Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου προσκαλεί νέες και νέους από 18 έως 30 ετών, οι οποίες/-οι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη θεατρική γραφή, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα φιλοξενίας του Οργανισμού, συνολικής διάρκειας οκτώ μηνών.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις ενός θεσμού που θα στηρίζει σταθερά την κυπριακή δραματουργία μέσω μιας πρακτικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία προκρίνει την ενεργό συμμετοχή, τη δημιουργική μαθητεία και την άμεση επαφή με επαγγελματίες του χώρου του θεάτρου. Οι νέοι υποψήφιοι/-ες συγγραφείς θα είναι παρόντες/-ούσες στις πρόβες δύο παραγωγών του ΘΟΚ, διερευνώντας και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους στη θεατρική συγγραφή στο εφαρμοσμένο πεδίο της σκηνής.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Το πρόγραμμα θα απασχολήσει 2 υποψήφιους/-ες συγγραφείς, οι οποίοι/-ες θα επιλεγούν μετά από αξιολόγηση από τριμελή επιτροπή. Για την επιλογή αυτή, ζητείται από τους/τις υποψήφιους/-ες να γράψουν ένα σύντομο κείμενο σε διαλογική μορφή πάνω στο θέμα «Αποχαιρετισμός» (μέγιστος αριθμός λέξεων: 1.500) και να το υποβάλουν μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση dramaturg@thoc.org.cy μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021. Την επιτροπή συνθέτουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης, η Θεατρολόγος του ΘΟΚ Κυριακή Αργυρού και η Θεατρολόγος-Φιλόλογος-Κριτικός Θεάτρου Δρ. Μαρία Χαμάλη.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το κύριο στάδιο του προγράμματος περιλαμβάνει την υποχρεωτική παρουσία των συμμετεχόντων/-ουσών, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 5 Μαΐου 2022, στις πρόβες των παραγωγών του Οργανισμού Machinal της Σόφι Τρέντγουελ σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου (παραγωγή Νέας Σκηνής) και Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου (παραγωγή Σκηνής ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ).
Κατά τη διάρκεια των προβών, οι δύο συμμετέχοντες/-ουσες θα έχουν την υποχρέωση να παραδίδουν ανά 15 μέρες υλικό συγγραφής (μικρά θεατρικά κείμενα), με βάση συγκεκριμένους θεματικούς κύκλους και φόρμες. Ο ΘΟΚ θα ανατροφοδοτεί τους συμμετέχοντες/-ουσες με σχόλια και επισημάνσεις, με στόχο την εξέλιξη της γραφής τους. Επίσης, κατά τη διάρκεια των προβών οι δύο συμμετέχοντες/-ουσες θα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με το καλλιτεχνικό δυναμικό των δύο παραγωγών, προκειμένου να θέτουν ερωτήματα που αφορούν τη δραματουργία και τα οποία προκύπτουν από τη διαδικασία των προβών.
Μετά το τέλος των προβών, οι συμμετέχοντες/-ουσες θα κληθούν να γράψουν από ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο. Τα δύο έργα θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2022. Τα έργα, εφ’ όσον κριθούν ως επαρκή, θα παρουσιαστούν σε μορφή αναλογίου στις αρχές Οκτωβρίου 2022 και στη συνέχεια θα εξεταστεί η πιθανή ένταξή τους στο ρεπερτόριο του ΘΟΚ.
Για την υποχρεωτική τετράμηνη παρουσία στις πρόβες, προβλέπεται χρηματική υποτροφία.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη θεατρολόγο του Οργανισμού στο dramaturg@thoc.org.cy ή στο 22 86 43 06.
Σχετικά
«Βρες τρόπους να καθυστερήσουμε τη νύχτα» με τους Σαλώμη Ιεροπούλου και Σάββα Σάββα επί σκηνής
Ποίηση που δεν λέγεται μόνο με λέξεις...
Σ’ εσάς που με ακούτε: Η παράσταση της Λούλας Αναγνωστάκη έκανε πρεμιέρα
Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η πρώτη παράσταση το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Ο τόπος εν οι άνθρωποι: Δωρεάν θεατρικά εργαστήρια μνήμης, φαντασίας & συλλογικής ταυτότητας στα χωριά
Μια συνεργασία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με την Επιτροπή Πολιτισμού Ορεινών περιοχών Τροόδους και τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων.
Αυτή είναι η καλοκαιρινή παραγωγή 2026 του ΘΟΚ
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2026 τον Ίωνα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
«Τα Γούστα του Κυρίου Σλόαν» για μία μόνο παράσταση στη Λεμεσό
Μια ανατρεπτική, κεφάτη, γεμάτη σκανδαλιές απολαυστική μαύρη φαρσοκωμωδία … από την ομάδα Σόλο για Τρεις
Η θεατρική παράσταση "Τούλα" στο ARTos House στη Λευκωσία
Το έργο Τούλα ακολουθεί την εξέλιξη της εικαστικού Τούλας Λιασή ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνη
15 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν τον Φεβρουάριο τον πιο θεατρικό μήνα της χρονιάς
Από σύγχρονα ελληνικά έργα και διεθνείς επιτυχίες μέχρι πολιτικό θέατρο, κωμωδία και δυνατούς μονολόγους, η σκηνή της Κύπρου γεμίζει ιστορίες, φωνές και συγκινήσεις.
"Η κοιμωμένη του Χαλεπά" ζωντανεύει ξανά από το Θέατρο Ανεμώνα
Η παράσταση που συζητήθηκε πολύ, επιστρέφει, σε Σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου και με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο!
«Μιαν Βολάν…» σε κυπριακή διάλεκτο και πρωτότυπη μουσική
Θεατρική παράσταση, λαϊκή παράδοση-θρίλερ της Νίτσας Θαλασσινού
«Η αγάπη μόνο δεν αρκεί»
Είδαμε την παράσταση «Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» σε σκηνοθεσία Ονησίφορου Ονησιφόρου από το Θέατρο Δέντρο
Η Nicosia For Art και το National Theatre Live παρουσιάζουν την κινηματογραφική προβολή της παράστασης “Dr. Strangelove” του Stanley Kubrick
Η παράσταση “Dr. Strangelove” θεωρείται μία από τις κορυφαίες κωμωδίες όλων των εποχών
"Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στον ΘΟΚ - Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων
Παραστάσεις από 6 Φεβρουαρίου