την μακραίωνη ιστορία και τις μοναδικές ποικιλίες του κρασιού. Μία χώρα με κρασιά τόσο όμορφα όσο το τοπίο της, και τόσο πλούσια όσο η ιστορία της.
Τη διοργάνωση στηρίζουν το ASI, διάφοροι ξένοι φορείς, το Υπουργείο Γεωργίας και Εμπορίου και το Υφυπουργείο Τουρισμού, με τις ευγενικές χορηγίες των: καφεστιατόριο Pralina Experience, Φωτιάδης Διανομείς, Εταιρεία Πήγασος και κυπριακά οινοποιεία.
Σχετικά

Το Πατρικόν μάς κάνει το τραπέζι στην καρδιά της Λευκωσίας (για μία μόνο μέρα)
Ένα ξεχωριστό τραπέζωμα στην καρδιά της Λευκωσίας

Συνταγή για σπαγγέτι με γαρίδες και πέστο βασιλικού - Η απόλυτη καλοκαιρινή μακαρονάδα σε 10'
Το καλοκαίρι θέλουμε να τρώμε συνεχώς θαλασσινά

Ο θρυλικός σεφ Nobu Matsuhisa επιστρέφει στο AMARA για δύο μοναδικές βραδιές
Ένα εκλεπτυσμένο ταξίδι γεύσεων, με εμβληματικά πιάτα του σεφ, καθώς και ειδικά επιλεγμένα Osusume πιάτα

Πήγαμε πρώτοι στο Seline, το νέο rooftop της Λευκωσίας
Και σου μεταφέρουμε εικόνες κι εντυπώσεις!

Ένα μεζεδοπωλείο-όαση στο πολύβουο κέντρο της πρωτεύουσας σε περιμένει για αυθεντικό ελληνικό φαγητό
O Λούκουλλος επέστρεψε και φέτος στην αυλή

Ραντεβού στην αυλή: 13 ταβέρνες στη Λευκωσία για νόστιμα μεζεδάκια
Γνωστές ή πιο «κρυμμένες», μικρές ή λίγο πιο μεγάλες, πλακόστρωτες ή με γρασίδι, νόστιμες και αεράτες

Δύο γαστρονομικές βραδιές με τον διάστερο Arnaud Bignon στη Λεμεσό
Ο βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin σεφ θα παρουσιάσει ένα ειδικό μενού στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο Anaïs του City of Dreams Mediterranean

Η τιμή και τα συνοδευτικά του οφτού σε 10 top ταβερνάκια του νησιού
Πού τρως καλοφτιαγμένο οφτό κλέφτικο στο νησί και πόσα θα το πληρώσεις

Οι 11 νέες αφίξεις και όλα όσα πρέπει να ξέρεις!
Το καλοκαίρι κρατά ψηλά το γαστρονομικό μας ενδιαφέρον με πολλά και άκρως συναρπαστικά νέα

Δωρεάν λουκουμάδες για όλους, για μία ημέρα!
Ο Λούκουμαν έχει γενέθλια και σε κερνάει (μα τι άλλο;) λουκουμάδες

Το Taste Atlas προτείνει διακοπές στις καλύτερες περιοχές στον κόσμο για φαγητό
Η ελληνική που ξεχωρίζει

Πάμε για τυφλή γευσιγνωσία κρασιού σε ένα υπέροχο οινοποιείο στο χωριό
Δοκιμάζουμε κρασιά χωρίς όραση... μόνο με όσφρηση και γεύση