Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου προσκαλεί νέες και νέους από 18 έως 30 ετών, οι οποίες/-οι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη θεατρική γραφή, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα φιλοξενίας του Οργανισμού, συνολικής διάρκειας οκτώ μηνών.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις ενός θεσμού που θα στηρίζει σταθερά την κυπριακή δραματουργία μέσω μιας πρακτικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία προκρίνει την ενεργό συμμετοχή, τη δημιουργική μαθητεία και την άμεση επαφή με επαγγελματίες του χώρου του θεάτρου. Οι νέοι υποψήφιοι/-ες συγγραφείς θα είναι παρόντες/-ούσες στις πρόβες δύο παραγωγών του ΘΟΚ, διερευνώντας και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους στη θεατρική συγγραφή στο εφαρμοσμένο πεδίο της σκηνής.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Το πρόγραμμα θα απασχολήσει 2 υποψήφιους/-ες συγγραφείς, οι οποίοι/-ες θα επιλεγούν μετά από αξιολόγηση από τριμελή επιτροπή. Για την επιλογή αυτή, ζητείται από τους/τις υποψήφιους/-ες να γράψουν ένα σύντομο κείμενο σε διαλογική μορφή πάνω στο θέμα «Αποχαιρετισμός» (μέγιστος αριθμός λέξεων: 1.500) και να το υποβάλουν μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση dramaturg@thoc.org.cy μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021. Την επιτροπή συνθέτουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης, η Θεατρολόγος του ΘΟΚ Κυριακή Αργυρού και η Θεατρολόγος-Φιλόλογος-Κριτικός Θεάτρου Δρ. Μαρία Χαμάλη.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το κύριο στάδιο του προγράμματος περιλαμβάνει την υποχρεωτική παρουσία των συμμετεχόντων/-ουσών, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 5 Μαΐου 2022, στις πρόβες των παραγωγών του Οργανισμού Machinal της Σόφι Τρέντγουελ σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου (παραγωγή Νέας Σκηνής) και Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου (παραγωγή Σκηνής ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ).
Κατά τη διάρκεια των προβών, οι δύο συμμετέχοντες/-ουσες θα έχουν την υποχρέωση να παραδίδουν ανά 15 μέρες υλικό συγγραφής (μικρά θεατρικά κείμενα), με βάση συγκεκριμένους θεματικούς κύκλους και φόρμες. Ο ΘΟΚ θα ανατροφοδοτεί τους συμμετέχοντες/-ουσες με σχόλια και επισημάνσεις, με στόχο την εξέλιξη της γραφής τους. Επίσης, κατά τη διάρκεια των προβών οι δύο συμμετέχοντες/-ουσες θα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με το καλλιτεχνικό δυναμικό των δύο παραγωγών, προκειμένου να θέτουν ερωτήματα που αφορούν τη δραματουργία και τα οποία προκύπτουν από τη διαδικασία των προβών.
Μετά το τέλος των προβών, οι συμμετέχοντες/-ουσες θα κληθούν να γράψουν από ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο. Τα δύο έργα θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2022. Τα έργα, εφ’ όσον κριθούν ως επαρκή, θα παρουσιαστούν σε μορφή αναλογίου στις αρχές Οκτωβρίου 2022 και στη συνέχεια θα εξεταστεί η πιθανή ένταξή τους στο ρεπερτόριο του ΘΟΚ.
Για την υποχρεωτική τετράμηνη παρουσία στις πρόβες, προβλέπεται χρηματική υποτροφία.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη θεατρολόγο του Οργανισμού στο dramaturg@thoc.org.cy ή στο 22 86 43 06.
Σχετικά
Ξανά στο Όριεντ Εξπρές: Η μεγάλη θεατρική επιτυχία επιστρέφει στον ΘΟΚ
H θεατρική σεζόν ανοίγει με νέο κύκλο παραστάσεων μετά από απαίτηση του κοινού
Για πρώτη φορά στην Κύπρο η «Μαντάμ Μαριάννα» σε μια ολοκαίνουργια θεατρική παραγωγή
Η Αστυνομική κωμωδία του Ανδρέα Αριστοτέλους, που αγαπήθηκε στην Αθήνα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη και παραγωγή Πάνου Στρούθου
Αυτά είναι όλα όσα θα δούμε στη σκηνή του ΘΟΚ τη νέα σεζόν
Μια νέα θεατρική σεζόν με κλασικά έργα, σύγχρονο θέατρο και νέες κυπριακές φωνές ετοιμάζεται να ανοίξει αυλαία από τον Οκτώβριο.
Angelo Tsarouchas: Ο διάσημος Ελληνοκαναδός κωμικός έρχεται στην Κύπρο
Ο καταξιωμένος stand-up comedian παρουσιάζει τη νέα του παράσταση «Diaspora» σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Οκτώβριο
H πρωτότυπη παράσταση «Προσπαθούμε» επιστρέφει για δεύτερη χρόνια
Μια σύγχρονη κωμωδία που επιθυμεί να ρίξει φως σε ένα θέμα τόσο καθημερινό και συνάμα τόσο μυστικό
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.
Οι «Επτά επί Θήβας» ανεβαίνουν στο Αρχοντικό Αξιοθέας
Η πολυγλωσσική σκηνική πρόταση της Λέας Μαλένη φέρνει την τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα, μιλώντας για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον φαύλο κύκλο της βίας.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η ποίηση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε τρεις ξεχωριστούς χώρους στην Κύπρο
Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο σε «ποιητικούς» χώρους της Κύπρου