Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2022
Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Χάρης Ζαμπαρλούκος είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους διευθυντές φωτογραφίας της γενιάς του.
Ο Ελληνοκύπριος κινηματογραφιστής, που διαγράφει μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, έχοντας δουλέψει με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Kenneth Branagh και ο Steven Knight, αλλά και με διάσημους σταρ του Χόλιγουντ όπως οι Meryl Streep, Tom Hardy, Olivia Colman, Chris Hemsworth, Cate Blanchett, Penélope Cruz, Willem Dafoe και Johnny Depp, είναι υποψήφιος στα 36α ASC Awards, που θα πραγματοποιηθούν στις 20 Μαρτίου στο ASC Clubhouse στο Χόλιγουντ.
Συγεκριμένα, η Ένωση Αμερικανών Κινηματογραφιστών (ASC), ένα από τα πιο έγκυρα σωματεία στην Αμερική κι ένας από τους ακριβέστερους προαγγέλους των αντίστοιχων βραβείων Όσκαρ Φωτογραφίας, ψήφισε τους καλύτερους διευθυντές φωτογραφίας της χρονιάς, με τον Χάρη Ζαμπαρλούκο, οποίος συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Kenneth Branagh, στη νέα του ταινία "Belfast", στην οποία πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων η Judi Dench και ο Jamie Dornan, να βρίσκεται μέσα στην ισχυρή πεντάδα.
Οι υποψήφιοι στην κατηγορία για τη διεύθυνση φωτογραφίας σε ταινία μεγάλου μήκους είναι οι εξής: Bruno Delbonnel (The Tragedy of Macbeth), Greig Fraser (Dune), Dan Laustsen (Nightmare Alley), Ari Wegner (The Power of the Dog) και Haris Zambarloukos (Belfast).
Δεν αποκλείεται οι ίδιες πέντε ταινίες ν’ αποτελέσουν τις οσκαρικές υποψηφιότητες στην εν λόγω κατηγορία και να δούμε τον Κύπριο δημιουργό να διεκδικεί το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας.
Στο "Belfast", ο Kenneth Branagh μάς ταξιδεύει στην ιρλανδική πόλη κατά τη διάρκεια των 60s, στην πιο προσωπική ταινία που έχει γράψει και σκηνοθετήσει μέχρι σήμερα. Η ταινία είναι υποψήφια για 7 Χρυσές Σφαίρες και 11 Critics' Choice Awards (ο Ζαμπαρλούκος είναι και εδώ υποψήφιος).
Σχετικά
Η επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ: Τρέιλερ για το «Disclosure Day»
Όπως ευρέως αναμενόταν θα είναι μια ταινία για τους επισκέπτες από μακριά
Όταν τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο γλυκά: 11 ταινίες για… αλλιώτικες γιορτές
Σκοτεινές, αστείες, συγκινητικές και απρόβλεπτες, οι ταινίες που σπάνε τα χριστουγεννιάτικα κλισέ
Κυκλοφόρησε το trailer της «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν
Στη δημοσιότητα το πρώτο teaser για το «The Odyssey», την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους
IndieWire: Αυτές είναι οι 20 καλύτερες ταινίες του 2025
Για τη λίστα ψήφισαν 148 κριτικοί κινηματογράφου. Το Νο1 δεν αποτελεί έκπληξη, άλλωστε θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι από τους πρωταγωνιστές των Όσκαρ 2026.
Το νέο «Avatar» επέστρεψε: 345 εκατ. δολάρια παγκοσμίως και βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα
Οι κινηματογραφικές αίθουσες ελπίζουν ότι το «Fire and Ash» θα συμβάλει σε μια γενικότερη ανάκαμψη
«Bitter Christmas»: Κυκλοφόρησε το teaser της νέας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ
Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες εντός του 2026
Ιστορική αλλαγή για τα Όσκαρ: Περνούν από την τηλεόραση στο Youtube
Τέλος εποχής για τα βραβεία της Ακαδημίας η οποία υπέγραψε πολυετή συμφωνία με το Youtube για τα δικαιώματα των Όσκαρ.
Love Actually: Πού θα δεις δωρεάν την πιο ρομαντική χριστουγεννιάτικη ταινία, κάτω από τ' αστέρια
Υπαίθρια προβολή της ταινίας «Αγάπη Είναι» (Love Actually)
3 νέες πρεμιέρες για κινηματογραφική απόδραση τα Χριστούγεννα
Avatar, χριστουγεννιάτικα animation και ελληνική περιπέτεια γεμίζουν τις αίθουσες με δράση, συναίσθημα και γιορτινή μαγεία
Ο Γιώργος Τσαγγάρης νικητής του Βραβείου Καλύτερης Ταινίας Animation στο Φεστιβάλ Karama της Ιορδανίας
Επίκεντρο της ταινίας «Η Υφάντρα» είναι ο μύθος της Αράχνης
Zootopia 2: Η ταινία του Χόλιγουντ με τις υψηλότερες εισπράξεις για το 2025 – 1,13 δισεκατομμύρια δολάρια
Παγκοσμίως ωστόσο στην κορυφή παραμένει το κινεζικό blockbuster animation «Ne Zha 2», με 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Γιορτάζουμε τη μικρότερη μέρα του χρόνου με ταινίες μικρού μήκους
Το φετινό Short Film Day, θα φιλοξενηθεί στο Κοσμικόν Κέντρο Αντωνάκης στη Λευκωσία