Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Ραντεβού το Σεπτέμβρη με 10 θεατρικές παραστάσεις

Ποιες παραστάσεις θα δούμε στα θέατρα αυτό τον Σεπτέμβριο;

Δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2020

Μπορεί φέτος το καλοκαίρι να συναντηθήκαμε (πολύ λιγότερο) στα ανοιχτά θέατρα και υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες, όμως η αγάπη των καλλιτεχνών και του κοινού για την τέχνη του θεάματος, θα ξεπεράσει τα εμπόδια της μάσκας και των αποστάσεων. 

Eξ ου και έχουμε να περιμένουμε πολλά και τη νέα σεζόν! 

Η γυναίκα της Πάτρας
Μετά τη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία στην Ελλάδα, «Η γυναίκα της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά με πρωταγωνίστρια την Ελένη Κοκκίδου, έρχεται στην Κύπρο για δύο παραστάσεις, σε Λευκωσία και Λεμεσό τον Σεπτέμβριο. Μια ιδιαίτερη θεατρική απόδοση των αφηγήσεων της ζωής της ιερόδουλης Πανωραίας από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος τις είχε καταγράψει σε μια σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ’80. Ένας σπαρακτικός μονόλογος που δημιουργεί δυνατές συγκινήσεις. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθετική επιμέλεια της Λένας Κιτσοπούλου.
Η Ελένη Κοκκίδου «μετουσιώνεται» σε Πανωραία, ερμηνεύοντας τον μονόλογο της «Γυναίκας της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά, προσφέροντας συγκινήσεις. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, από τη λύπη στη χαρά, από τα δάκρυα στο γέλιο, από τον πόνο στην οργή, από την ένταση στη σιωπή, ισορροπούν αρμονικά στη παράσταση.
Για τον ρόλο αυτό η Ελένη Κοκκίδου τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας «Κάρολος Κουν» και με το βραβείο κοινού από το περιοδικό «Αθηνόραμα».
«Πρόκειται για μία  θεατρική απόδοση των αφηγήσεων της ζωής της πόρνης Πανωραίας από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος τις κατέγραψε με σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ΄80. Ο παραληρηματικός μονόλογος μιας παθιασμένης, πονεμένης γυναίκας, που εξομολογείται τη ζωή της και μιλά ανοιχτά χωρίς φόβο για τον πόνο, τη βία, την ηδονή, την αγάπη, τον έρωτα. Ένα πλάσμα πληθωρικό που τραγουδάει,χορεύει,κλαίει γελάει, θυμώνει, προκαλεί…».
«Ο χειμαρρώδης λόγος της Πανωραίας γίνεται ποίηση. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι αυτή της λαϊκής ψυχής που απελευθερώνεται. Η ζωή της ακροβατεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Μια ζωή ακραία, σκληρή, επικίνδυνη, αλλά με πάθος και ορμή. Η ηρωίδα με τρόπο μοναδικά αυθεντικό, με αμεσότητα και πηγαία λαϊκότητα αφηγείται τη ζωή της με συνταρακτική τραγικότητα, αλλά και κωμικές εξάρσεις. Γεύεται τη ζωή ολόκληρη, την εξαντλεί με όλη της την ύπαρξη, χωρίς κανόνες και περιορισμούς, χωρίς μιζέρια.».
>> Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, Κινηματοθέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20:30.
>>  Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30.
Εισιτήρια: €15  & €10 (https://shop.tickethour.com/)

Ιστορία χωρίς όνομα
Τον θυελλώδη έρωτα του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα μεταφέρει στη σκηνή ο Κώστας Γάκης, σε μια θεατρική διασκευή του βραβευμένου με τρία βραβεία κοινού βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Τον εμβληματικό και για πολλούς αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, λόγιο και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη θα ενσαρκώσει επί σκηνής, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Τάσος Νούσιας, ενώ η εξαιρετική Μπέτυ Λιβανού και η αποκαλυπτική Μαρία Παπαφωτίου θα μοιραστούν δύο διαφορετικές εποχές της σπουδαίας συγγραφέως και ιστορικής προσωπικότητας, Πηνελόπης Δέλτα.
Ίων Δραγούμης και Πηνελόπη Δέλτα. Μια ψυχή χωρισμένη σε δύο σώματα.
Ένας θαμμένος πόνος που δεν εκτονώθηκε ποτέ. Δύο λυγμοί που συνορεύουν. Ο έρωτας και η πατρίδα. Μια ιστορία ηδονής και οδύνης. Ο εμβληματικός διπλωμάτης και η σπουδαία συγγραφέας σε μια νοερή ζωή επιθυμίας, ονείρων, υψηλών ιδανικών, υψηλών δεσμεύσεων, υψηλών οραμάτων. Με τους Τάσο Νούσια, Μπέτυ Λιβανού, Μαρία Παπαφωτίου και άλλους
>> Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30.
>> Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20:30.
Διάρκεια: 105΄ / Κατάλληλο 12+. Εισιτήρια: €10 & €15, στο https://shop.tickethour.com.

Μεγάλες Προσδοκίες
Το αριστούργημα του Κάρολου Ντίκενς “Μεγάλες Προσδοκίες”, η πιο σκοτεινή ερωτική ιστορία όλων των εποχών, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε μια φιλόδοξη παραγωγή σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ και διασκευή Μαριλένας Παναγιωτοπούλου. Ο Πιπ, ένα ορφανό καλόψυχο παιδί, προερχόμενο απ’ την εργατική τάξη, ερωτεύεται την όμορφη αριστοκράτισσα Εστέλλα στην ηλικία των οκτώ χρόνων. Η Εστέλλα, όμως, έχει μεγαλώσει με τη Δεσποινίδα Χάβισαμ, η οποία έχει σπασμένη καρδιά, επειδή ο αρραβωνιαστικός της την εγκατέλειψε την ημέρα του γάμου τους. Η Δεσποινίδα Χάβισαμ, προκειμένου να εκδικηθεί γι’ αυτή την απώλεια, έχει διδάξει στην Εστέλλα να είναι ψυχρή και απόμακρη με τους άντρες, να μην επιτρέπει στον εαυτό της να νιώθει κανένα συναίσθημα. Όσο ο Πιπ παραμένει πιο χαμηλά από εκείνη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ο ρόλος αυτός είναι σχετικά εύκολος για την Εστέλλα. Τι θα συμβεί, όμως, όταν ο Πιπ αποκτήσει χρήματα και ανέλθει κοινωνικά, χάρη στον μυστηριώδη πατρόνο του και πρώην κατάδικο, κύριο Μάγκουιτς;
Οι “Μεγάλες Προσδοκίες” έχουν διασκευαστεί για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ τους εμβληματικούς ρόλους έχουν ενσαρκώσει κορυφαίοι ηθοποιοί του Hollywood όπως οι Ethan Hawke/RalphFiennes (Pip), Gwyneth Paltrowe (Estella), Jean Simmons/Charlotte Rampling/ Helena Bonham Carter/AnneBancroft (Miss Havisham), Anyhony Hopkins/Robert de Niro (Magwitch).
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Διασκευή-Δραματουργική συνεργασία: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλέκος Συσσοβίτης, Γιώργος Χριστοδούλου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Λήδα Κουτσοδασκάλου
>> Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 17.00 & 20:30. Εισιτήρια: https://shop.tickethour.com/

Μία ζωή Γερμανική
Το Σατιρικό Θέατρο και η Alpha Square σε μια πρώτη σύμπραξη παρουσιάζουν την Πανελλήνια Πρώτη του έργου «ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ» του Κρίστοφερ Χάμπτον, με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου.
Έχοντας δώσει την Πανελλήνια Πρώτη στις 6 Μαρτίου, και συνολικά μόνο τρεις παραστάσεις πριν τα κυβερνητικά μέτρα ασφαλείας για την πανδημία, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη επιστρέφει για πέντε παραστάσεις τον Σεπτέμβριο στην Λευκωσία, μία στην Λεμεσό και μία στην Πάφο!
Το έργο «Μια Ζωή Γερμανική» είναι βασισμένο στη ζωή και την μαρτυρία της Brunhilde Pomsel – μια ζωή που καλύπτει τον εικοστό αιώνα. Πέρασε δύσκολους καιρούς για να τα βγάλει πέρα ως γραμματέας τη δεκαετία του 1930 στο Βερολίνο, με τελευταίο της εργοδότη τον Τζόζεφ Γκέμπελς. Το έργο του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Χάμπτον βασίζεται στην μαρτυρία που έδωσε η Pomsel όταν επιτέλους έλυσε τη σιωπή της σε μια ομάδα Αυστριακών κινηματογραφιστών το 2016, λίγο πριν πεθάνει, στην ηλικία των 106. «Δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε. Ή πολύ λίγο. Τίποτα περισσότερο απ’ ότι όλοι οι άλλοι. Άρα δεν μπορείτε να μου προκαλέσετε ενοχές». Σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, σε μια πρώτη σύμπραξη μεταξύ του Σατιρικού Θεάτρου και της Alpha Square, η παράσταση «Μια Ζωή Γερμανική» ανεβαίνει σε μετάφραση Ανθής Ζαχαριάδου και σκηνικά-κοστούμια Λάκη Γενεθλή, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.
>> 4, 5, 10, 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2020, Κεντρική Σκηνή, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 20.30.
>> Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20.30.
>> Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Πάφος, 20.30.
Γενική είσοδος: €12. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com. Πληροφορίες: 7000 7705.

Με δύναμη από την Κηφισιά
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει την επόμενη παραγωγή του, την κωμωδία «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαϊδη και Ελένης Χαβιαρά, ένα από τα κορυφαία έργα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στην κεντρική σκηνή, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 στις 8.30 μ.μ., σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου.
Θέλω να απελευθερωθώ, θέλω να απελευθερωθώ…
Το έργο διαδραματίζεται σε ένα αστικό σαλόνι, κάπου στην Κηφισιά. Τρεις γυναίκες η Αλέκα, η Φωτεινή και η Μάρω που είναι κολλητές φίλες, ετοιμάζονται για ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τα συναισθηματικά τους αδιέξοδα και τις επώδυνες και προβληματικές τους σχέσεις με τους άνδρες. Η τέταρτη γυναίκα η Ηλέκτρα, που είναι κόρη της Αλέκας, με την ευκαιρία αυτή καταστρώνει τα δικά της σχέδια και προσβλέπει στην ώρα που με το σπίτι στη διάθεση της, θα πραγματοποιήσει τα δικά της όνειρα. Σταδιακά παρακολουθούμε εκτενείς αναφορές για τις σχέσεις των γυναικών με τους άντρες και τις προσπάθειες τους να απαλλαγούν από αυτές προσβλέποντας σε μια καινούργια αρχή. Ενώ αρχικά μας δύνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για ανεξάρτητες και χειραφετημένες γυναίκες, βλέπουμε στη συνέχεια ότι ουσιαστικά κατευθύνονται από τα πάθη και τις αδυναμίες τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως μαριονέττες των συναισθημάτων τους.
Μέσα από τις αφηγήσεις των τεσσάρων ηρωίδων, για τις σχέσεις τους με τους άνδρες, τις κωμικοτραγικές καταστάσεις και τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους, οι συγγραφείς αποκωδικοποιούν τον ψυχισμό της γυναίκας, σε μια ατέρμονη προσπάθεια για καινούργια αρχή και εμμονική αναζήτηση της αγάπης.
Συντελεστές:
Κείμενο: Δημήτρη Κεχαϊδη – Ελένης Χαβιαρά
Σκηνοθεσία: Χρήστος Γιάγκου
Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών : Σταύρος Τάρταρης
Μουσική/μουσική επένδυση: Άντρια Κουννά
Ηθοποιοί: Σοφία Καλλή, Ελένη Σιδερά, Πέννυ Φοινίρη, Θέκλα Φλουρή
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου
>> Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020, Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία, 20.30. Τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία: Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. , Κυριακή στις 7.00 μ.μ. μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2020.
Παραστάσεις στη Λεμεσό: Θέατρο «ΕΝΑ»: 29/30/31 Οκτωβρίου 2020 στις 8.30 μ.μ. Εισιτήρια: 15 ευρώ( κανονικό),12 ευρώ( συνταξιούχοι, φοιτητές).
Αγορά εισιτηρίων: www.soldouttickets.com.cy. Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22818999&99621845.

Η Βασίλισσα της Ομορφιάς
Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» μετά την αναστολή της λειτουργίας του λόγω πανδημίας και τον επαναπρογραμματισμό των θεατρικών του παραγωγών, παράλληλα και με τις παραστάσεις της καλοκαιρινής του παραγωγής («Η Γιαλλούρα») επιστρέφει στον χώρο του – στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» – για την επίσημη πρεμιέρα της αναβληθείσας παραγωγής – «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα που θα έδινε πρεμιέρα στις 14 Μαρτίου.
H πρεμιέρα της μαύρης κωμωδίας – ανατομίας των οικογενειακών σχέσεων, σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη, θα δοθεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 8.30μ.μ.
«Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα, είναι το έργο που έκανε γνωστό παγκοσμίως τον συγγραφέα σε ηλικία 26 ετών. Είναι ένα σύγχρονο, κλασικό έργο, μια τραγωδία για την ανθρώπινη μοναξιά, με μαύρο, διαβρωτικό χιούμορ, με έντονο σασπένς και μεγάλες ανατροπές.
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δύο γυναίκες ζουν μόνες τους, η εβδομηντάχρονη αυταρχική Μαγκ Φόλαν και η σαραντάχρονη κόρη της Μωρήν, η οποία την φροντίζει. Η σχέση τους είναι μια σχέση αγάπης και μίσους, που κάνει τη συμβίωσή τους σχεδόν αφόρητη σε έναν ανελέητο αλληλοσπαραγμό. Τη μίζερη καθημερινότητά τους θα ανατρέψει η εμφάνιση του Πάτο Ντούλυ, ενός άνδρα που επιστρέφει για λίγο στην πόλη του και συναντά, είκοσι χρόνια μετά, τη «βασίλισσα της ομορφιάς» Μωρήν, προσφέροντάς της ουσιαστικά μια τελευταία ευκαιρία να αγαπήσει και να αγαπηθεί. «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» συνδυάζει την ακραία γραφή, την εντυπωσιακή ρυθμολογία, το έντονο σασπένς και το διαβρωτικό χιούμορ. Αποτελεί μια βαθιά τομή στη σύγχρονη ζωή, μια ανατομία των σχέσεων με επιθετικό και βίαιο τρόπο αλλά και βαθιές ανθρώπινες ρωγμές, έργο αντίστοιχο του in-yer face-theatre που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του ‘90. Πώς βιώνουν οι άνθρωποι τη ζωή; Μπορούν οι σχέσεις γονιών και παιδιών ν’ αυτονομηθούν; Μπορεί η αγάπη να λειτουργήσει εγκλωβιστικά και να φυλακίσει τον άνθρωπο;
>> Πρεμιέρα: Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ», 20.30. Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 μ.μ. μέχρι 4 Οκτωβρίου 2020 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».
>>Λευκωσία: Πέμπτη 8 Οκτωβρίου και Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 στις 8.30 μ.μ. στο Σατιρικό Θέατρο (Πάνω Σκηνή).
Προκρατήσεις (απαραίτητες): Τηλ. 24652800/1 – 99490102.
*Κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών. 

Ο άνθρωπος μαξιλάρι
Το Θέατρο Ανεμώνα μετά από μια αναπόφευκτη παύση έξι μηνών που η πανδημία επέβαλε στις παραστάσεις του, επιστρέφει με το έργο του οποίου η πρεμιέρα από τον Μάρτη τελεί εν αναμονή.. στο Θέατρο βεβαίως θα τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Το θέατρο Ανεμώνα είναι το πρώτο θέατρο “κλειστού τύπου” που ανοίγει μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο που επήλθε με την καραντίνα. Οι προκρατήσεις θέσεων είναι απαραίτητες καθώς και η έγκαιρη προσέλευση στο θέατρο προς αποφυγή συνωστισμου.  Η πρεμιέρα του περίφημου έργου του Μάρτιν Μακ Ντόνα “Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΞΙΛΑΡΙ” (THE PILLOWMAN) που ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Βαρνάβα Κυριαζή θα δοθεί την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στην έδρα μας στα Λατσιά και ο αριθμός παραστάσεων θα είναι περιορισμένος!  
Σε κάποιο άγνωστο, αυταρχικό καθεστώς, ένας συγγραφέας ανακρίνεται από την αστυνομία για μια σειρά από παιδικούς φόνους που έγιναν στην πόλη, οι οποίοι ταιριάζουν απόλυτα με κάποιες από τις σύντομες ιστορίες του, ιστορίες με παιδιά, όχι όμως “για παιδιά”.. Ιστορίες κάποτε αστείες και τρυφερές, μα τις πιο πολλές φορές σκληρές και ζοφερές.. Στο διπλανό δωμάτιο ανακρίνεται και ο αδελφός του συγγραφέα, άτομο με νοητικά προβλήματα. Τί συνέβη άραγε όταν ήταν παιδιά και τί σχέση μπορεί να έχει αυτό με τους φόνους;  Τί συνέβη σε όλους μας όταν ήμασταν παιδιά; Μέσα σε ένα λαβύρινθο αφηγήσεων, η φαντασία με την πραγματικότητα συγχέονται, τα φαντάσματα του παρελθόντος επιστρέφουν, όλα ανατρέπονται, και η αλήθεια αποκαλύπτεται... Στο έργο ο συγγραφέας καταγγέλει την κοινωνία που γεννά τη βία και κατ’ επέκταση την οικογένεια που την αναπαράγει. Μας καλέι να εισέλθουμε σε έναν μακάβριο κόσμο, να δούμε κατάματα βίαιες ιστορίες και να αναγνωρίσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις τους. Τελικά, είμαστε άραγε αυτό που γεννιόμαστε ή αυτό που οι άλλοι ορίζουν για μας; Συνεχείς ανατροπές, αστυνομική πλοκή, μαύρο χιούμορ, ευφυείς διάλογοι, στοιχεία θρίλερ-με τη βία και την τρυφερότητα να συνυπάρχουν- εξελίσσουν ένα παραμύθι που ισορροπεί ανάμεσα στον κωμικό παραλογισμό και στη γνήσια κλασική τραγωδία. Παρά το πολιτικό σχόλιο για τη βία της εξουσίας, πρόκειται ουσιαστικά για έργο που μιλάει για την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας. Και για την ανάγκη μας να επιστρέψουμε εκεί..
Συντελεστές:
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βαρνάβας Κυριαζής
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Θέλμα Κασουλίδου
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ:Βασίλης Πετεινάρης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Βαρνάβας Κυριαζής
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίνος Ξενοφώντος, Χάρης Κκολός, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Γιάννα Λευκάτη, Γιώργος Ιωσήφ και ο Αντρέας Τηλεμάχου. Συμμετέχει: Μαρία Χρυσοστόμου.
>> Πρεμιέρα: 6 Σεπτεμβρίου (Κυριακή), Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία. Παραστάσεις: 12 & 13 Σεπτεμβρίου (Σάββατο-Κυριακή), 19 & 20 Σεπτεμβρίου (Σάββατο-Κυριακή), 23 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου (Τετάρτη μέχρι Κυριακή).
Η παράσταση δεν θα περιοδεύσει στις άλλες πόλεις λόγω των περιοριστικων μέτρων. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20:30. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 70007721, 99344702.

 

Οι Αχαρνείς του Αριστοφάνη
Με την πρώτη σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη Αχαρνείς (425 π.Χ.), σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συνεχίζει την καλοκαιρινή θεατρική δραστηριότητά του με απόλυτη προσήλωση στην εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας. Βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο αγρότης Δικαιόπολης, απογοητευμένος από την αναποφασιστικότητα των συμπολιτών του να συνάψουν ειρήνη με τη Σπάρτη, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και απαλλάσσει τον ίδιο και την οικογένειά του από τα δεινά του πολέμου. Αποφασισμένος να απολαύσει ό,τι στερήθηκε, να γιορτάσει τη ζωή και να δρέψει τους καρπούς της ειρήνης, δεν διστάζει να τα βάλει με όλους, να ξεμπροστιάσει την ιδιοτέλεια και την ποταπότητά τους, να ανοίξει τα μάτια όσων τυφλώθηκαν από την αλαζονεία, την ψευτοπερηφάνια και τις δημαγωγικές ρητορείες. Οι Αχαρνείς διδάσκουν, γεννούν προβληματισμούς, επικρίνουν με δριμύτητα οποιαδήποτε στάση ή κρίση στρέφεται ενάντια στο πολίτευμα της δημοκρατίας και στο συμφέρον των πολλών, και, εντέλει, χαρίζουν άφθονο γέλιο. Ο σκηνοθέτης Βαρνάβας Κυριαζής, έχοντας στο πλευρό του ένα πολυπληθές και δημιουργικό επιτελείο συντελεστών και ηθοποιών, στήνει μια παράσταση κατεξοχήν αριστοφανική, με όλα τα υλικά μιας λαϊκής γιορτής, ενός πολύβουου διονυσιακού πανηγυριού που μυρίζει γη και κρασί, για να καταλήξει εκεί όπου καταλήγει κάθε αυθεντικό γλέντι: στην κάθαρση της έκστασης.
Ταυτότητα παράστασης:
Μετάφραση: Λεωνίδας Ζενάκος
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Μουσική: Κώστας Κακογιάννης
Σκηνικά: Γιώργος Γιάννου
Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Χορογραφία-Κίνηση: Παναγιώτης Τοφή
Στίχοι τραγουδιών/Παραβάσεις: Πάμπος Κουζάλης
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός Σκηνοθέτης: Ανδρέας Αραούζος
Ειδικές κατασκευές: Μόνικα Χατζηβασιλείου
Βοηθός σκηνογράφου: Ρέα Ολυμπίου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ
Μουσικοί επί σκηνής: Κώστας Κακογιάννης (πιάνο, βιολί, πιθκιαύλι, φλάουτο),
Βερόνικα Αλωνεύτου (σαντούρι), Τζόναθαν Μπετίτο (κρουστά, foley artist), 
Χαράλαμπος Παντελή  (λαούτο)
Στον ρόλο του Δικαιόπολη ο Ανδρέας Τσουρής
Παίζουν: Χάρης Αττώνης, Βασίλης Βασιλάκης, Εύρος Βασιλείου, Θανάσης Δρακόπουλος, Θανάσης Ιωάννου, Κώστας Καζάκας, Μάρκος Καλλής, Γιάννης Καραούλης, Χάρης Κκολός, Βαλεντίνος Κόκκινος, Διομήδης Κουφτερός, Αντρέας Μακρής, Πάνος Μακρής, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Γιάννης Μίνως, Μιχάλης Μουστάκας, Αλέξανδρος Παρίσης, Αντρέας Τσέλεπος, Βασίλης Χαραλάμπους.
Παιδί/Παραβάσεις: Γεωργία Νεοκλέους
Συμμετέχουν: Δαυίδ Αναστασίου, Πυγμαλίων Νεοκλέους, Μαρία Χρυσοστόμου
>> 4 & 5 Σεπτεμβρίου 2020 (με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους), Δημοτικό Κηποθέατρο, Λεμεσός,
>> 16 Σεπτεμβρίου 2020, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, Λάρνακα.
>> 18 Σεπτεμβρίου 2020, Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, Δερύνεια,
Έναρξη παραστάσεων: 20:30. Προσέλευση: 19:30. Τιμές Εισιτηρίων: €17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας). Η παράσταση δεν συστήνεται για θεατές κάτω των 15 ετών.

Καρυωτάκης: Στη σκιά των (τελευταίων) ωρών
O λόγος του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Κώστα Καρυωτάκη, ερμηνευμένος από τον Ανδρέα Αραούζο. Μία σειρά από ποιήματα, πεζά και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του ποιητή που επέλεξε ο Φώτης Αποστολίδης, ο οποίος σκηνοθετεί το δρώμενο. Η σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια είναι της Έλενας Κατσούρη, οι φωτισμοί του Νίκου Μυλωνά και η ηχητική επένδυση του Σταύρου Μακρή. Η παράσταση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας.
>> Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020, FlashArt@Rialto (Εισιτήρια από το Θέατρο Ριάλτο), 20.30.  
Είσοδος €10 | Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 97 856673. 

Πανικός στο Υπουργείο
Η κωμωδία «Πανικός στο Υπουργείο» διαδραματίζεται στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας της Γαλλίας, όπου έξι πρόσωπα συναντιούνται. Τα πρόσωπα αυτά διεκδικούν την αγάπη με τον δικό τους προσωπικό τρόπο. O ερωτοχτυπημένος με μια νεαρή ύπαρξη Υπουργός, Λουί, προσπαθεί να κρυφτεί από τη γυναίκα του, Μισέλ, η οποία αρνείται να του δώσει διαζύγιο. Η δυναμική διευθύντρια του γραφείου του, Γκαμπριέλ, διαζευγμένη και μονογονιός, ζει μόνο για τη δουλειά της. Ακόμα και η κόρη της, Σάρα, η οποία απαιτεί την ανεξαρτησία της και συχνά συγκρούεται μαζί της, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Βαθύτατα απογοητευμένη από τους άντρες, η Γκαμπριέλ, δεν έχει πια καμία περιπέτεια σε αντίθεση με την ερωτιάρα μητέρα της, Σεσίλ, η οποία διατηρεί τη χαρά της ζωής και αρνείται να γεράσει.  Η εμφάνιση του νεαρού Ερίκ, κλητήρα στο Υπουργείο, αναστατώνει την Γκαμπριέλ και σύντομα, ο ασφαλής μικρόκοσμός της αρχίζει να καταρρέει. Μέσα από το χιούμορ, οι συγγραφείς πετυχαίνουν να σκιαγραφήσουν την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και το ανεξήγητο φαινόμενο του Έρωτα.
Σκηνοθεσία: Άγις Παΐκος
Ερμηνεύουν: Γιώργος Αναγιωτός, Φάνη Πέτσα, Έλενα Ευσταθίου, Ελεωνόρα Σερένα, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Ηλέκτρα Φωτιάδου
>> Λεμεσός: Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, Θέατρο Ριάλτο, 20:30
>> Λευκωσία: Πέμπτη 24 & Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020, Κινηματοθέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20:30
Διάρκεια:  115’ / κατάλληλο 15+

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close