22 January 2014
Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

Ντίνος Κατσουρίδης, μια ζωή σαν σινεμά

Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, πίσω από τις κάμερες, πίσω από τα φώτα...

Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιανουαρίου 2014

Ντίνος Κατσουρίδης, ένα τεράστιο έργο, μια μεγάλη προσφορά στο ελληνικό σινεμά, ο ίδιος όμως πάντα στα μετόπισθεν. Σε μια προσπάθεια να φωτιστεί ακόμα περισσότερο αυτό το τόσο γνωστό αλλά και άγνωστο πρόσωπο, θα προβληθεί στις 22 Ιανουαρίου στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Intercollege) το ντοκιμαντέρ "Ντίνος Κατσουρίδης, μια ζωή σαν σινεμά", το οποίο γύρισε η σύζυγος του Ισαβέλλα Μαυράκη το 2012. Άνθρωποι που τον αγάπησαν, συμμετείχαν ενεργά στην πραγματοποίηση του έργου. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν για το σπουδαίο Κύπριο κινηματογραφιστή οι: Παντελής Βούλγαρης, Βασίλης Βαφέας, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Βάσια Τριφύλλη, Ελένη Ροδίτη, Πέμη Ζούνη, Δήμητρα Χατούπη, Τάκης Σπυριδάκης, Νίκος Καβουκίδης, Πέτρος Μάρκαρης, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Νίνος Μικελίδης, ενώ από αρχειακό υλικό οι Γιάννης Δαλιανίδης, Γιώργος Αρβανίτης και Τάσος Ζωγράφος. Παράλληλα στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Ντίνου Κατσουρίδη "Αναζητώντας τον Κ", μια συγκλονιστική περιπέτεια ζωής, που μοιράζεται μαζί μας, απών πια. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνά σχεδόν ένας αιώνας ιστορίας Κύπρου, Ελλάδας και Κινηματογράφου. Παράλληλη δράση εξιστορείται: προσωπική ζωή, ταινίες, έρωτες, γεγονότα, χαρές και λύπες. Το βιβλίο θα προλογήσει η Ισαβέλλα Μαυράκη, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Γεωργιάδου, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος και Γιώργος Τζωρτζής. Η εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία του Ομίλου Φίλων Κινηματογράφου, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Ένωσης Σκηνοθετών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Κύπρου.

 

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Ντίνος Κατσουρίδης γεννήθηκε το 1927 στη Λευκωσία της Κύπρου. Μετά τον πόλεμο ήρθε στην Αθήνα να σπουδάσει γιατρός, αλλά σπούδασε οικονομικά και ύστερα νομικά, που πριν τα τελειώσει τα παράτησε, για να αρχίσει το 1950 το μεγάλο ταξίδι του στο χώρο του κινηματογράφου. Ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτη στο Πικρό Ψωμί του Γρηγόρη Γρηγορίου, που ήταν δάσκαλός του στη Σχολή Σταυράκου.
Από το 1951 ως το 1959 δούλεψε στη Φίνος Φιλμ ως τεχνικός. Βοηθός στην αρχή και ύστερα μοντέρ, οπερατέρ και διευθυντής φωτογραφίας. Μερικές ταινίες αυτής της περιόδου: Το σωφεράκι – Η Γκόλφω - Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας - Η καφετζού - Το αμαξάκι - οι δυο Λατέρνες – Μια ζωή την έχουμε - Η κυρά μας η μαμή - Η Αστέρω – Ο Ηλίας του 16ου - Το Ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο. 
Το 1960 πρωτοεμφανίζεται ως σκηνοθέτης με το Έγκλημα στα παρασκήνια και στη συνέχεια με άλλες ταινίες, ανάμεσά τους Ο κύριος πτέραρχος - Της κακομοίρας - Οι αδίστακτοι – Σύντομο Διάλειμμα, ενώ παράλληλα συνεχίζει ως Διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ: Αντιγόνη (του Τζαβέλλα), Αλίμονο στους νέους (του Σακελλάριου), Ο μεγάλος διχασμός (του Γρηγορίου) , Δόκτωρ Ζιβέγγος και ΘΟΥ ΒΟΥ Φαλακρός Πράκτωρ (του Βέγγου) και άλλες.
Το 1970 κάνει το ντεμπούτο του και στην παραγωγή: Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές - Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση - Θανάση πάρε τ’ όπλο σου – Ο παλαβός κόσμος του Θανάση – Ο φαλακρός μαθητής – Ο τρελός καμικάζι – Το καταραμένο φίδι (δικές του), Το προξενιό της Άννας (του Βούλγαρη), Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (του Βέγγου), Ο επισκέπτης (του Μιχαηλίδη), ενώ συνεχίζει παράλληλα ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ σε παραγωγές τρίτων.
Από το 1984 ως σήμερα ασχολήθηκε με το νέο ελληνικό σινεμά ως διευθυντής φωτογραφίας ή μοντέρ ή συμπαραγωγός, συχνά με όλες αυτές τις ιδιότητες. Μερικές από τις ταινίες αυτής της περιόδου ήταν Ο έρωτας του Οδυσσέα και Κόκκινη μαργαρίτα του Βαφέα, Πρωινή περίπολος του Νικολαϊδη, Γλυκιά πατρίδα του Κακογιάννη, Γυναίκες δηλητήριο του Ζερβού, Ήσυχες μέρες του Αυγούστου και Ακροπόλ του Βούλγαρη, Τράνζιτο της Μαυράκη, Οι αριθμημένοι του Ψαρά, Το καναρινί ποδήλατο του Σταύρακα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε και με θέατρο. Ανέβασε τον «Τρελό του Λούνα Παρκ» του Γ.Λαζαρίδη στο Θέατρο Σμαρούλα και έκανε φωτισμούς σε αρκετές παραστάσεις με σημαντικότερη δουλειά του το «Ο θάνατος του εμποράκου» στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας σε σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα.

 

Ώρα έναρξης 21.00. Είσοδος δωρεάν.

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close