Δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2021
Το μουσικο-ποιητικό performance «Βρες τρόπους να καθυστερήσουμε τη νύχτα» επιστρέφει για δύο ακόμα παραστάσεις στη Λευκωσία, στο Θέατρο Αιγαία, την Τετάρτη 24/11/2021 στις 20:30 και τη Κυριακή 28/11/2021 στις 19:30.
Η παράσταση είναι μια συν-δημιουργία της ηθοποιού Σαλώμης Ιεροπούλου και του συνθέτη Σάββα Σάββα.
Ένα μουσικοποιητικό performance εμπνευσμένo και βασισμένo σε επιλογές ποιημάτων του τολμηρού, καυστικού και απόλυτα ερωτικού ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου. Με επιλογές από τις ποιητικές συλλογές «Ποιήματα», «Μικρά ποιήματα» και «Πεζά ποιήματα». Ποιήματα εντελώς ερωτικά, με κυρίαρχο θέμα τον ανεκπλήρωτο ερωτικό πόθο. Τολμώντας να απενοχοποιήσει λέξεις, που έγινε και λόγος για τον οποίο σχολιάστηκε έντονα. Άλλωστε ο έρωτας είναι έκθεση, υπέρβαση όσων γνωρίζουμε, μας καθιστά ευάλωτους, αλλά και μας απελευθερώνει.

Οι επιρροές μας για την παράσταση, προέρχονται από το απωθημένο, το αλγεινό υπέδαφος της μνήμης, το οποίο αποτελεί το βασικό υλικό πολλών ποιημάτων. Η αίσθηση της μοναξιάς του υποκειμένου, η σύλληψη της αδυναμίας του να επικοινωνήσει και να κοινωνήσει στον άλλο πόθους, πάθη κι επιθυμίες, γίνεται για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, ο οποίος έγινε για εμάς πηγή έμπνευσης και δημιουργίας του συγκεκριμένου δρώμενου. Μας συνεπήρε η αλήθεια του λόγου του και η τολμηρή και υπερευαίσθητη γραφή του. Η ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου, μεστή εικόνων και συναισθημάτων αποτελεί το μέσον για την δημιουργική ομάδα μας να καταθέσει την έννοια του έρωτα και της αγάπης όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται και εκφράζει μέσα από τα έργα του. Μετακινούμαστε από το ένα ποίημα στο επόμενο, δραματοποιώντας και ισορροπώντας ανάμεσα σε αυτόν το χρόνο, δημιουργώντας μια ροή διαμέσου του λόγου, του ήχου, της μουσικής του πιάνου και της φαντασίας. Δίνοντας έτσι στα ποιήματα την μορφή παράστασης.
«..Ακόμα μια φωτιά
αντί να με κάψει, με ζέστανε..»

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 1931 ήταν σύγχρονος Έλληνας ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός. Τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της ομάδας που είναι γνωστή ως "Κύκλος της Διαγωνίου " και κινήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου περιοδικού που ο ίδιος ίδρυσε. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Κυρίαρχο θέμα της ποίησής του, η εφήμερη ομοφυλοφιλική σχέση και το ερωτικό πάθος που οδηγεί στην ταπείνωση και στη μοναξιά.Κατά καιρούς κυνηγήθηκε πολύ από το κοινωνικό κατεστημένο της εποχής. Η τολμηρότητα της πρώτης του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχή των ισχνών αγελάδων »,σόκαρε ιδιαίτερα, καθώς τη χαρακτήριζε μια εξομολογητική διάθεση ερωτικού χαρακτήρα. Η επόμενη συλλογή του «Ξένα γόνατα» ενόχλησε ακόμα και τους υποστηρικτές του. Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. Αρνήθηκε όμως να το παραλάβει παραπέμποντας στο κείμενό του "Εναντίον". Απεβίωσε στις 11 Αυγούστου του 2020, σε ηλικία 89 ετών.
«..και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος..»
Tα βιβλία του ΝΤ.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ μπορείτε να τα βρείτε από τις εκδόσεις IANOS στο Ιανός.gr
Ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου
Επί σκηνής/ Κείμενα: Σαλώμη Ιεροπούλου
Σύνθεση/Επί σκηνής: Σάββας Σάββα
Μακιγιάζ: Ραφαέλα Ιεροπούλου
Φωτισμοί / τεχνικά: Λήδα Καραγιάννη
Φωτογραφία: Π. Μιλτιάδους
Χώρος: Θέατρο Αιγαία, Αγίων Ομολογητών 81,1080, Λευκωσία
Τετάρτη 24/11 στις 20:30 και Κυριακή 28/11 στις 19:30
Πληροφορίες/Κρατήσεις: Τηλέφωνο 99149081
Γενική είσοδος €12
«Κάθε που πέφτει επικίνδυνα το βράδυ,
ξυπνάει η φωνή σου μέσα μου και με ρημάζει.»
-
Αιγαία Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
24 Νοεμβρίου 2021
28 Νοεμβρίου 2021
Σχετικά
Η μεγάλη αναμέτρηση Φροστ–Νίξον ζωντανεύει στη σκηνή του ΘΟΚ
Η Νέα Σκηνή ΘΟΚ παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Πήτερ Μόργκαν «Φροστ/Νίξον», ένα καθηλωτικό πολιτικό δράμα που μεταφέρει στη σκηνή μία από τις πιο διάσημες τηλεοπτικές αναμετρήσεις του 20ού αιώνα
«Έρκουμαι σαν καταρράκτης κάθετα»: Η νέα περφόρμανς της Έλενας Αγαθοκλέους
Μια σκοτεινή σκηνική παραβολή στην κυπριακή διάλεκτο για την απώλεια, τη μνήμη και έναν άνθρωπο που αποφασίζει να βουτήξει σε μια ρωγμή.
Η βραβευμένη περφόρμανς «Σεμπάστιαν» έρχεται για δύο παραστάσεις στη Λευκωσία
Οι Nova Melancholia και ο σκηνοθέτης Βασίλης Νούλας προσεγγίζουν τον Άγιο Σεβαστιανό ως ένα διαχρονικό σύμβολο ομορφιάς, επιθυμίας, πόνου και μαρτυρίου.
«Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»: Ο Αντωνάκης και η Ελενίτσα επιστρέφουν στη σκηνή
Οι Αντι-Δρώντες παρουσιάζουν για τρεις βραδιές στο Σατιρικό Θέατρο την αγαπημένη ιστορία του Γιώργου Τζαβέλλα.
«Η Κοιλιά» της Μαρίνας Βρόντη έρχεται στο ΚΤΗΡΙΟΝ 53
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Ποταμάρη και με τη Μαρίλια Χαριδήμου επί σκηνής
Όταν ο Δαβίδ συναντά τον Γολιάθ στη σκηνή
Μια ευρηματική παράσταση χοροθεάτρου «γιγαντιαίων» διαστάσεων, γεμάτη χιούμορ, φαντασία και ανατροπές, για μικρούς και μεγάλους
Το βραβευμένο «Brandy Sour» της Κωνσταντίας Σωτηρίου ζωντανεύει από το Θέατρο Αντίλογος
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί συναντιούνται σε μια δίγλωσση παράσταση για τη δόξα, την πτώση και τον διχασμό της Κύπρου
«Τα Μωρά τα Φέρνει ο Πελαργός» στο Θέατρο Ανεμώνα
Η αγαπημένη κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο
Η Έμιλυ Κολιανδρή γίνεται η βασίλισσα Αμαλία στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας
Η πολυσυζητημένη παράσταση «Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας
“Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε”: Η αστυνομική κωμωδία μυστηρίου των Ρέππα–Παπαθανασίου ανεβαίνει στο Σατιρικό Θέατρο
Μια νύχτα. Ένα μυστήριο. Πολλά ψέματα. Και μια εξαφάνιση…
«Το Πλυντήριο» του Θανάση Τριαρίδη σε παγκύπρια πρεμιέρα στο θέατρο WhereHaus612
Σε μια δυστοπική κοινωνία ενός πολύ κοντινού μέλλοντος, δύο γυναίκες συναντιούνται τρεις φορές σε ένα δημόσιο πλυντήριο
Η αληθινή ιστορία της Μέδουσας ζωντανεύει στο Κυπριακό Μουσείο
Το μπεστ σέλερ «Stone Blind» της Natalie Haynes παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, μέσα από μια βιωματική θεατρική ανάγνωση με περισσότερους από 20 ηθοποιούς