Δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2021
Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο δρ Καραγιάννης σχολίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ εξήγησε τους λόγους που η Κυβέρνηση δεν πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε αυστηρό lockdown.
Συγκεκριμένα είπε πως, «από τους αριθμούς που έχουμε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Όμικρον έχει επικρατήσει στην κοινότητα και θα έχουμε περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα».
Όσον αφορά τα νέα μέτρα εξήγησε πως εάν επρόκειτο για ένα στέλεχος που ήταν σοβαρά νοσογόνο και δεν είχαμε την εμβολιαστική κάλυψη που έχουμε αυτή τη στιγμή θα είχαμε ένα σκληρό lockdown.
«Η όμικρον δεν προστατεύεται επαρκώς από τα δύο εμβόλια. Το τρίτο εμβόλιο συστήνεται χωρίς περιστροφές, γιατί αποδίδει. Οι ιοί, όπως η Όμικρον, που μεταδίδονται τόσο γρήγορα, στη συνέχεια καίγονται και παρουσιάζουν πτώση των περιστατικών», εξήγησε ο δρ Καραγιάννης.
Σημείωσε επίσης πως, «τα συμπτώματα της Όμικρον είναι σχεδόν τα ίδια με τη γρίπη αλά υπάρχει ένα σύμπτωμα που την ξεχωρίζει. Πρόκειται για ένα εξάνθημα στο δέρμα που δεν είδαμε σε άλλες μεταλλάξεις».
Σε ερώτηση γιατί σε κάποιες περιπτώσεις τα rapid τεστ δεν ανιχνεύουν τα θετικά περιστατικά, ο δρ Καραγιάννης είπε πως δεν τίθεται ζήτημα να μην ανιχνεύουν την Όμικρον. «Τα rapid τεστ ανιχνεύουν την Όμικρον αλλά εξαρτάται πότε γίνεται το τεστ. Είναι λιγότερο ευαίσθητα από το PCR. Εάν κάποιος έχει συμπτώματα και βγαίνει αρνητικός σε rapid τεστ πρέπει να προχωρεί σε PCR», εξήγησε.
Τέλος όσον αφορά την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία ο δρ Καραγιάννης είπε πως «είναι κάτι που θα συζητηθεί την επόμενη Τρίτη γιατί θεωρήσαμε ότι είναι καλό τις επόμενες ημέρες να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να πάρουμε αποφάσεις που μπορεί να είναι πιο αυστηρές από τις χθεσινές».
Σχετικά

Leonardo Hotels: Το NYX HOTEL THESSALONIKI ξεκινά τη λειτουργία του
Για μία αυθεντική εμπειρία, με σύγχρονο design και τη βαθιά κατανόηση του σύγχρονου ταξιδιώτη


Ήμουν κι εγώ στο Καλλιμάρμαρο...
Μια ανεπανάληπτη βραδιά στο Καλλιμάρμαρο με την Άννα Βίσση να γράφει ιστορία μπροστά σε 65.000 θεατές

Καταρρίπτεται ο μεγαλύτερος μύθος για τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων
Οι ταξιδιώτες αναζητούν πάντα τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για ταξίδια διακοπών

Τα καλύτερα μέρη της Ευρώπης για ταξίδι τον Οκτώβριο με τα ομορφότερα φθινοπωρινά χρώματα
Είναι σχεδόν εκείνη η εποχή του χρόνου που οι νύχτες σιγά σιγά μεγαλώνουν, η θερμοκρασία πέφτει και η μυρωδιά του φθινοπώρου είναι στον αέρα

20 χρόνια Madame Figaro Awards: Μάθαμε πότε θα διεξαχθούν τα 20ά βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς
Η μεγάλη βραδιά πλησιάζει

Βραβεία Εmmy: Θρίαμβος για Adolescence και The Studio - Αναλυτικά οι νικητές
Το Adolescence του Netflix και το The Studio του Apple TV+ σάρωσαν στα Emmy 2025 με πολλά βραβεία - Τα πολιτικά μηνύματα που κυριάρχησαν στη βραδιά


Μεμονωμένες βροχές στα ορεινά - Πότε αναμένεται περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας


Κυρίως αίθριος ο καιρός - Πότε και πού αναμένονται μεμονωμένες βροχές
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ανακοινώθηκε η Βασίλισσα του Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2026
«Η Βασίλισσα του Πάθους και της Τρέλας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού»