Δημοσιεύτηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2014
• Ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε σε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς ‘Law & Order’ το 1991, ενώ ο πρώτος του σημαντικός ρόλος στον κινηματογράφο, ήρθε το 1992, όπου συνεργάστηκε με τον Al Pacino στο ‘Scent of a Woman’.
• Στις αρχές της καριέρας του δεν ήταν ποτέ το μεγάλο όνομα στο cast μιας ταινίας. Είχε πάντα μικρούς, αλλά εντούτοις πολύ καθοριστικούς ρόλους. Εξού και υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου. Συνεργάστηκε με πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες όπως Todd Solondz, Joel και Ethan Coen, Spike Lee, Anthony Minghella και φυσικά με τον Paul Thomas Anderson, με τον οποίο συναντήθηκε κινηματογραφικά πέντε φορές. Η αρχή έγινε το 1996 με το ‘Hard Eight’, αλλά το ‘Boogie Nights’ (1997) ήταν η πρώτη πιο γνωστή τους συνεργασία.
• Η ερμηνευτική του γκάμα τεράστια. Πάντα ήθελε να υποδύεται ρόλους διαφορετικούς, που θα του έδιναν την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το τεράστιο υποκριτικό του ταλέντο. Ο ρόλος του Allan στην κομεντί ‘Happiness’ του Todd Solondz το 1998 και του ροκ δημοσιογράφου Lester Bangs στο ‘Almost Famous’ του Cameron Crowe το 2000, ήταν δύο από αυτούς.
• Συμμετείχε παράλληλα σε σημαντικές παραγωγές όπως ‘The Big Lebowski’ (1998), ‘Patch Adams’ (1998), ‘Magnolia’ (1999), ‘The Talented Mr. Ripley’ (1999), ‘Red Dragon’ (2002), ‘25th Hour’ (2002), ‘Punch-Drunk Love’ (2002), ‘Cold Mountain’ (2003) και ‘Doubt’ (2008).
• Η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του ήρθε το 2005, όπου μέσα από τη βιογραφική ταινία ‘Capote’ του Bennett Miller, υποδύθηκε το ρόλο του πολύ γνωστού Αμερικανού συγγραφέα Truman Capote (δημιουργού των ‘Breakfast at Tiffany’s’ και ‘In Cold Blood’) και κέρδισε -ανάμεσα σε πολλά άλλα βραβεία- το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του.
• Το 2010 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στον κινηματογράφο με την κομεντί ‘Jack Goes Boating’, μια ιστορία αγάπης, προδοσίας και φιλίας έχοντας ως φόντο την ζωή της εργατικής τάξης στη Νέα Υόρκη.
• Το 2012 συνεργάστηκε για πέμπτη φορά με τον Paul Thomas Anderson, στο ‘The Master’, μια ταινία που σκιαγραφεί ανεπίσημα τη Σαϊεντολογία και τον ηγέτη της L. Ron Hubbard. Ο Paul Thomas Anderson τιμήθηκε με τον Αργυρό Λέοντα Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ ο Joaquin Phoenix και ο Philip Saymour Hoffman μοιράστηκαν από κοινού το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας, με τους κριτικούς να χαρακτηρίζουν την ταινία ως ‘δυο ώρες και κάτι λεπτά τελειότητας’.
• Το 2013 ως Plutarch Heavensbee έπαιξε τον τελευταίο του ρόλο στο σινεμά, στη blockbuster ταινία 'The Hunger Games: Catching Fire'. Λίγες μέρες πριν το θάνατο του, ο Hoffman βρισκόταν στο τελικό στάδιο των γυρισμάτων του τελευταίου μέρους της τριλογίας ‘The Hunger Games’ με τίτλο ‘The Hunger Games: Mockingjay – Part 2’.
• Στις 2 Φεβρουαρίου 2014 βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ήταν μόλις 46 ετών. Αντίο Philip Seymour Hoffman…
Σχετικά
Ο Γιώργος Τσαγγάρης νικητής του Βραβείου Καλύτερης Ταινίας Animation στο Φεστιβάλ Karama της Ιορδανίας
Επίκεντρο της ταινίας «Η Υφάντρα» είναι ο μύθος της Αράχνης
Zootopia 2: Η ταινία του Χόλιγουντ με τις υψηλότερες εισπράξεις για το 2025 – 1,13 δισεκατομμύρια δολάρια
Παγκοσμίως ωστόσο στην κορυφή παραμένει το κινεζικό blockbuster animation «Ne Zha 2», με 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Γιορτάζουμε τη μικρότερη μέρα του χρόνου με ταινίες μικρού μήκους
Το φετινό Short Film Day, θα φιλοξενηθεί στο Κοσμικόν Κέντρο Αντωνάκης στη Λευκωσία
Νεκροί ο διάσημος σκηνοθέτης Rob Reiner και η σύζυγός του
Το ζευγάρι εντοπίστηκε νεκρό μέσα στο σπίτι τους - «Κανείς δεν έχει συλληφθεί ή είναι ύποπτος» λέει η αστυνομία του Λος Άντζελες
Μπίλι Άιλις: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του «Hit Me Hard and Soft» -Σε 3D με την υπογραφή του Τζέιμς Κάμερον
Η Paramount Pictures παρουσίασε το πρώτο επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας-συναυλίας της Μπίλι Άιλις με τίτλο «Hit Me Hard and Soft», η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 20 Μαρτίου 2026.
Hunger Games: Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Τζος Χάτσερσον επιστρέφουν στο νέο prequel
Το κινηματογραφικό σύμπαν της Panem επεκτείνεται ξανά, καθώς το The Hunger Games: Sunrise on the Reaping φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία των 50ών Αγώνων Πείνας, 24 χρόνια πριν από την αρχική ταινία
Hold Onto Me: H ταινία της Κύπριας σκηνοθέτριας Μυρσίνης Αριστείδου κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς
Πρόκειται για την πρώτη κυπριακή ταινία μεγάλου μήκους που προβάλλεται στο ιστορικό και ιδιαίτερα προβεβλημένο αμερικανικό φεστιβάλ
4 πρεμιέρες – 4 λόγοι για να πας σινεμά αυτή την εβδομάδα
Τέσσερις πρεμιέρες γεμάτες ένταση, συναίσθημα και κινηματογραφική μαγεία
Keeper
Το νέο horror του Osgood Perkins που μετατρέπει ένα ρομαντικό ταξίδι σε εφιάλτη
Η κινηματογραφική έκπληξη της χρονιάς: «Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων» συγκινούν και ενώνουν το κοινό
Μια παραγωγή που αναβιώνει τον κλασικό μύθο του Ντίκενς στην καρδιά της σύγχρονης Ελλάδας.
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο «Καλλιτέχνης της Χρονιάς» σύμφωνα με το περιοδικό Time
Τη Δευτέρα πρόσθεσε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην ήδη εντυπωσιακή λίστα με τις διακρίσεις της ταινίας «One Battle After Another» στην οποία πρωταγωνιστεί.
Σπασμένη Φλέβα: Νέο ρεκόρ με 76.333 εισιτήρια για την ταινία του Γιάννη Οικονομίδη
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας