Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2022
Σε συνέχεια των περί Λοιμοκαθάρσεως διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας (Αρ. 44 ημερ. 3.12.2021 & Αρ. 45 ημερ. 14.12.2021, το Υφυπουργείο ενημερώνει πολίτες και επιχειρήσεις πως οι εθνικοί κανόνες ελέγχου των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID (EUDCC) Cyprus μέσω της εφαρμογής CovScanCyprus, έχουν προσαρμοστεί ως ακολούθως:
Ο έλεγχος μέσω της εφαρμογής, ο οποίος γίνεται με τη σάρωση του κωδικού QR που αναγράφεται στο πιστοποιητικό, παρουσιάζει από τις 18 Δεκεμβρίου τα εξής αποτελέσματα εγκυρότητας:
- Πράσινο: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει ότι ο κάτοχός του έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 και σε κάθε περίπτωση δεν έχει παρέλθει η διάρκεια ισχύος του.
- Μπλε: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει πως ο κάτοχός του έχει υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση PCR με αρνητικό αποτέλεσμα εντός των χρονικών πλαισίων που ισχύουν στο Διάταγμα.
- Κίτρινο/Πορτοκαλί: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει πως ο κάτοχός του έχει υποβληθεί σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα εντός των χρονικών πλαισίων που ισχύουν στο Διάταγμα.
- Μωβ: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι έγκυρο μόνο με επιπρόσθετη προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος εξέτασης PCR ή Rapid Test εντός των χρονικών πλαισίων που ισχύουν στο Διάταγμα, το οποίο επίσης θα πρέπει να παρουσιαστεί υπό μορφή EUDCC και θα υπόκειται σε έλεγχο μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus.
- Κόκκινο: Το πιστοποιητικό δεν είναι έγκυρο.
Το αποτέλεσμα χρώματος «μωβ» ανταποκρίνεται στις πιο κάτω περιπτώσεις, για τις οποίες, σύμφωνα με τα διατάγματα απαιτείται επιπρόσθετη προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακής εξέτασης PCR ή Rapid Test με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός των χρονικών πλαισίων που ισχύουν στο Διάταγμα.:
- Παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού μίας δόσης για εμβόλιο δύο δόσεων και ημερομηνία εμβολιασμού που δεν ξεπερνά τις 35 ημέρες,
- Παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού μίας δόσης για εμβόλιο μίας δόσης εάν δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τον εμβολιασμό
- Παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού μίας δόσης για εμβόλιο μίας δόσης ή δύο δόσεων για εμβόλιο δύο δόσεων εάν έχουν παρέλθει πέραν των επτά (7) μηνών από την τελευταία δόση.
Οι πολίτες που έχουν λάβει επιπλέον ενισχυτική δόση μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους κύκλου (π.χ. 3η δόση) μπορούν να εκδώσουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό τους που αφορά τη συγκεκριμένη δόση μέσω της πλατφόρμας https://www.eudcc.gov.cy/. Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό που αφορά την ενισχυτική δόση σαρώνεται από το CovScan Cyprus με ένδειξη πράσινου χρώματος (έγκυρο).
Το EUDCC μπορεί να παρουσιάζεται σε ψηφιακή μορφή σε κινητό τηλέφωνο (smartphone) ή σε έντυπη μορφή, νοουμένου ότι σε αυτό εμφανίζεται ο κωδικός QR.
Υπενθυμίζεται πως από τον υποχρεωτικό έλεγχο μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus εξαιρούνται:
- Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω,
- Άτομα ηλικίας 14 ετών και κάτω,
- Τουρκοκύπριοι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί σε περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου η Κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο,
- Τουρίστες (δηλαδή άτομα μη μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία και εισέρχονται νόμιμα στη Δημοκρατία) που έχουν εμβολιαστεί σε χώρες άλλες από αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) ή την Ελβετία,
- Μόνιμοι/νόμιμοι κάτοικοι Κύπρου που έχουν εμβολιαστεί σε χώρες άλλες από αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) ή την Ελβετία,
- Άτομα που αποδεδειγμένα και μετά από απόφαση Ιατρικού Συμβουλίου δεν συνίσταται να εμβολιαστούν, και τα οποία θα πρέπει να επιδεικνύουν την ειδική κάρτα που τους εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα εργαστηριακή εξέταση Rapid ή PCR τεστ σε εβδομαδιαία βάση με αρνητικό αποτέλεσμα.
Η εφαρμογή CovScan Cyprus μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό Android και διατίθεται δωρεάν μέσω του Google Play. Οδηγίες χρήσης για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: https://wiki.eudcc.gov.cy/COVSCAN_Android_EL.pdf.
Για απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις αναφορικά με την εφαρμογή CovScan Cyprus πατήστε εδώ.
(ΝΓ/ΕΧΡ)
Σχετικά
Το Σίγμα φέρνει την μεγάλη οθόνη στο σπίτι μας και φέτος τις γιορτές
Μαγικοί κόσμοι που ξεδιπλώνονται στην οθόνη μας… Αγαπημένοι ήρωες που μας ταξιδεύουν. Συναισθήματα που μας παρασέρνου
Πρωτοχρονιά: Οι πιο εντυπωσιακοί Ευρωπαϊκοί προορισμοί για να υποδεχτείτε τον νέο χρόνο
Από τα γυαλιστερά φώτα μέχρι τις μουσικές στις πλατείες, η αλλαγή του χρόνου είναι η ιδανική αφορμή για ένα ταξίδι που θα μείνει για πάντα στη μνήμη σας!
Eurovision 2026: Πρώτες εικόνες από την εντυπωσιακή σκηνή της διοργάνωσης
Oι πρώτες εικόνες αρκούν για να σκιαγραφήσουν τη φιλοσοφία του φετινού σκηνικού
Οι 10 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζει να δεις
Στολίδια, λαμπιόνια και το τζάκι αναμμένο με μια χριστουγεννιάτικη ταινία να παίζει στην τηλεόραση
Άστατος καιρός με μεμονωμένες βροχές και πιθανό χιόνι στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
3 αναπάντεχοι προορισμοί στην Ευρώπη για να ταξιδέψετε τα Χριστούγεννα
Χιονισμένα τοπία, μεσαιωνικά σοκάκια και ουρανοί γεμάτοι φως σε τρεις απρόσμενους χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Ευρώπης.
Άστατος καιρός με ενισχυμένους ανέμους - Πιθανό χιόνι απόψε στο Τρόοδος
Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από την Τετάρτη, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας.
Πότε θα είναι κλειστές οι τράπεζες κατά την εορταστική περίοδο
Oι επικείμενες αργίες για τις γιορτές
Η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Αυτή είναι η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για να περάσει κανείς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με το Time Out
Η γιορτινή Λεμεσός, σε ρυθμούς NYX
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου επιλογές που συνδυάζουν φαγητό, ποτό και ατμόσφαιρα
H Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για ταξίδια σε 17 προορισμούς, με τιμές από €14.99 (μόνο για σήμερα)
Χειμερινές αποδράσεις από Πάφο με τιμές από €14.99
Ηγετική διάκριση για τη Louis Hotels!
Business Leader 2024 ο CEO της Louis Hotels, κος. Ιάσων Περδίος, στην κατηγορία «Τουρισμός – Αναψυχή - Εστίαση»