Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Όταν ένας κύκλος κλείνει, ανοίγει η ανακύκλωση

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, λύνει όλες μας τις απορίες σχετικά με την ανακύκλωση προϊόντων. Διάβασε παρακάτω και μάθε τι, πώς και γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε.

Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 2014

Τι είναι η ανακύκλωση; 

Με τον όρο ανακύκλωση αναφερόμαστε σε "οποιαδήποτε εργασία ανάκτησης με την οποία τα απόβλητα μετατρέπονται εκ νέου σε προϊόντα, υλικά ή ουσίες που προορίζονται είτε να εξυπηρετήσουν και πάλι τον αρχικό τους σκοπό είτε άλλους σκοπούς. Περιλαμβάνει την επανεπεξεργασία οργανικών υλικών αλλά όχι την ανάκτηση ενέργειας και την επανεπεξεργασία σε υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα ή σε εργασίες επίχωσης" (άρθρο 3, παράγραφος 17, Οδηγία 2008/98/ΕΚ). Με πιο απλά λόγια ανακύκλωση είναι η διαδικασία επεξεργασίας των αποβλήτων για την παραγωγή νέων προϊόντων.

 

Τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε;

Τα  απορρίμματα που μπορούν να ανακυκλώνονται είναι τα ακόλουθα:

1. Χαρτιά, χαρτόνια

2. Γυαλί

3. PVC και άλλα πλαστικά

4. Μέταλλα όπως σίδηρος, αλουμίνιο, ψευδάργυρος κ.λπ.

5. Οργανικά απόβλητα

6. Ορυκτέλαια

7. Βιομηχανικά απόβλητα

8. Μεγάλα απορρίμματα όπως μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές κ.λπ.

9. Μπαταρίες

 

Πόσο σημαντικό είναι να μειωθούν τα οικιακά σκουπίδια;

Η συσσώρευση των αποβλήτων δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου η μείωσή τους είναι πολύ σημαντική γιατί μειώνεται η ρύπανση του εδάφους, του αέρα και των νερών και γίνεται εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Πέρα από τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν υπάρχει και η ευρωπαϊκή οδηγία. Αν δεν πετύχουμε τους στόχους που μας υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επέλθει καταδίκη και πιθανά πρόστιμα όπως έγινε και για τις χωματερές. Για να επιτευχθεί η μείωση απαιτούνται αλλαγές στον τρόπο ζωής των καταναλωτών αλλά και ξεκάθαρη στρατηγική διαχείρισης των αποβλήτων από την πλευρά του κράτους καθώς και δημιουργία των ανάλογων υποδομών.

 

Ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης; 

Τα κυριότερα οφέλη της είναι η μείωση της κατανάλωσης πρώτων υλών και της χρήσης ενέργειας που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον περιορίζεται ο όγκος της συλλογής των απορριμμάτων που πρέπει να μεταφερθούν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Υπάρχουν έσοδα από την πώληση των υλικών (π.χ. χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο κ.λπ.). Επίσης με την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών μειώνουμε τον κίνδυνο ρύπανσης του περιβάλλοντος από βλαβερές ουσίες που περιέχουν κάποια κατασκευαστικά μέρη τους, οι οποίες θα διαχυθούν στο έδαφος ή την ατμόσφαιρα, αν αντίστοιχα θαφτούν ή καούν. Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, ο τομέας της ανακύκλωσης δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

 

Η πρακτική της ανακύκλωσης στην Κύπρο είναι εξίσου δημοφιλής με τη χρήση της λέξης;

Οι στατιστικές δείχνουν ότι ο ρυθμός ανακύκλωσης χρόνο με το χρόνο αυξάνεται, οπόταν επιβεβαιώνεται και το γεγονός ότι όσο δημοφιλής είναι η λέξη ανακύκλωση τόσο είναι και εφαρμόσιμη. Το ποσοστό ανακύκλωσης συσκευασιών με βάση την ετήσια έκθεση της Greendot για το 2012 ανήλθε σε  61.33% και το για το έτος 2013 στο 65%. Το ποσοστό ανακύκλωσης με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Περιβάλλοντος για τα οικιακά απόβλητα ανήλθε στο 20.3 %  το 2010 και 22.4 % το 2011. Για το 2012 ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα στοιχεία.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close