Δημοσιεύτηκε στις 04 Νοεμβρίου 2021
Την παράταση των μέτρων κατά της διασποράς της COVID-19, καθώς και την επέκταση του ηλικιακού ορίου για εμβολιασμό με ενισχυτική δόση στα 50 έτη και στα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα.
Το Υπουργικό Συμβούλιο μελέτησε τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν τις τελευταίες μέρες, και έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα στην Κύπρο και διεθνώς εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί νέα έξαρση. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηπαντέλα, σε πολλά κράτη της Ευρώπης ήδη παρατηρείται επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, που αναγκάζει τα κράτη να επαναφέρουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Σε συνέχεια των δεδομένων αυτών, αλλά και για να δοθεί χρόνος για παρακολούθηση και επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την επέκταση των ισχυόντων μέτρων μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2021.
Επιπρόσθετα, και κατόπιν εισήγησης από την πλειοψηφία των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση για μείωση του ηλικιακού ορίου για χορήγηση ενισχυτικής δόσης στα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχουν παρέλθει απαραίτητα έξι μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενισχύεται η θέση ότι σταδιακά η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης θα πρέπει να επεκταθεί στον γενικό πληθυσμό, αφού παρατηρείται πως, με την πάροδο συγκεκριμένης χρονικής περιόδου από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος, η ανοσία φθίνει και υπάρχει σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για νόσηση και νοσηλεία.
Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για συμπερίληψη στις ευπαθείς ομάδες που έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό με ενισχυτική δόση των ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία (άτομα με ΔΜΣ> 40, ή ΔΜΣ >=35 και μεταβολικό σύνδρομο) ανεξαρτήτως ηλικίας, τα οποία είχαν εμβολιαστεί στην α’ φάση του Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον εμβολιασμό με ενισχυτική δόση είναι να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα έξι μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.
Διευκρινίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας θα ενημερώσει τις επόμενες μέρες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης στα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω και στα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία.
Σχετικά

Το The Piano Tour υποψήφιο για σημαντική διεθνή βράβευση!
Μέσω του The Piano Tour, η κλασική μουσική έχει έως σήμερα διασχίσει αυτοκινητόδρομους, ανέβει σε ταράτσες, παίξει ποδόσφαιρο, τρέξει σε βραδινό αγώνα δρόμου, ταξιδεύσει πίσω στον χρόνο και καταρρίψει ακόμη και ρεκόρ Guinness!

5 πόλεις στην Ευρώπη που πρέπει να επισκεφτείς έστω μια φορά στη ζωή σου
Μην χάσεις την ευκαιρία να δεις από κοντά αυτές τις πόλεις

Στους 37°C η θερμοκρασία - Πότε αναμένεται αισθητή πτώση
Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας


H Ryanair σε ταξιδεύει σε 3 υπέροχους προορισμούς με τιμές από €18.99
H Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για φθινοπωρινά ταξίδια, σε συναρπαστικούς

Αυτά είναι τα 8 Χριστουγεννιάτικα Xωριά που θα μας μεταφέρουν τη μαγεία των εορτών
Χριστουγεννιάτικα Χωριά σε 8 υπέροχους ορεινούς προορισμούς

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, έρχονται πτώση θερμοκρασίας και βροχές στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Leonardo Hotels: Το NYX HOTEL THESSALONIKI ξεκινά τη λειτουργία του
Για μία αυθεντική εμπειρία, με σύγχρονο design και τη βαθιά κατανόηση του σύγχρονου ταξιδιώτη


Ήμουν κι εγώ στο Καλλιμάρμαρο...
Μια ανεπανάληπτη βραδιά στο Καλλιμάρμαρο με την Άννα Βίσση να γράφει ιστορία μπροστά σε 65.000 θεατές

Καταρρίπτεται ο μεγαλύτερος μύθος για τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων
Οι ταξιδιώτες αναζητούν πάντα τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για ταξίδια διακοπών

Τα καλύτερα μέρη της Ευρώπης για ταξίδι τον Οκτώβριο με τα ομορφότερα φθινοπωρινά χρώματα
Είναι σχεδόν εκείνη η εποχή του χρόνου που οι νύχτες σιγά σιγά μεγαλώνουν, η θερμοκρασία πέφτει και η μυρωδιά του φθινοπώρου είναι στον αέρα