Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2022
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει ότι η παγκύπρια πρώτη παράσταση του έργου «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύκτας» (The Night Alive, 2013), του Ιρλανδού συγγραφέα Κόνορ Μακφέρσον, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, θα δοθεί στις 18 Ιανουαρίου 2022, 8.30 μ.μ.
Περίληψη: O Τόμμυ έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό την οικογένεια του και ζει μόνος του στο ισόγειο του διώροφου σπιτιού του θείου του Μώρις, που μένει στον πάνω όροφο, σε μια συνοικία του Δουβλίνου. Δεν έχει καλές σχέσεις με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του και επιβιώνει κάνοντας δουλειές του ποδαριού με τον κολλητό φίλο του Ντοκ, έχοντας καταστήσει τον προσωπικό του χώρο σε αχούρι από τα κάθε λογής μικροπράγματα που βρίσκει και αποθηκεύει στα ράφια αλλά και σε ολόκληρο τον χώρο του δωματίου του. Οι γκρίνιες του θείου Μώρις και οι τηλεφωνικοί καυγάδες με την πρώην γυναίκα του είναι η καθημερινότητα του αποτυχημένου και μοναχικού Τόμμυ.
Ξαφνικά όλα αλλάζουν όταν στη ζωή του μπαίνει η Έιμυ, μια νεαρή πόρνη την οποία έσωσε από την άγρια επίθεση που δέχτηκε από τον φίλο της Κένεθ, τον άνθρωπο που την έχει σπρώξει στην πορνεία. Μια απρόσμενη σχέση αρχίζει που θα διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία της ζωής των πέντε χαρακτήρων, και που ενδεχομένως να εξελιχθεί σε ερωτική.
Το έργο πραγματεύεται το δράμα των περιθωριακών και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων που ταλανίζονται από σοβαρά προβλήματα, όπως η φτώχεια, ο αλκοολισμός, η ανεργία και οι προσωπικές αποτυχίες. Έργο σύγχρονο, όπου τα ακραία γεγονότα μιας νύκτας μπορεί να λειτουργήσουν καταλυτικά και να γίνουν η αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο.
Το έργο υπήρξε υποψήφιο για το Βραβείο Ολίβιε στην κατηγορία καλύτερου έργου. Χαρακτηρίστηκε από την Independed on Sunday και το περιοδικό Time Out ως «ένας ακόμη θρίαμβος» και ως «ένα έργο μεγάλης δεξιοτεχνίας» αντίστοιχα, ενώ οι Financial Times έγραψαν ότι το έργο «δείχνει τον Ιρλανδό συγγραφέα πιο συμπονετικό από ποτέ». Την περίοδο που παίχτηκε στο Atlantic Theatre της Νέας Υόρκης απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Έργου 2014, ενώ ταυτόχρονα είχε υποψηφιότητα για τα βραβεία Drama Desk και Lortell.
Συντελεστές:
Κείμενο: Κόνορ Μακφέρσον
Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Μουσική επιμέλεια: Σεμέλη Κυριαζή
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Μανώλης Μιχαηλίδης, Ανδρέας Κουτσόφτας, Ευφροσύνη Κουτσουβέρη, Μάριος Μεττής, Κωνσταντίνος Τσίτσιος
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου
Τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία, Παρασκευή & Σάββατο στις 8:30μ.μ., Κυριακή στις 6:30μμ μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2022.
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)
Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com, https://bit.ly/3hIPvx
Πληροφορίες: 22818999 & 99621845
-
Θέατρο Διόνυσος
18 Ιανουαρίου 2022
21 Ιανουαρίου - 23 Ιανουαρίου 2022
28 Ιανουαρίου - 30 Ιανουαρίου 2022
04 Φεβρουαρίου - 06 Φεβρουαρίου 2022
Σχετικά

Η γαλλική κωμωδία «Δείπνο Ηλιθίων» ανεβαίνει στο Θέατρο Διόνυσος
Ο Παναγιώτης Λάρκου, σκηνοθετεί τις περιπέτειες του εκδότη Πιέρ Μπροσάν και των φίλων του

Ο Φιάκας, η κωμωδία του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή στην Αξιοθέα
Η κωμωδία αυτή του 1870, η οποία σατιρίζει τις κοινωνικές τάσεις εκείνης της εποχής επίκαιρες ακόμα και σήμερα

"Ο μικρός πρίγκιπας" ταξιδεύει στα χωριά της Κύπρου
Η παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού

«Μέχρι να μείνω»: Μία κοινωνική θεατρική παράσταση για όλα τα αδέσποτα
Μια συγκινητική ιστορία που μιλά κατευθείαν στην καρδιά μικρών και μεγάλων

«Ως αληθώς (Φωνές παιδιών… Κραυγές γυναικών)»: Δραματοποιημένο αναλόγιο στην Αξιοθέα
Από το Σατιρικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη

«Πνεύμονες» του Duncan Macmillan στο Θέατρο Δέντρο
Μια σύγχρονη ιστορία αγάπης και προβληματισμού για το μέλλον, σε σκηνοθεσία Cristian Vladescu και διασκευή Έλσας Ράβναλη

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»: Ένα αριστουργηματικό διαχρονικό έργο έρχεται στην Κύπρο
Το Κρατικό Ιταλικό Θέατρο Balletto di Milano παρουσιάζει μια αποκλειστική εκδοχή με μουσική του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Κύπριδες παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Skylight»
Η παράσταση εξερευνά την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και τη λεπτή ισορροπία μεταξύ αντιφατικών δυνάμεων που μας καθορίζουν.

Οι 6 πρώτες θεατρικές παραστάσεις για τον Σεπτέμβριο
Από κλασικά έργα μέχρι σύγχρονες δημιουργίες, το φθινόπωρο ξεκινά με θέατρο

5 θεατρικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο από την Ελλάδα στην Κύπρο
Η μαγεία του ελληνικού θεάτρου ταξιδεύει στο νησί για μοναδικές φθινοπωρινές εμφανίσεις

"Άγουρα Κεράσια": Η θεατρική παράσταση με τους Τ. Τρύπη και Κ. Καζάκο ταξιδεύει στην Κύπρο
Ένα σοκαριστικό θρίλερ ενδοοικογενειακής βίας που συγκλόνισε κοινό κριτικούς σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη

«Ο Καραγκιόζης μάγειρας»: Μια νέα απολαυστική περιπέτεια του Καραγκιόζη
Γεμάτη γέλιο, φαντασία και... μυρωδιές από ψητά