Δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2021
Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 10 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε ένας πολύ όμορφος χώρος, το Δημοτικό Αναψυκτήριο Ριζοελιάς.
Στο χώρο μάλιστα λειτουργεί και το Greenwood Cafe Dasouï, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα!
Ωστόσο, σίγουρα αξίζει να κάνεις και μία βόλτα στο δάσος της Ριζοελιάς!
Το έργο υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αραδίππου σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, και αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη της αξίας και του ρόλου των Εθνικών Δασικών Πάρκων στo ευρύ κοινό. Το δάσος της Ριζοελιάς κηρύχτηκε ως Εθνικό Δασικό Πάρκο το 1998 και αποτελεί μέρος του Δικτύου Natura 2000, κάτι που καταδεικνύει την τεράστια αξία και τη σημασία του, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Στην Κύπρο έχουν κηρυχθεί μέχρι σήμερα 11 Εθνικά Δασικά Πάρκα, συνολικής έκτασης 230 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς, με έκταση μικρότερη του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, φιλοξενεί 180 ιθαγενή είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 11% της χλωρίδας της Κύπρου. Μάλιστα, 12 από αυτά είναι ενδημικά φυτά, υπάρχουν δηλαδή μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο, ενώ 6 φυτικά είδη είναι απειλούμενα και περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου. Στην περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ριζοελιάς βρίσκουν καταφύγιο και τροφή τουλάχιστον 44 είδη πουλιών, από τα οποία δύο είναι ενδημικά του νησιού, καθώς και 8 είδη θηλαστικών και 16 είδη ερπετών.
Στο Δάσος της Ριζοελιάς υπάρχουν 4 φυσικοί οικότοποι που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας των Οικοτόπων. Ένας από αυτούς είναι ο οικότοπος με τις “Γυψούχες στέπες”, ο οποίος αποτελεί το κυριότερο χαρακτηριστικό της περιοχής. Το ιδιαίτερο γνώρισμά του οικοτόπου αυτού είναι η ανάπτυξή του σε γυψούχα εδάφη, τα οποία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του Πάρκου. Τα είδη που χαρακτηρίζουν τον οικότοπο είναι εξειδικευμένα στα εδάφη αυτά και ονομάζονται γυψόφυτα. Ένας άλλος πολύ σημαντικός οικότοπος που εντοπίζεται στο Δάσος της Ριζοελιάς είναι οι Θαμνώνες με τις παλλούρες (Ziziphuslotus). Οι οικότοποι αυτοί, λόγω της σπανιότητάς τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρούνται ως οικότοποι προτεραιότητας, και αποτελούν τον βασικό λόγο για τη συμπερίληψή της περιοχής αυτής στο Δίκτυο Natura 2000. Για την προστασία και διατήρηση των εν λόγω οικοτόπων, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, από το 2013 μέχρι το 2017, το έργο με τίτλο "Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας 1520 και 5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς" στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 750 χιλιάδων ευρώ. Το έργο είχε στόχο την μακροπρόθεσμη διατήρηση των δύο αυτών οικοτόπων προτεραιότητας, μέσα από την ποσοτικοποίηση και την ανάσχεση φυσικών και ανθρωπογενών πιέσεων ή και απειλών που οδηγούν στη μακροπρόθεσμη υποβάθμισή τους.
Ο Δήμαρχος, κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ζήτησε από τον Υπουργό όπως παραχωρηθεί άδεια στον Δήμο Αραδίππου, για να συμβάλλει στη δενδροφύτευση όλων των καμένων και κατεστραμμένων περιοχών των κοινοτήτων της Ορεινής Λάρνακας. «Σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση του Επαρχιακού Τμήματος Δασών, μπορούν να αποφασισθούν τα είδη, ο τρόπος και ο χρόνος φύτευσης των σχετικών περιοχών», τόνισε ο κ. Ευαγγελίδης. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην σημασία του έργου για τους πολίτες: «Ο Δήμος μας έχει διαχρονικά αποδείξει, ότι επενδύει σε έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων του. Η δέσμευση μας αυτή συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητά μας και αναπτυξιακά έργα του είδους αυτού, πρωταρχικό μας στόχο», είπε ο Δήμαρχος κλείνοντας την ομιλία του.
Ο Αναπληρωτής Περιφερειακού Δασικού Λειτουργού Λευκωσίας, Λάρνακας, Αμμοχώστου, κ. Λοΐζου Κωνσταντίνος, τόνισε ότι από την έναρξη λειτουργίας του, το Αναψυκτήριο έχει προσελκύσει νέους επισκέπτες και έχει καταστήσει το Πάρκο ακόμη πιο γνωστό στο ευρύ κοινό. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πατήρ Ευμένιος Σιήππης που τέλεσε και τον αγιασμό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, βουλευτές, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αραδίππου, εκπροσώπηση της αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών της πόλης, καθώς και πλείστοι πολίτες.
Σχετικά

