News , Guide

5 υπέροχα σημεία της καλοκαιρινής Κύπρου για μοναδικές φωτογραφίες

5 πιο σαγηνευτικά σημεία για τέλειες ινσταγκραμικές φωτογραφίες.

Δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2020

Σε ένα νησί όπως η Κύπρος μας, που είναι γεμάτη ομορφιές και αξιοθέατα, μπορείς να βρεις εκατομμύρια λόγους για να βγάλεις μια ακόμα φωτογραφία με το κινητό σου.

Είναι τα κτίρια της, οι άνθρωποι της, ο ουρανός της, το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, οι λιχουδιές και τα κρυμμένα μυστικά της. 

Εξ ου κι εμείς επιλέξαμε και σου προτείνουμε τα 5 πιο όμορφα σημεία στην καλοκαιρινή Κύπρο μας για τέλειες ινσταγκραμικές φωτογραφίες. Εννοείται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα. 

Εσύ απλώς κράτα σημειώσεις και ξεκίνα από αυτά. 

Προς το παρόν θαύμασε τις στιγμές που ήδη απαθανάτισαν οι αναγνώστες μας στο Instagram:

Το Φαράγγι του Άβακα
Ένα εξαιρετικό κόσμημα της χερσονήσου του Ακάμα, και σε μεγάλο βαθμό προσβάσιμο, είναι το φαράγγι του Άβακα. Το συναντά κανείς εντός του κρατικού δάσους της Πέγειας.
GPS: Μπορείτε να φτάσετε εκεί, ακολουθώντας, με αυτοκίνητο ή πεζοί, το δρόμο Αγίου Γεωργίου – Τοξεύτρας (2,5 km) και στη συνέχεια στο ύψος της αρχής του Κόλπου της Τοξεύτρας (υπάρχει πινακίδα) να κατευθυνθείτε ανατολικά, μέσω άλλου στενότερου χωματόδρομου μήκους 900 m. Το τέλος του Μονοπατιού βρίσκεται μέσα στο Φαράγγι ακολουθώντας την πορεία του Ποταμού Αυγά, από όπου και το όνομα. Ο περιπατητής πρέπει να επιστρέψει ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

Το «Φαράγγι του Άβακα» αποτελεί το πιο εντυπωσιακό και συνάματο πιο ξακουστό Φαράγγι της Κύπρου. Χαρακτηρίζεται από ψηλούς και απότομους γκρεμούς (είναι δηλαδή τύπου «canyon») με ενδιαφέρουσα γεωλογία, μόνιμη παρουσία νερού και σπάνια και εντυπωσιακή πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Αποτελεί πόλο έλξηςγια χιλιάδες επισκέπτες, ξένους και ντόπιους που το επισκέπτονται κάθε χρόνο και βιώνουν μοναδικές εμπειρίες επαφής με τη φύση.Ολόκληρη η περιοχή της Χερσονήσου του Ακάμα, όπου ανήκει καιτο Φαράγγι, έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και το μεγαλύτερο τμήμα του Φαραγγιού αναμένεται να κηρυχθεί ως μικρο –απόθεμα (micro –reserve) για προστασία της σπάνιας χλωρίδαςκαι πανίδας που φιλοξενεί. Γ

Το Φαράγγι στο παρελθόν προσέφερε στους κατοίκους, καταφύγιο, τροφή και νερό. Σήμερα το Φαράγγι θεωρείταιένα από τα αριστουργήματα της κυπριακής φύσης και ένας παρά-δεισος για τους πεζοπόρους και τους λάτρεις της φύσης που σπεύδουν κατά χιλιάδες να το επισκεφτούν κάθε χρόνο. 

 

 

Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες
Ανηφορίζοντας από το Παραλίμνι ή τον Πρωτάρα και μπαίνοντας στο Δασός του Φανού για μια στιγμή ξεχνιέσαι. Ξαφνικά βρίσκεσαι ανάμεσα στο βραχώδες βουνό με την αραιή του βλάστηση από τη μια και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας του Πρωτάρα και του Κάβο Γκρέκο από την άλλη. Από μακριά σε καθοδηγεί ο πέτρινος τρούλος της εκκλησιάς που χτίσθηκε πριν από πολλά χρόνια πάνω στο βουνό. 
Το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή των Αγίων Σαράντα. Μπορεί να φθάσει κανείς εκεί ακολουθώντας το χωμάτινο δρόμο ή ένα από τα μονοπάτια της φύσης.  Το πέτρινο κουβούκλιο πάνω στους άγριους βράχους καθοδηγεί από μακριά τους προσκυνητές στο εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται μέσα σ’ αυτή την απόμερη άγρια σπηλιά. Φαίνεται ότι κάποιος χριστιανός πρόσεξε τους σαράντα σταλακτίτες στην οροφή της σπηλιάς, τους συσχέτισε με τους Σαράντα Μάρτυρες και έγινε κτήτορας αυτού του ιερού προσκυνήματος. Οι λάτρεις της φύσης εκτός από το προσκύνημα θα απολαύσουν και το υπέροχο τοπίο που το περιβάλλει.

 

 

Θαλασσινές Σπηλιές, Πάφος
Οι αμμώδεις όσο και οι βραχώδεις παραλίες  έχουν μια ξεχωριστή θέση για τον επισκέπτη της Πέγειας. Εκεί θα βρει αγάπη, έκσταση, δίψα και σκληρά κοχύλια, αλλά και σπηλιές εξαιρετικής ομορφιάς που δημιουργήθηκαν από την θαλάσσια διάβρωση, στις οποίες μέχρι πρόσφατα κατέφευγαν και αναπαράγονταν φώκιες. Οι θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια με τα μοναδικά γλυπτά πάνω στους βράχους, που σχηματίστηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον αέρα και τη θάλασσα, αποτελούν ένα απαράλληλο αξιοθέατο μοναδικής, φυσικής ομορφιάς που συναρπάζουν κάθε επισκέπτη. Βήμα προς βήμα ο επισκέπτης μπορεί να “χτενίσει” την περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών με τις πέτρινες στοές, τους παράκτιους σχηματισμούς και τα σπήλαια αλλά και να ατενίσει το υγρό στοιχείο. Η διαβρωτική ενέργεια της θάλασσας, έχει καταφέρει με την πάροδο του χρόνου να εισχωρήσει μεταξύ των βράχων, να “ροκανίσει” τα πετρώματα και να δημιουργήσει ένα σπουδαίο φυσικό μωσαϊκό.  Το τοπίο είναι μοναδικό εξαιρετικής ομορφιάς, γεωλογικού και βιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ σε κάποια σημεία στο μήκος του κόλπου έχουν δημιουργηθεί ψηλά και βραχώδη ακρογιάλια που μερικές φορές φτάνουν σε ύψος τα 20 μέτρα. Οι διάσπαρτες βραχονησίδες κάνουν το βλέμμα του επισκέπτη να περιπλανηθεί μεταξύ στεριάς, βράχων και υγρού στοιχείου…

 

 

Το ναυάγιο στην Πέγεια
Στο δρόμο προς τις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια, ξεκινώντας από την Πάφο θα συναντήσει ο επισκέπτης δυο ναυάγια. Το Δημήτριος ΙΙ και το EDRO 3. Το EDRO 3 βρίσκεται στο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2011. Σημείο αναφοράς και πόλος έλξης για επισκέπτες από όλη την Κύπρο από την πρώτη στιγμή. Σίγουρα δεν υπάρχει προφίλ κάποιου στην Κύπρο που αγαπάει τα ταξίδια και τρελένεται για φωτογραφίες που δεν έχει φωτογραφία του, κυρίως κατά το σούρουπο, με φόντο πλοίο υπό σημαία Σιέρα Λεόνε.

Ο Φάρος της Πάφου
Κατείχε, ούτως ή άλλως, μια αξιοσημείωτη θέση: Ήταν ο πρώτος που κατασκευάσθηκε ποτέ στην Κύπρο. Πλέον, κατέχει και μια ακόμη πρωτιά, όντας το πρώτο μνημείο της ναυτικής μας παράδοσης που μετατράπηκε παράλληλα σε μόνιμο εκθεσιακό χώρο για την προβολή του και για τον εμπλουτισμό του προϊόντος της Πάφου. Ο λόγος για τον εντυπωσιακό Φάρο της Κάτω Πάφου, ο οποίος μετά από χρόνια «σιωπής», συνεπεία του εκσυγχρονισμού των ναυτικών βοηθημάτων για τα διερχόμενα πλοία, αποτελεί ξανά ζωτικό μέρος της τουριστικής περιοχής Κάτω Πάφου και του τεράστιου Αρχαιολογικού Πάρκου στο οποίο ουσιαστικά βρίσκεται. Ο Φάρος Πάφου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των θετικών συνεπειών που έφερε και άφησε στην πόλη της Πάφου η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, αφού τα έργα ανάδειξης και ανάπλασής του, καθώς και η λειτουργία του ως μόνιμου εκθεσιακού χώρου για τη θαλασσινή ιστορία της πόλης και της νήσου, είχαν άμεση σχέση με τα όσα έκανε η Πάφος ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017. Κτίστηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, την περίοδο της Αγγλοκρατίας, κοντά στο λιμάνι και το Κάστρο της Πάφου και είναι ο πρώτος φάρος που κατασκευάσθηκε στην Κύπρο. Σήμερα, μετά από μια μακρά περίοδο αχρησίας, συνεπεία των τεχνολογικών εξελίξεων σε θέματα ναυσιπλοΐας, ο Φάρος της Πάφου ξανάρχεται στο επίκεντρο της καθημερινότητας, με έναν διαφορετικό προσανατολισμό: Η ανακαίνιση και βελτίωση των χώρων του και η διαρκής έκθεση που φιλοξενεί για τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα, που έγιναν το 2017, καθιστούν το εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πάφου ένα από τα πλέον επισκέψιμα μέρη της τουριστικής περιοχής. Μια βόλτα στην περιοχή είναι αρκετή για να καταδειχθεί του λόγου το αληθές: Τουρίστες κάθε ηλικίας που περιηγούνται στο Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου, βάζουν πλέον και τον Φάρο στο πρόγραμμα των επισκέψεών τους, δίπλα από το παρακείμενο Αρχαίο Ωδείο, τους χώρους των ψηφιδωτών και των άλλων αρχαιολογικών θησαυρών.

*Κεντρική Φωτογραφία: Πάφος - Ο φάρος, στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου (Stefania Loizou - Τοπία της Κύπρου / Landscapes of Cyprus)

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close