Δημοσιεύτηκε στις 16 Αυγούστου 2022
Το χωριό της επαρχίας Λάρνακας είναι πάντα καλή ιδέα όταν αναζητάς προορισμό για εξόρμηση. Είναι άλλωστε ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς τόσο των Κυπρίων όσο και των τουριστών αφού συνδυάζει μοντέρνες γωνιές για χαλάρωση και break – από καφενεία με νόστιμα γλυκά μέχρι πιο σύγχρονα καφέ – «μπλεγμένες» ανάμεσα σε παραδοσιακές εικόνες των Λευκαρίτικων κεντημάτων να κρέμονται έξω, στους τοίχους των μικρών καταστημάτων που πουλούν επίσης ασημικά ή λουκούμια, σε κτήρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Στο πλαίσιο του 40ου Φεστιβάλ Λευκάρων, και στο 3ο Street Food Festival που διοργανώνει το Κέντρο Νεότητας Λευκάρων, επισκεφτήκαμε το αγαπημένο χωριό μία ακόμα φορά αφού όσες φορές κι αν πας, δεν μπορείς να πεις «όχι» στα Λεύκαρα.
Η αυλή του δημοτικού σχολείο είχε από νωρίς αρχίσει να γεμίζει με κόσμο. Το Street Food Festival ξεκινούσε στις 6 το απόγευμα, και γύρω στις 6:30 ο κόσμος ήταν ήδη αρκετός. Τα μαγαζάκια των εστιατορίων ήδη στη θέση τους και προσφέρουν επιλογές για ό,τι τραβά η ψυχή σου. Από burgers του Hola και του One8 Burger Truck μέχρι noodles του Momo Asian Kitchen Bar, pulled pork του Pot Belly και επιδόρπιο από Αλμυρό – Γλυκό, και επιπλέον επιλογές από Aglio, Oliο E Peperoncino και Main Streat. Με λίγα λόγια, το φαγητό δεν έλειπε, αντιθέτως ήταν άφθονο και θα σε ικανοποιούσε ό,τι κι αν έψαχνες σε ένα Street Food Festival.

Πριν όμως εγκατασταθούμε σε ένα από τα χρωματιστά βαρέλια του φεστιβάλ, μια βόλτα στο χωριό είναι απαραίτητη. Οι δρόμοι και τα δρομάκια σφύζουν από ζωή, και για εμάς ο περίπατος ξεκινά με κοκτέιλ to-go από το Σφύρα του τζαι Έρκεται. Οι δρόμοι του χωριού σου θυμίζουν τους λόγους που το αγαπάς τόσο πολύ. Οι κάτοικοι φιλόξενοι όπως πάντα, τα μαγαζιά να σερβίρουν από κυπριακό καφέ μέχρι freddo, ο κόσμος να περπατά απολαμβάνοντας τα γραφικά δρομάκια… εικόνες που όποτε κι αν τις δεις σε γεμίζουν. Στην εκκλησία του χωριού, ο εσπερινός πριν τον Δεκαπενταύγουστο προσελκύει πλήθος επισκεπτών που είτε μπαίνουν μέσα στην εκκλησία είτε κάθονται στο προαύλιο απολαμβάνοντας τη θέα. Όσο να ‘ναι, ο εσπερινός στο χωριό είναι πάντα λίγο αλλιώς.


Κάνουμε τη διαδρομή, κάτω από το πολυφωτογραφημένο πλέον μπαλκόνι που σχηματίζει μικρή γέφυρα, τον πετρόκτιστο πεζόδρομο και καταλήγουμε στο γήπεδο. Για μένα, hot dog με τραγανιστά κρεμμύδια από το Pot Belly, αλλά ο κόσμος έχει μοιραστεί σε όλες τις επιλογές φαγητών.
Γύρω σου βλέπεις οικογένειες σε εξορμήσεις με τα παιδιά τους, νέους να χορεύουν, τουρίστες να διασκεδάζουν, ακόμα και σκύλους να κοινωνικοποιούνται μεταξύ τους… Αν είναι κάτι που πραγματικά αγαπώ σε τέτοια φεστιβάλ είναι η ικανότητα να φέρνουν τους ανθρώπους μαζί.


Σε τέτοια events δεν παίζει τίποτα ρόλο παρά μόνο η μουσική που ενώνει, και το φαγητό που έχεις να απολαύσεις. Μουσική από τα ‘80s, τα ‘90s αλλά και πιο πρόσφατα κομμάτια δημιουργούν μια ατμόσφαιρα πάρτι, όπως έπρεπε άλλωστε.
Το φεστιβάλ συνεχίζει σήμερα (16 Αυγούστου), με τη συναυλία της Καίτης Γαρμπή, και ολοκληρώνεται αύριο (17 Αυγούστου) με θέατρο, και τα δύο στην αυλή του δημοτικού σχολείου.
Κείμενο / Φωτογραφίες: Νάκης Αντωνίου
Σχετικά

Σήμερα η αποκάλυψη του iPhone 17: Τα μοντέλα, οι τιμές και η τεχνητή νοημοσύνη
Η παρουσίαση του iPhone 17 θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της εταιρείας, στο θέατρο Steve Jobs του Cupertino

Oktoberfest 2025: Ένας πλήρης οδηγός για όλα όσα θα γίνουν φέτος στο Μόναχο
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο επιστρέφει


Αυτή είναι η ευρωπαϊκή πόλη που θα στολιστεί πρώτη φέτος τα Χριστούγεννα
Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει.

Δωρεάν ποδήλατα για έως και 1 ώρα την ημέρα (για μία εβδομάδα), στη Λεμεσό
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Τζόρτζιο Αρμάνι: Η σφραγίδα του στυλ στη μεγάλη οθόνη και τα κοστούμια σε αξέχαστους χαρακτήρες
Δείτε αναλυτικά τις ταινίες και τους ηθοποιούς που έντυσε σε αγαπημένους ρόλους

Ακυρώνει την τελετή βράβευσης του Τομ Χανκς η Στρατιωτική Ακαδημία West Point
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια των συνεχών παρεμβάσεων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Moonwalk: 15.000 επισκέπτες, 30 μουσικές σκηνές, πάνω από 123 καλλιτέχνες, ένα εντυπωσιακό θέαμα!
Όλα όσα έζησαν οι επισκέπτες του Πρωταρά το βράδυ της Κυριακής

Διαδρομή στις 15 εκκλησίες και τα ξωκλήσια του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο
Με αφορμή τη μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, ένα οδοιπορικό πίστης και παράδοσης στις εκκλησίες που τιμούν το σύμβολο της χριστιανοσύνης

Ο νέος, υπέροχος προορισμός της Wizz Air, από το αεροδρόμιο της Πάφου
Νέες πτήσεις από το αεροδρόμιο Πάφου

Τι λέει το Τμ.Γεωλογικής για τον σεισμό που έγινε ξημερώματα Κυριακής
Ο σεισμός είχε επίκεντρο 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Λεμεσού

Γίνε μέρος της μαγείας του Μεσαιωνικού Χριστουγεννιάτικου Χωριού Φικάρδου
Αιτήσεις για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό Φικάρδου 2025–2026!