Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2022
Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Χάρης Ζαμπαρλούκος είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους διευθυντές φωτογραφίας της γενιάς του.
Ο Ελληνοκύπριος κινηματογραφιστής, που διαγράφει μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, έχοντας δουλέψει με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Kenneth Branagh και ο Steven Knight, αλλά και με διάσημους σταρ του Χόλιγουντ όπως οι Meryl Streep, Tom Hardy, Olivia Colman, Chris Hemsworth, Cate Blanchett, Penélope Cruz, Willem Dafoe και Johnny Depp, είναι υποψήφιος στα 36α ASC Awards, που θα πραγματοποιηθούν στις 20 Μαρτίου στο ASC Clubhouse στο Χόλιγουντ.
Συγεκριμένα, η Ένωση Αμερικανών Κινηματογραφιστών (ASC), ένα από τα πιο έγκυρα σωματεία στην Αμερική κι ένας από τους ακριβέστερους προαγγέλους των αντίστοιχων βραβείων Όσκαρ Φωτογραφίας, ψήφισε τους καλύτερους διευθυντές φωτογραφίας της χρονιάς, με τον Χάρη Ζαμπαρλούκο, οποίος συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Kenneth Branagh, στη νέα του ταινία "Belfast", στην οποία πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων η Judi Dench και ο Jamie Dornan, να βρίσκεται μέσα στην ισχυρή πεντάδα.
Οι υποψήφιοι στην κατηγορία για τη διεύθυνση φωτογραφίας σε ταινία μεγάλου μήκους είναι οι εξής: Bruno Delbonnel (The Tragedy of Macbeth), Greig Fraser (Dune), Dan Laustsen (Nightmare Alley), Ari Wegner (The Power of the Dog) και Haris Zambarloukos (Belfast).
Δεν αποκλείεται οι ίδιες πέντε ταινίες ν’ αποτελέσουν τις οσκαρικές υποψηφιότητες στην εν λόγω κατηγορία και να δούμε τον Κύπριο δημιουργό να διεκδικεί το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας.
Στο "Belfast", ο Kenneth Branagh μάς ταξιδεύει στην ιρλανδική πόλη κατά τη διάρκεια των 60s, στην πιο προσωπική ταινία που έχει γράψει και σκηνοθετήσει μέχρι σήμερα. Η ταινία είναι υποψήφια για 7 Χρυσές Σφαίρες και 11 Critics' Choice Awards (ο Ζαμπαρλούκος είναι και εδώ υποψήφιος).
Σχετικά

Νέες πρεμιέρες στη μεγάλη οθόνη: Από το αποχαιρετιστήριο “Downton Abbey” μέχρι το σκοτεινό “The Long Walk”
Συγκίνηση, δράση, θρίλερ και νοσταλγία σε μια εβδομάδα γεμάτη κινηματογραφικές εμπειρίες

Netflix: Η ξέφρενη ζωή του Τσάρλι Σιν και οι νέες σειρές της εβδομάδας
Όλες οι νέες σειρές και οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στο Netflix αυτή την εβδομάδα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: O Χρυσός Λέων στον Τζιμ Τζάρμους - Όλοι οι νικητές
Η ταινία «Father Mother Sister Brother» του Τζιμ Τζάρμους κέρδισε Χρυσό Λέοντα, ενώ ο Μπένι Σάφντι απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Smashing Machine»

Το βράδυ της Κυριακής βλέπουμε σινεμά στην παραλία, κάτω από την πανσέληνο!
Πάρε μαξιλάρι και ζήσε τον κινηματογράφο κάτω από τα αστέρια!

Αλλαγή ταινιών προβολής στον δωρεάν Υπαίθριο Κινηματογράφο της πρωτεύουσας
Με pop corn και μπουκάλια νερού για όλους

4 νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα
Από συγκλονιστικά δράματα μέχρι ανάλαφρες κωμωδίες, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν ξανά με ιστορίες που αξίζει να δεις στη μεγάλη οθόνη

Το Θέατρο Ριάλτο επαναρχίζει με υπαίθριες προβολές
Ταινίες γεμάτες πρωτοτυπία, τρυφερότητα και χιούμορ που εστιάζουν στις ανθρώπινες σχέσεις και την πολυπλοκότητα που τις χαρακτηρίζει σήμερα, θα μας προσφέρουν ευχάριστες κινηματογραφικές αποδράσεις

Υπαίθριος Κινηματογράφος στην καρδιά της πρωτεύουσας
Η μαγεία του σινεμά κάτω από τα αστέρια

Φεστιβάλ Βενετίας: Επτά λεπτά χειροκρότημα για το «Bugonia» του Γιώργου Λάνθιμου
Η Έμμα Στόουν δάκρυσε από χαρά με τη θερμή ανταπόκριση του κοινού στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας.

Επίσημο τρέιλερ για το «Bugonia» του Γιώργου Λάνθιμου: Η ανατρεπτική εμφάνιση της Έμα Στόουν
Απόψε η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου φιλμ από τον Έλληνα σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

«Hamnet» με τον Πολ Μέσκαλ: Η άγνωστη ιστορία του Σαίξπηρ – Ο γιος του Άμνετ και ο Άμλετ
Το σενάριο της ταινίας που σκηνοθετεί η Κλόε Ζάο βασίζεται στο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα της Ιρλανδής Μάγκι Ο′ Φάρελ, το οποίο είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα. Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ.

Ο Νίκολας Κέιτζ σε τρέιλερ ταινίας τρόμου για την παιδική ηλικία του Χριστού
Το "The Carpenter's Son" εμπνέεται από το απόκρυφο «Ευαγγέλιο» του Θωμά