Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2022
Στη σημερινή σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, παρουσίασε τις εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής που συζητήθηκαν κατά την χθεσινή σύσκεψη, όπου αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφονται από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ αλλά και τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
Tις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σταθερή πορεία των επιδημιολογικών δεικτών, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να παρουσιάζει μείωση. Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και χρειάζεται να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση από όλους για την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από τις 15 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2022 καταγράφηκαν 13,997 θετικά περιστατικά εντός της κοινότητας, με τη μείωση να καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και προβαίνει σε αξιολόγηση όλων των επιστημονικών και/ή επιδημιολογικών δεδομένων μαζί με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Γνώμονας είναι η όσον πιο ασφαλής λειτουργία της κοινωνίας, με στόχο την προστασία και προάσπιση της υγείας όλων των πολιτών. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και το γεγονός ότι χρειάζεται να επικαιροποιηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και να παρθούν μέτρα που θα επιτρέψουν στην κοινωνία και την οικονομία να παραμείνουν σε λειτουργία, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:
(α) από τις 28 Ιανουαρίου 2022, την αντικατάσταση της εργαστηριακής εξέτασης PCR με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapidtest) κατά την 7η ημέρα όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο διαχείρισης στενών επαφών επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών και βάσει αυτού πρέπει να αυτοπεριοριστούν για 10 ημέρες.
- Συνεπώς, αποδέσμευση νωρίτερα από τις 10 ημέρες μπορεί να γίνει και με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα την 7η ημέρα, από την επαφή ή αργότερα, με ίδια έξοδα.
- Από την απόφαση για αντικατάσταση του PCR με Rapid test κατά την 7η ημέρα, εξαιρούνται οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε ιδιωτικά και κρατικά νοσηλευτήρια, γηροκομεία και κλειστές δομές.
- Όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου “test to stay” στα σχολεία οι μαθητές που αποτελούν στενές επαφές αντί για PCR θα μπορούν να υποβάλλονται σε εξέταση Rapid test για αποδέσμευση την 7η ημέρα. (Συνεπώς οι μαθητές που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση Rapidtestγια περίοδο 7 ημερών μέσω των σημείων δειγματοληψίας που ανακοινώνονται καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργούν σε σχολικές μονάδες).
(β) την εφαρμογή του μέτρου “testtostay” σε επαγγελματίες υγείας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, σε Αστυνομία και Πυροσβεστική.
- Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθεί μετά από διαβούλευση που θα διεξαχθεί με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες.
(γ) από τις 28 Ιανουαρίου 2022, όπως συστήνεται για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών η διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapidtest) μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση τους σε νηπιαγωγεία και προδημοτική.
- Η εξέταση Rapid test θα παραχωρείται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας.
(δ) την παράταση όλων των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2022.
Σχετικά

Αυτές είναι οι Μadame Figaro Γυναίκες της Xρονιάς 2025
Σε μια λαμπερή και συγκινητική τελετή βράβευσης απονεμήθηκαν τα 20ά βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2025 που παρουσιάζει η Estée Lauder

Η επόμενη μεγάλη τάση στα ταξίδια πολυτέλειας
Από την ευεξία στη μακροζωία – το νέο κεφάλαιο του luxury τουρισμού

Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού μέχρι το Σάββατο
Στους 28 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία σήμερα - Αναλυτικά η πρόγνωση

Skyscanner: Οι μεγαλύτερες ταξιδιωτικές τάσεις που θα καθορίσουν το 2026
Το 2026 αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουμε

Πρεμιέρα απόψε για το νέο τηλεπαιχνίδι του Σίγμα "The Wall" με τον Χρήστο Φερεντίνο
Από απόψε, και κάθε Τρίτη & Τετάρτη στις 21:00, ο μοναδικός Χρήστος Φερεντίνος υποδέχεται ζευγάρια παικτών που βασίζονται στο πόσο καλά γνωρίζουν ο ένας τον άλλον

Κάτι άλλαξε στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας
Ακόμα ένα βήμα αναβάθμισης για το θέατρο

Bridgerton: Νέο τρέιλερ για την 4η σεζόν - Πότε ξεκινά
Η πολυαναμενόμενη νέα σεζόν εστιάζει στον δεύτερο γιο της οικογένειας Μπρίτζερτον, τον μποέμ καλλιτέχνη Μπένεντικτ και την προσπάθειά του να βρει την πραγματική αγάπη


Τέλος οι σφραγίδες στα αεροδρόμια της ΕΕ – Πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα
Άρχισε η εφαρμογή του νέου πλήρως ψηφιακού συστήματος ελέγχου εισόδου και εξόδου των ταξιδιωτών στη ζώνη Σένγκεν

Tο Happy Traveller μας ταξιδεύει σε δύο δημοφιλείς πόλεις της Αγγλίας, το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ!
Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στο Σίγμα

Ο Γιώργος Καπουτζίδης παρουσιαστής του εθνικού τελικού της ελληνικής επιλογής για τη Eurovision 2026
Ο εθνικός τελικός αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου

Οι παγκόσμιες ταξιδιωτικές τάσεις και προορισμοί για τις φετινές γιορτές
Οι φετινοί ταξιδιώτες φαίνεται να επιλέγουν προορισμούς κοντά στον τόπο κατοικίας τους