Δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2022
Ο Νοέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για εξορμήσεις στα ορεινά χωριά της Κύπρου μας, που γιορτάζουν τη Μέρα Ζιβανίας με φεστιβάλ που θα θέλεις σίγουρα να είσαι εκεί.
H ζιβανία, εξάλλου, είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό κυπριακό απόσταγμα. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η μοναδική γεύση και το υπέροχο άρωμα, στο οποίο μπορεί κανείς να ξεχωρίσει ένα ελαφρύ άρωμα σταφίδων. Αυτό το υπέροχο ποτό, λοιπόν, είναι η αφορμή για να βρεθούμε στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Ζιβανίας" που διοργανώνουν τον Νοέμβριο τα γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς, Άλωνα και Πελένδρι, αλλά και το κεφαλοχώρι της Μαραθάσας, ο Πεδουλάς.
Με τον επιτυχημένο θεσμό που διοργανώνεται για 11η χρονιά, επιστρέφει φέτος η Άλωνα. Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, η ζιβανία έχει την τιμητική της από τις 10:30π.μ. μέχρι τις 3:30μ.μ., στη 11η Γιορτή της Ζιβανίας που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού Άλωνα, με την εκδήλωση να τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου. Στο πλαίσιο της γιορτής, θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παραγωγής της ζιβανίας, από το άλεσμα και το πάτημα των σταφυλιών μέχρι την απόσταξή της, καθώς και την ετοιμασία παραδοσιακών εδεσμάτων από χυμό σταφυλιού. Στον χώρο θα υπάρχουν επίσης παραδοσιακά φαγητά και τοπικά προϊόντα και θα προσφερθεί δωρεάν ζιβανία και παλουζές. Αυτά θα συνοδεύονται από παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορό.
Στο Πελένδρι το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, η ζιβανία θα έχει την τιμητική της σε ένα διήμερο φεστιβάλ για τους λάτρεις του παραδοσιακού αυτού ποτού. Το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.
Το κεφαλοχώρι της Μαραθάσας, ο Πεδουλάς έχει σειρά με το φεστιβάλ ζιβανίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου από τις 10.00 μέχρι τις 15.00. Στο Φεστιβάλ Ζιβανίας του Πεδουλά θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στο μονοπάτι της φύσης, να τραγουδήσουμε μαζί με τη χορωδία Αποδήμων και Φίλων Πεδουλά, να χορέψουμε παραδοσιακούς χορούς με το χορευτικό συγκρότημα Χρυσοσπηλιώτισσας Πεδουλά, καθώς επίσης και με χορευτικό συγκρότημα Πεδουλά, να κούσουμε παραδοσιακά τραγούδια από τον Μιχάλη Χατχήμιαχαήλ και τον Σάββα Σάββα, τον Κυριακό Κουταλιανό και τοην Στέλλα Σάββα. Επίσης να δοκιμάσουμε δωρεάν παλουζέ, ζεστή ζιβανία και κρασί. Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα τοπικά μουσεία, να προσκυνήσουν στις εκκλησίες, να περπατήσουν στο μονοπάτι της φύσης που καταλήγει στο εκκλησάκι της Παναγίας της ορεινής και να περιδιαβούν στα σοκάκια του χωριού. Επίσης θα θαυμάσουν τη θέα από τα διάφορα σημεία του Πεδουλά και θα απολαύσουν το γεύμα τους σε κάποιο από τα εστιατόρια του χωριού. Δες το πρόγραμμα, εδώ.
Ζιβανία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και στο χωριό Φικάρδου, στο πλαίσιο του Μεσαιωνικού Χριστουγεννιάτικου χωριού που διοργανώνεται φέτος από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2023. Ακολουθώντας τα χνάρια των παππούδων μας θα φτιάχουν ζιβανία για εμάς. Καζάνια διάφορων χρονολογιών θα ανάψουν κι εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς γίνεται η απόσταξη της ζιβανίας και φυσικά να τη δοκιμάσουμε. Κι επειδή «μια μέρα ζιβανία» δεν αρκεί θα διατίθεται προς πώληση γνήσια ζιβανία.
Σχετικά
Αυτόν τον Οκτώβριο, το Cyberness αφήνει για λίγο την πόλη και πηγαίνει… West
Το Cyberness μετατρέπει το Kolla σε Wild West για ένα διήμερο
Ο συγγραφέας Θάνος Σταθόπουλος παρουσιάζει στη Λευκωσία την «Πρόσληψη Τροφής»
Μια ανοιχτή συζήτηση για τη δεκαετία του 1980, τις εκλεκτικές συγγένειες και την προσωπική του διαδρομή στη γραφή, στη γιορτή και στο πένθος.
Weekend Agenda: 40 υπέροχες προτάσεις εξόδου για να περάσεις όμορφα αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Φεστιβάλ στα χωριά, συναυλίες, θέατρο, χορός και ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες γεμίζουν την ατζέντα 18–20 Σεπτεμβρίου.
Αντίκες, βινύλια, κοσμήματα και vintage θησαυροί σε ένα μεγάλο market
Το Grand Antiques & Vintage Market επιστρέφει για 4η φορά στον Στρόβολο
Ο Καρχαρίνος και τα ψαράκια ζελεδάκια έρχονται στη Λευκωσία!
Ένα ξεχωριστό πρωινό γεμάτο παραμύθι, δημιουργικό παιχνίδι, ζωγραφική και χειροτεχνίες περιμένει μικρούς και μεγάλους στη Λευκωσία, με αφορμή την παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου του Κωνσταντίνου Δέδε
Από τον τρύγο στο dance floor: Μια διαφορετική Κυριακή στο Tsangarides Winery
Το Τsangarides Winery μας προσκαλεί να ζήσουμε από κοντά τη διαδικασία του τρύγου, από το αμπέλι μέχρι το πάτημα των σταφυλιών, και να κλείσουμε τη μέρα με χορό και κρασί.
Το Πάρκο Ακρόπολης, στη Λευκωσία, θα γεμίσει και φέτος βιβλία και παιδιά!
To Nicosia Book Fest 2026 επιστρέφει στις 10 Οκτωβρίου
H (δημοφιλής) Οδός Χριστουγέννων ετοιμάζεται και φέτος να επιστρέψει
Έρχεται ανανεωμένη και έτοιμη να μας χαρίσει ακόμη περισσότερες όμορφες χριστουγεννιάτικες στιγμές
Περπάτα την πόλη μας τζιαι δες την αλλιώς!
Την Τρίτη, μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού για μια νυχτερινή περιδιάβαση στην εντός των τειχών πόλη, με αφετηρία το Νέο Δημαρχείο Λευκωσίας.
Αυτές είναι οι επόμενες μεγάλες εκδηλώσεις που έρχονται στο γραφικό Όμοδος
Η καρδιά της κυπριακής υπαίθρου συνεχίζει να χτυπά δυνατά στην ορεινή Λεμεσό
Στον Δημοτικό Κήπο Λάρνακας θα στηθεί μία όμορφη γιορτή με παιχνίδια, φαγητό, μουσική και διασκέδαση
Η Γιορτή Αγάπης και Ανθρωπιάς που διοργανώνει το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου επιστρέφει και φέτος