Δημοφιλές ταβερνάκι στο χωριό, μετακόμισε σε νέο χώρο
Η πιο νόστιμη μετακόμιση της χρονιάς, έγινε στην Αγία Άννα

6+1 νόστιμα μαειρκά της Λευκωσίας για μαμαδίστικα πιάτα
Απολαμβάνουμε λατρεμένα μαγειρευτά και πιάτα κατσαρόλας από την κυπριακή κουζίνα

TasteAtlas: Δύο ελληνικά γλυκά στις 10 κορυφαίες θέσεις του κόσμου
Δύο γλυκές γεύσεις από Σίφνο και Κρήτη μπήκαν στη δεκάδα του κόσμου

Το θρυλικό καφέ της ορεινής Κύπρου, με τους πιο διάσημους λουκουμάδες, κατεβάζει ρολά
Αυτούσια η ανακοίνωση

Δείπνο-εμπειρία στο ολοκαίνουριο Ρους
Πήγαμε, δοκιμάσαμε και σου μεταφέρουμε εικόνες κι εντυπώσεις από τη νέα εποχή του εμβληματικού εστιατορίου στο κέντρο της Λευκωσίας

Το φθινόπωρο έχει γεύση Starbucks: Pumpkin Spice, Tiramisu και Matcha σε μοναδικούς συνδυασμούς
Eπιστροφή των γεύσεων που όλοι περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία

Το φαγητό συναντά το κρασί στο "Παντοπωλείο"
Μια ιδιαίτερη βραδιά που παντρεύει τις μεσογειακές γεύσεις με τα εξαίρετα κρασιά του Οινοποιείου Κυπερούντας

Πρώτες εικόνες από το ανανεωμένο Ρους, που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του σε νέα τοποθεσία
Το Rous επιστρέφει δυναμικά στη λευκωσιάτικη σκηνή σε νέο χώρο, με νέα φιλοσοφία και μενού

Τα 10 πιο περιζήτητα σουβλατζίδικα της Λάρνακας
Ψάξαμε και βρήκαμε τα καλύτερα σουβλάκια στην πόλη του Ζήνωνα

Τρεις κορυφαίες βραβεύσεις για την ΚΕΟ
Ακόμα μια επιτυχία της εταιρείας ΚΕΟ και του Οινοποιείου Μαλλιάς, αυτή τη φορά στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού

Το βραβευμένο asian fusion της Λευκωσίας απέκτησε νέο πρόσωπο – και τώρα σε υποδέχεται στο εσωτερικό του
Με ανακαίνιση, φρεσκάρισμα και επέκταση, το δημοφιλές spot μεταμορφώθηκε σε έναν μοντέρνο χώρο που υπόσχεται ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης

Τα Masterclass Series by WINECORE επιστρέφουν!
Ένα ταξίδι γεύσης, γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού γύρω από τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου