Δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου 2024
Αν δεν κατάγεσαι από την Πάφο ή αν δεν έχεις έστω κάποια άμεση σχέση με την πόλη αυτή, το πιο πιθανόν είναι να μην έχεις ξανακούσει για την Αγία αυτή. Παρ’ όλα αυτά, στην Πάφο η σημερινή μέρα είναι μια μεγάλη γιορτή.
Ο κόσμος κατευθύνεται προς τα Μανδριά, σε ένα όμορφο εκκλησάκι που επιβλέπει τη θάλασσα, ξεκομμένο από τον πολιτισμό, ''κρυμμένο'' ουσιαστικά σε κοινή θέα, στήνουν τα κιόσκια τους για το πανηγύρι και υποδέχονται πλήθος κόσμου κάθε χρόνο από τις 28 του μήνα μέχρι και σήμερα, 30 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής.
Το ξωκκλήσι είναι αφιερωμένο στην Αγία Βρυαίνη, που ίσως δεν έχεις ξανακούσει εκτός και αν τυχαίνει να γνωρίζεις κάποιον Βρυώνη ή κάποια Βρυώνα (πάντα με καταγωγή από την Πάφο). Επειδή όμως είναι το όνομά μου, η εκκλησία αυτή ήταν πάντα ένας ιδιαίτερος προορισμός για μένα. Ακόμα κι αν δεν θεωρείσαι ιδιαίτερα θρήσκος, η θέα της θάλασσας στη μέση του πουθενά μπορεί να σε ελκύσει με μοναδικό τρόπο..

Η ιστορία της εκκλησίας, ή μάλλον ο θρύλος γύρω απ’ αυτή, είναι πως χτίστηκε από έναν καπετάνιο που έκανε τάμα στην Αγία – της οποίας την εικόνα είχε μαζί του - για να σωθεί αυτός και το πλήρωμά του από μια έντονη θαλασσοταραχή. Η Αγία Βρυαίνη απάντησε στις προσευχές, κοπάζοντας την τρικυμία και έτσι οι άντρες έχτισαν το εκκλησάκι στο συγκεκριμένο σημείο, κοντά στη θάλασσα.
Στην επόμενη εξόρμησή σου στην επαρχία Πάφου, πήγαινε προς Μανδριά, πέρασε από την πλατεία, (σχεδόν) βγες από το χωριό για να φτάσεις στο εξωκκλήσι. Παρόλο που είναι έξω από το χωριό, οι ταμπέλες θα σε οδηγήσουν εκεί. Συνήθως οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι και πέραν από την ηρεμία που θα σου προσφέρει το τοπίο χάρη στη θάλασσα, στην πίσω πλευρά της εκκλησίας υπάρχει επίσης ένας μικρός κήπος.
Κείμενο / Φωτογραφίες: Νάκης Αντωνίου
Σχετικά
Η Πρεσβεία του Ισραήλ παρουσιάζει την ψηφιακή έκδοση «Όταν η Αφροδίτη συνάντησε τον βασιλιά Δαυίδ»
Η εκδήλωση σηματοδότησε τόσο την επίσημη παρουσίαση της έντυπης έκδοσης όσο και την κυκλοφορία της σε νέα ψηφιακή μορφή
Η «Πανσέληνος της Συγκομιδής» φωτίζει τον ουρανό
Πότε κορυφώνεται η εντυπωσιακή πανσέληνος του Σεπτεμβρίου
Το PlayPlanet άλλαξε επίπεδο: Η νέα cosmic εποχή του απόλυτου προορισμού διασκέδασης
Ο Γενικός Διευθυντής του PlayPlanet, Ραφαήλ Χατζημιτσής, μιλά για την εξέλιξη του χώρου, τη νέα εμπειρία που προσφέρει και τα σχέδια για το μέλλον.
To σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Στους 31 βαθμούς ο υδράργυρος – Βροχερό σκηνικό από την Κυριακή
Μόλις ανακοινώθηκε ο Βασιλιάς του Λεμεσιανού Καρναβαλιού για το 2027
Άνθρωπος με βαθιά αγάπη για το Λεμεσιανό Καρναβάλι και ενεργή παρουσία στον θεσμό εδώ και χρόνια, ο Σπύρος αποτελεί μέλος της μεγάλης καρναβαλίστικης οικογένειας της πόλης
Ποια είναι τα 3 εστιατόρια που αξίζει να επισκεφτώ στο Λονδίνο;
Τρεις διαφορετικές γαστρονομικές στάσεις αποκαλύπτουν το Λονδίνο μέσα από γεύσεις, γειτονιές και ιστορίες.
Ξεκίνησαν οι πτήσεις Λάρνακας-Μαδρίτης με τη Wizz Air
Επιπλέον, η Wizz Air άνοιξε φέτος τις πόρτες της Ακαδημίας Πιλότων της (WAPA) στους Κύπριους
Αυτή είναι η πιο «ευτυχισμένη» πόλη για διακοπές στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
Εννέα ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στο top 10 των πιο ευτυχισμένων πόλεων για διακοπές στον κόσμο, ανάμεσά τους και η Αθήνα.
Η Lidl Κύπρου επενδύει στους ανθρώπους της και δημιουργεί την πρώτη γενιά Stores Co-Managers
Είκοσι δύο μέλη του #teamlidl ολοκλήρωσαν πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης για να αναλάβουν έναν νέο, κομβικό ρόλο στα καταστήματα της εταιρείας.
Στη λίστα των κορυφαίων του κόσμου το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε 9 επιστημονικά πεδία
Στις θέσεις 76 –100 παγκοσμίως στο πεδίο Αυτοματισμού και Ελέγχου, άνοδος στη Φυσική, παρουσία της Κλινικής Ιατρικής και σταθερά ισχυρές επιδόσεις σε σειρά επιστημονικών πεδίων
Άγιος Σωζόμενος: Το ερειπωμένο χωριό στη Λευκωσία και η θρυλική ιστορία του
Το εγκαταλελειμμένο χωριό του Αγίου Σωζόμενου, κοντά στη Λευκωσία, έχει ερειπωθεί από το 1964 και μεγάλο μέρος του βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη.
Βροχές, καταιγίδες και πολύ ισχυροί άνεμοι - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: