Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου προσκαλεί νέες και νέους από 18 έως 30 ετών, οι οποίες/-οι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη θεατρική γραφή, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα φιλοξενίας του Οργανισμού, συνολικής διάρκειας οκτώ μηνών.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις ενός θεσμού που θα στηρίζει σταθερά την κυπριακή δραματουργία μέσω μιας πρακτικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία προκρίνει την ενεργό συμμετοχή, τη δημιουργική μαθητεία και την άμεση επαφή με επαγγελματίες του χώρου του θεάτρου. Οι νέοι υποψήφιοι/-ες συγγραφείς θα είναι παρόντες/-ούσες στις πρόβες δύο παραγωγών του ΘΟΚ, διερευνώντας και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους στη θεατρική συγγραφή στο εφαρμοσμένο πεδίο της σκηνής.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Το πρόγραμμα θα απασχολήσει 2 υποψήφιους/-ες συγγραφείς, οι οποίοι/-ες θα επιλεγούν μετά από αξιολόγηση από τριμελή επιτροπή. Για την επιλογή αυτή, ζητείται από τους/τις υποψήφιους/-ες να γράψουν ένα σύντομο κείμενο σε διαλογική μορφή πάνω στο θέμα «Αποχαιρετισμός» (μέγιστος αριθμός λέξεων: 1.500) και να το υποβάλουν μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση dramaturg@thoc.org.cy μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021. Την επιτροπή συνθέτουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης, η Θεατρολόγος του ΘΟΚ Κυριακή Αργυρού και η Θεατρολόγος-Φιλόλογος-Κριτικός Θεάτρου Δρ. Μαρία Χαμάλη.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το κύριο στάδιο του προγράμματος περιλαμβάνει την υποχρεωτική παρουσία των συμμετεχόντων/-ουσών, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 5 Μαΐου 2022, στις πρόβες των παραγωγών του Οργανισμού Machinal της Σόφι Τρέντγουελ σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου (παραγωγή Νέας Σκηνής) και Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου (παραγωγή Σκηνής ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ).
Κατά τη διάρκεια των προβών, οι δύο συμμετέχοντες/-ουσες θα έχουν την υποχρέωση να παραδίδουν ανά 15 μέρες υλικό συγγραφής (μικρά θεατρικά κείμενα), με βάση συγκεκριμένους θεματικούς κύκλους και φόρμες. Ο ΘΟΚ θα ανατροφοδοτεί τους συμμετέχοντες/-ουσες με σχόλια και επισημάνσεις, με στόχο την εξέλιξη της γραφής τους. Επίσης, κατά τη διάρκεια των προβών οι δύο συμμετέχοντες/-ουσες θα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με το καλλιτεχνικό δυναμικό των δύο παραγωγών, προκειμένου να θέτουν ερωτήματα που αφορούν τη δραματουργία και τα οποία προκύπτουν από τη διαδικασία των προβών.
Μετά το τέλος των προβών, οι συμμετέχοντες/-ουσες θα κληθούν να γράψουν από ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο. Τα δύο έργα θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2022. Τα έργα, εφ’ όσον κριθούν ως επαρκή, θα παρουσιαστούν σε μορφή αναλογίου στις αρχές Οκτωβρίου 2022 και στη συνέχεια θα εξεταστεί η πιθανή ένταξή τους στο ρεπερτόριο του ΘΟΚ.
Για την υποχρεωτική τετράμηνη παρουσία στις πρόβες, προβλέπεται χρηματική υποτροφία.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη θεατρολόγο του Οργανισμού στο dramaturg@thoc.org.cy ή στο 22 86 43 06.
Σχετικά
Το συγκλονιστικό θεατρικό έργο «Το Γάλα» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζεται για μόλις λίγες μέρες ακόμη στο Θέατρο Δέντρο
Το «Panaginip» είναι μια βραδιά δύο μονόπρακτων μπαλέτων από το Ballet Philippines, που αξίζει να δεις
Το «Panaginip» στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ballet Philippines 2026
Το νέο ψυχολογικό Θρίλερ Easterman της w(in) the margins έρχεται να ταράξει τα νερά
Εμπνευσμένο από ένα σενάριο του A. Horowitz
Ο Γουίλεμ Νταφόε γράφει το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2026
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επέλεξε φέτος τον διακεκριμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό ηθοποιό Willem Dafoe (Γουίλεμ Νταφόε), για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2026.
Barcelona Flamenco Ballet: Το φημισμένο χορευτικό συγκρότημα από την Ισπανία φέρνει την «Κάρμεν» στην Κύπρο
Για πρώτη φορά στην Κύπρο η τολμηρή ερμηνεία της «Κάρμεν» από το Μπαλέτο Φλαμένκο της Βαρκελώνης
«Το Βουνί»: Θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Λουΐζας Παπαλοΐζου
Με επίκεντρο ένα βουνό σε μια ακριτική περιοχή της Κύπρου
Δωδέκατη νύχτα: Τρεις τελευταίες παραστάσεις στη Λευκωσία και περιοδεία σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο
Η διασκευή του Owen Horsley παντρεύει τη θλίψη και τη χαρά σε μια κωμική και αλλόκοτη δημιουργία
«Οι 12 ένορκοι»: Η μακροβιότερη θεατρική παράσταση της Αθήνας έρχεται στην Κύπρο
Ένα θεατρικό έργο που τα τελευταία 11 χρόνια έχει sold out παραστάσεις
Η μαγική ιστορία της Ραπουνζέλ ζωντανεύει επί σκηνής
Μία θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας
«Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη»: Ένα έργο με την μορφή μητέρας του Διονύσιου Σολωμού από το Θέατρο Λέξη
Ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη