Wine Guide , Εστιατόρια

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 11 οινοποιεία που αξίζει να επισκεφτείς φέτος τις γιορτές

Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά τις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών του τόπου μας

Δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2022

Η Κύπρος πλέον διαθέτει περισσότερα από 100 οινοποιεία, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα και σχεδόν όλα είναι επισκέψιμα. Στο νησί μας πλέον το ενδιαφέρον για τον οινοτουρισμό αυξάνεται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο. Θεωρείται σαν μια ''νέα τάση'' αφού πλέον αξίζει κάποιος να συνδυάσει μια όμορφη ολοήμερη εκδρομή στα οινοποιεία που σίγουρα θα καταλήξει σε μια εκπαιδευτική και φυσικά γευστική εμπειρία αφού και οι κοντινές αποστάσεις της Κύπρου βοηθάνε κυριολεκτικά. Εδώ να τονίσουμε ότι οι ίδιοι οινοπαραγωγοί με την σειρά τους έχουν βοηθήσει και έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στην όλη πλέον αύτη διοργάνωση. Δημιουργήθηκαν πιο σωστές υποδομές, πιο εύκολοι και ευχάριστοι δρόμοι στα χωριά, οι πανέμορφοι χώροι των οινοποιείων πλέον και οι εντυπωσιακοί αμπελώνες που μπορεί να απολαύσει κάποιος.

Επίσης μερικά οινοποιεία διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις για να ελκύσουν τον κόσμο ακόμη παραπάνω. Αυτές οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι μουσικές, να έχουν παρουσιάσεις με θέματα της αντιστοίχισης φαγητού και κρασιού, ομαδικές εκδρομές στους αμπελώνες κ.τ.λ. Τέλος εκτός ότι μπορείς να δοκιμάσεις τα κρασιά του οινοποιείου μαζί με τον παραγωγό και να συζητήσεις με αυτόν, μερικά οινοποιεία προσφέρουν και φαγητό πλέον σε καθημερινή βάση απολαμβάνοντας τα κρασιά σου παρέα με την ομορφιά της φύσης. Όπως έχουμε τονίσει και πιο πάνω, πλέον ο οινόφιλος έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί πολύ πιο εύκολα ένα οινοποιείο και να εκπαιδευτεί γενικά περί κρασιού και αμπελώνα. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά τις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών του τόπου μας, να κατανοήσει την σημαντικότητα αλλά και την φροντίδα της αμπέλου αλλά και να μάθει ιδιαίτερες τεχνικές οινοποίησης.

AYia Mavri t.jpg

Οινοποιείο Αγία Μαύρη
Το οινοποιείο Αγία Μαύρη το συναντάμε στο πανέμορφο χωριό Κοιλάνι της Λεμεσού. Σε υψόμετρο 850 – 900 μέτρα από τη θάλασσα είναι κτισμένο όσο είναι και οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του, με τις ποικιλίες Ξυνιστέρι, Μαύρο αμπελίσιμο, Μάλαγα, Black Muscat αλλά και το κυπριακό μοναδικό αμπέλι Μοσχάτο Κύπρου. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του οινοποιείου, το συγκεκριμένο αμπέλι δημιουργήθηκε από μοσχεύματα μοσχάτου που φύτεψαν οι ίδιοι και πρόκειται για τον μοναδικό αμπελώνα με τη συγκεκριμένη ποικιλία.

Το οινοποιείο Αγία Μαύρη είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο, ξεκινώντας με την πρώτη γενιά, τον κύριο Ιωάννη Ιωαννίδη και την κύρια του, από το 1983, το συνεχίζει μέχρι και σήμερα με πολύ αγάπη και πάθος, ενώ φτάνουν πλέον στις 50.000 φιάλες παραγωγής κρασιού ετησίως.

aploma mosxatos.jpg

Διαθέσιμες ετικέτες:

ΛΕΥΚΑ

  1. Ξυνιστέρι (Ξηρό)
  2. ΘΥΜΗSES (Μαλάγα Ξηρό)
  3. TO EIDYLLION (Μοσχάτο Ημίξηρο)

ΡΟΖΕ

  1. ΔΕΙΛΙΝΟ (Cabernet Franc Ξηρό)

ΕΡΥΘΡΑ

  1. Red Dry
  2. LEFKADA (Ξηρό)
  3. Shiraz (Ξηρό)

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΙ ΟΙΝΟΙ

  1. MOSXATOS (Λευκός γλυκύς)
  2. Muscat Rose (γλυκύς)
  3. ΑΞΙΟΝ ΕSΤΙ (Shiraz ευθρός γλυκός)
  4. ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ
Ayia Mavri wines 2022 d.jpg

Μάθε επίσης:
Το οινοποιείο είναι ανοικτό στον κόσμο για επισκέψεις, ξεναγήσεις και για γευσιγνωσία με 5 ευρώ χρέωση το άτομο (μέγιστός αριθμός κάθε επίσκεψης 15 άτομα). Αξίζει να αναφερθεί ότι το λευκό γλυκό κρασί ‘’Μοσχάτος’’ θεωρείται και η ναυαρχίδα του οινοποιείου, αφού πήρε αρκετές διακρίσεις αλλά και μεγάλα χρυσά βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Πρέπει αναμφίβολα να το δοκιμάσετε!

VASILIKON FOTO 1.jpg

Οινοποιείο Βασιλικόν
Το οινοποιείο Βασιλικόν βρίσκεται βορειοδυτικά της Κύπρου στην περιοχή Λαόνα-Ακάμας και στο χωριό Κάθηκας της Παφού από το 1993. Το οινοποιείο είναι κτισμένο στα 650 μέτρα ενώ η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ημέρας με νύχτας δίνει στο σταφύλι τις καλύτερες συνθήκες για το πιο ποιοτικό αποτέλεσμα. Η αυξομείωση της θερμοκρασίας ωφείλεται και στον δροσερό αέρα της θάλασσας του Ακάμα που δροσίζει τους αμπελώνες του οινοποιείου. Η διαφορά αυτή μπορεί να είναι 5 με 10 βαθμοί κελσιού ενώ οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να ξεκινούν απο -5 και να φτάσουν μέχρι και +30 βαθμοί κελσίου. Σήμερα, η συνολική παραγωγή κρασιού του οινοποιείου φτάνει περίπου στις 350,000 φυάλες κρασί απο διεθνείς αλλά και γηγενείς ποικιλίες. Αμπελώνες του οινοποιείου μπορούμε να βρουμε απο 600 μέχρι 700 μέτρα υψόμετρο, κυρίως με τις ποικιλίες Ξυνιστέρι, Βασίλισσα, Μαραθεύτικο, Γιαννούδι, Λευκάδα, Cab. Sauvignon.

VASILIKON FOTO 2.jpg

Διαθέσιμες ετικέτες:

ΛΕΥΚΑ

1) Βασιλικόν Ξυνιστέρι (ΠΟΠ Λαόνα-Ακάμας).

2) Βασιλικόν Ξυνιστέρι Sinlge Vineyard.

3) Βασίλισσα.

ΡΟΖΕ

1) Ειναλια (Syrah, Maratheftiko).

ΕΡΥΘΡΑ

1) Αγιος Ονούφριος.

2) Λευκάδα.

3) Μέθη (Cabernet Sauvignon).

4) Αιών (Μαραθεύτικο).

VASILIKON FOTO 3.jpg

Μάθε επίσης:
Tο οινοποιείο Βασιλικόν διαθέτει ένα όμορφο και εξειδικευμένο χώρο γευσιγνωσίας, όπου οι οινόφιλοι μπορούν να δοκιμασουν τα κρασιά του οινοποιείου με θέα τη θάλασσα του Ακάμα. Μάλιστα, διαθέτει εστιατόριο στον εσωτερικό του χώρο και προσφέρει παραδοσιακή και μεσογειακή κουζίνα, σου προτείνουμε να το επισκεφτείς. Ακόμα, το Βασιλικόν προσφέρει τη δυνατότητα ιδιωτικής ξενάγησης στους χώρους όπου γίνεται η οινοποιήση, στο κελλάρι που φυλάσσονται παλαιομένοι οίνοι, καθώς και τα δρύινα βαρέλια στα οποία γίνεται η παλαίωση.

Επίσης, θα δεις μουσείο με εκθέματα παλιών αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν για τη διαδικασία παραγωγής κρασιού καθώς και πίνακες γνωστών ζωγράφων. Πέρα απ' αυτά, στο οινοποιείο διοργανώνονται και γευσιγνωσίες στις τιμές των €5 και €10 ανα άτομο, ενώ προσφέρεται και μια πιο ολοκλήρωμένη ξενάγηση, που συνδυάζεται με γευσιγνωσία κρασιών και platter τυριού, στοιχίζει €12 το άτομο. Αξίζει να γνωρίζεις πως στο οινοποιείο έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις ετικέτες κρασιών οι οποίες παράγονται σε πολύ μικρές ποσότητες και δύσκολα μπορεί κάποιος να τις βρείς στην αγορά.

Φυσικά, σημείωσε πως μπορείς να ενοικιάσεις τον χώρο του οινοποιείου για τις προσωπικές σου εκδηλώσεις (π.χ. βαφτίσεις, γάμους κ.ά.).

vasiliadi241122-1.png

Οινοποιείο Βλασίδη
Το Οινοποιείο Βλασίδη το συναντάμε σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων στο χωριό Κοιλάνι, στα Κρασοχώρια Λεμεσού. Είναι κτισμένο κυριολεκτικά μέσα στο βουνό και βρίσκεται στην καρδιά της Κολώνης, μέσα σε ένα αμπελοτόπι 80 στρεμμάτων, ανάμεσα στο Κοιλάνι και το Βουνί. Οι ιδιόκτητοι του αμπελώνες ξεκινούν από τα 700 και φτάνουν έως τα 1100 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Το οινοποιείο καλλιεργεί και διαχειρίζεται 210 στρέμματα γης φυτεμένης με αμπέλια με διεθνείς και γηγενείς ποικιλίες όπως τις ερυθρές Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Γιαννούδι, Αγιωργίτικο και Μαραθεύτικο και τις λευκές Ξυνιστέρι, Sauvignon blanc, Chardonnay, Ασύρτικο και Πρωμάρα. Η δυνατότητα παραγωγής φτάνει τις 150.000 φιάλες ετησίως, ενώ στην κάβα του υπάρχουν 230 βαρέλια των 300 λίτρων γαλλικής δρυός, για ωρίμαση και παλαίωση.

17050160.jpg

Οι διαθέσιμες ετικέτες που παράγει το οινοποιείο:

ΛΕΥΚΑ

  1. Γρίφος 2 (Ξυνιστέρι/Sauvignon blanc).
  2. Sauvignon blanc.
  3. Alάtes (Ξυνιστέρι παλαιών αμπελώνων).
  4. Eddial-αφρώδης οίνος, παραδοσιακή μέθοδος (Chardonnay/Sauvignon blanc).

ΡΟΖΕ

  1. Γρίφος 3 (Shiraz/Grenache).

ΕΡΥΘΡΑ

  1. Γρίφος 1 (Αγιωργίτικο/Ματάρο).
  2. Merlot.
  3. Shiraz.
  4. Cabernet Sauvignon.
  5. Όroman (Γιαννούδι).
  6. Artion (Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot).
vasilidiasdiokrasia241122.jpg

Μάθε επίσης:
Στο Οινοποιείο Βλασίδη διατίθεται όλη η γκάμα των κρασιών του αλλά και σπάνιες φιάλες παλαιότερων σοδειών από την προσωπική συλλογή του οινοποιείου. Διατίθενται επίσης ιδιαίτερα πειραματικά κρασιά του Σοφοκλή Βλασίδη από τη σειρά «Δοκιμές», τα οποία δεν κυκλοφορούν στην αγορά, παρά μόνο στο οινοποιείο. Μερικές από τις «Δοκιμές» είναι το ερυθρό Αγιωργίτικο και το λευκό Ασύρτικο, ποικιλίες ελληνικής καταγωγής, το ντόπιο Ξυνιστέρι από συγκεκριμένο αυτόριζο αμπελοτόπι άνω των 30 ετών, με διαφορετική μέθοδο οινοποίησης και το λιαστό Sauvignon blanc Late harvest, που παράγεται από σταφύλια που αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στα κλήματα.

Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου υπάρχει εξωτερική βεράντα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει ένα ποτήρι ή μπουκάλι κρασί της αρεσκείας του, συνοδεύοντάς το με φροντισμένα platters με αποξηραμένα φρούτα, τυριά, αλλαντικά και ξηρούς καρπούς. Ακόμα, προσφέρεται λεπτομερής ξενάγηση, η οποία περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής του κρασιού, από το αμπέλι στη δεξαμενή και στο βαρέλι και συνδυάζεται με γευστική δοκιμή 4 κρασιών τρέχουσας εσοδείας. Η διάρκεια της ξενάγησης είναι 30 έως 40 λεπτά και είναι διαθέσιμη με κράτηση, μόνο στις 11:00 π.μ. Όλα τα παραπάνω καθώς και επιπλέον εναλλακτικές γευστικές δοκιμές προσφέρονται κατόπιν ραντεβού, καθημερινά -εκτός Κυριακής- από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 4:00 μ.μ.

Screenshotτσιακκασ(690).png

Οινοποιείο Τσιάκκας
Το οικογενειακό οινοποιείο Τσιάκκας βρίσκεται κτισμένο σε ψηλό λόφο κοντά στο χωριό Πελένδρι της Λεμεσού στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Με τα ψηλά καταπράσινα πεύκα και σε υψόμετρο 1000 μέτρων το οινοποιείο βλέπει μια πανοραμική και κυριολεκτικά απίστευτη θέα προς τους ιδιόκτητους αμπελώνες του. Το οινοποιείο θεωρείται ένα από τα ορεινότερα οινοποεία στην Ευρώπη και παράγει 200.000 φιάλες ετησίως. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του ξεκινούν από τα 800 μέτρα και με το πιο ψηλό αμπέλι στα 1460 μέτρα (θεωρείται από τα πιο ψηλά αμπέλια στη Ευρώπη). Η έκταση των ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων αμπελώνων του οινοποιείου φθάνουν στα 25 εκτάρια. Αξίζει να τονίσουμε ότι πλέον, η καλλιέργεια σε όλα αμπέλια του οινοποιείου γίνεται με βιολογικό τρόπο, εξ ου και όλα τα κρασιά έχουν πιστοποιηθεί από τον διεθνή οργανισμό Lacon ως οργανικά / βιολογικά.

pervoliatsiakkas612.png

Διαθέσιμες ετικέτες:

ΛΕΥΚΑ

1) Ξυνιστέρι

2) Sauvignon Blanc

3) Chardonnay

4) Πρωμάρα

5) Sauvignon Blanc Barrique

6) ΠΙΤΣΙΛΙΑ (Ξυνιστέρι)

7) Skin Contact (Ξυνιστέρι orange)

8) ΕΞΕΛΙΞΙΣ (Πρωμάρα, Ξυνιστέρι, Sauv.Blanc, Chardonnay)

9) Σπούρτικο

ΡΟΖΕ

1) Ρόδινος

ΕΡΥΘΡΑ

1) Πορφυρός

2) Merlot

3) Cabernet Sauvignon

4) Βαμβακάδα

5) Γιαννούδι

6) Merlot Κεράμης

7) Μουκλός (Ντόπιο Μαύρο)

ΕΠΙΔΟΡΠΟΙΟΙ ΟΙΝΟΙ

1) Κουμανταρία (100% Ξυνιστέρι)

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ

1) Ζιβανία (παλαιωμένη 10 χρόνια σε βαρέλι κουμανταρίας)

Δες περισσότερα ΕΔΩ.

Tsiakkaswine61222-2.png

Μάθε επίσης:
Με 12 ευρώ το άτομο μπορείς να λάβεις μέρος σε οργανωμένες ξεναγήσεις στο οινοποιείο, στα αμπέλια και να απολαύσεις μια επαγγελματική κάθετη γευσιγνωσία 5 διαφορετικών κρασιών του οινοποίειου. Ακόμα, με την επίσκεψή σου στο οινοποιείο θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις κρασιά τα οποία δεν βρίσκεις εύκολα στην κυπριακή αγορά, όπως τα κρασιά: ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ, το οποίο είναι ερυθρό κρασί από τις γηγενείς ποικιλίες Γιαννούδι, Βαμβακάδα και Μαύρο, ενώ βρίσκεται σε δρυίνο αυγοειδές κλειστό βαρέλι για μήνες. Το λευκό κρασί ΕΞΕΛΙΞΙΣ, το οποίο οινοποιείται με όλες τις λευκές ποικιλίες του οινοποίείου, Ξυνιστέρι, Πρωμάρα, Chardonnay, Sauvignon Blanc και βαρέλι. Και τελευταίο το ‘πορτοκαλί’ κρασί, ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ (skin contact) το οποίο είναι 100% Ξυνιστέρι. Στο οινοποιείο Τσιάκκας μπορεί οποιοσδήποτε να ενοικιάσει τον χώρο για εκδηλώσεις όπως βάπτιση, γάμος, σεμινάρια κ.τ.λ., σε περιορισμένες ημερομηνίες και αριθμό ατόμων.

20190121_114155.jpg

Οινοποιείο Έζουσα
Το οινοποιείο Έζουσα βρίσκεται στην καταπράσινη Κανναβιού, στην καρδιά της Παφιακής υπαίθρου. Τα ψηλά βουνά που περιτριγυρίζουν την κοιλάδα, το πευκόφυτο δάσος Πάφου που συνορεύει με την κοινότητα, ο ποταμός Έζουσας, που τη διασχίζει καθώς επίσης τα ηφαιστιογενή εδάφη της, καθιστούν την Κανναβιού ως ένα ιδιαίτερα μοναδικό μικρόκλιμα για την αμπελοκαλλιέργεια.

Η μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ μέρας και νύκτας έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή σταφυλιών με ψηλή οξύτητα και σάκχαρα. Με την έκθεση των σταφυλιών στην ηλιακή ακτινοβολία, υποβοηθείται η ποιοτική ωρίμανση τους, ενώ η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας τη νύκτα διατηρεί την ισορροπία των οξέων μέσα στο σταφύλι και προστατεύει τα αρώματα. Με σεβασμό στην παράδοση και δέσμευση στην προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής, παράγονται οίνοι που αποτυπώνουν με καθαρότητα αυτό το terroir.

Η συνολική παραγωγή, είναι γύρω στις 100,000 φιάλες ετησίως και δίνεται έμφαση στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας από γηγενείς ποικιλίες, πλην της διεθνούς ποικιλίας Viognier που ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης πρωτοέφερε στην Κύπρο από τη Γαλλία το 2008, φτιάχνοντας σήμερα το ομώνυμο κρασί. Το οινοποιείο για τη ζύμωση και ωρίμανση των κρασιών χρησιμοποιεί Γαλλικά δρύινα βαρέλια των 225, 300 και 500 λίτρων.

ampelones_palloures.jpg

Διαθέσιμες ετικέτες:

ΛΕΥΚΑ

1) Ξυνιστέρι

2) Viognier

3) Skin (Ξυνιστέρι orange)

4) Παλλούρες (Ξυνιστέρι Single Vineyard)

ΡΟΖΕ

1) Έρως (Μαραθεύτικο)

2) Gris (Μαραθεύτικο)

ΕΡΥΘΡΑ

1) Ερυθρό (Μαραθεύτικο, Syrah, Mourvedre)

2) Μαραθεύτικο

Mrfoto.jpg

Μάθε επίσης:
Εδώ φτιάχτηκε το πρώτο ροζέ από Μαραθεύτικο (Ερως). Η πλειοψηφία των 20 εκταρίων αμπελώνων του οινοποιείου είναι υπό το καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας , ενώ όλα τα κρασιά είναι Vegan. Τα τελευταία χρόνια γίνονται δοκιμές και με άλλες σπάνιες Κυπριακές ποικιλίες (Γιαννούδι κ.α) ή και εναλλακτικές μορφές οινοποίησης. Σύντομα τα αποτελέσματα θα τ’ απολαύσουμε στα ποτήρια μας. Ο χώρος του οινοποιείου είναι επισκέψιμος, χρειάζεται προκράτηση (www.ezousa.com/booking) και περιλαμβάνει ξενάγηση και γευσιγνωσία των κρασιών Έζουσα.

www.ezousa.com

info@ezousa.com

FB: Ezousa Winery

Instagram: Ezousawine #ezousawinery

Τηλ: +357 70008844

PHOTO 1 EKFRASIS.jpg


Οινοποιείο Εκφράσεις
Στο χωριό Χανδριά της επαρχίας Λεμεσού και συγκεκριμένα στις νότιες πλαγιές της Μαδαρής θα ανακαλύψεις το Οινοποιείο Εκφράσεις. Το οινοποιείο άνοιξε τις πόρτες του το 2013. Σύμφωνα με τον παραγωγό, Χρίστο Βασιλείαδη βρίσκεται σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της Κύπρου, αλλά και της Ευρώπης, στα 1220 μέτρα από τη θάλασσα ενώ βρίσκουμε ιδιόκτητους αμπελώνες από τα 1200 – 1500 μέτρα. Οι αμπελώνες του κτήματος καλύπτουν συνολική έκταση 15 εκταρίων και βρίσκονται κυρίως στις πλαγιές της Μαδαρής. Αμπέλια του οινοποιείου συναντώνται στις κοινότητες Κυπερούντα, Χανδριά, Λαγουδερά, Σαράντι και αποτελούνται κατά 60% από γηγενείς ποικιλίες και κατά 40% από διεθνή ποικιλίες σταφυλιών. Ο Χρήστος Βασιλειάδης είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις δημιουργίες του οινοποιείου. Εκμεταλλευόμενος τα πλεονεκτήματα που του παρέχει η τοποθεσία και ο χαρακτήρας των αμπελιών φτιάχνει κρασιά με μοναδικό ύφος και διάθεση καινοτομίας.

Screenshot (684).png

Διαθέσιμες ετικέτες:
Το οινοποιείο δημιουργεί τρείς συλλογές κρασιών ανάλογης ποιότητας αλλά διαφοροποιημένου στυλ. Πρόκειται για τις συλλογές: Madari Hills Collection, Hillside Collection και Late Harvest Series.

ΛΕΥΚΑ

1) Madari Hills Collection Ευτοπία (Ξυνιστέρι, Ασύρτικο, Sauv.Blanc).

2) Madari Hills Collection Εδέμ (Sauvignon Blanc).

3) Madari Hills Collection Μυθωδία (80% Μαύρο, 20% Grenache).

ΡΟΖΕ

1) Madari Hills Collection Μυθωδία (80% Μαύρο, 20% Grenache).

ΕΡΥΘΡΑ

1) Madari Hills Collection Ραψωδία (Ντόπιο Μαύρο).

2) Madari Hills Collection Δέλεαρ (Pinot Noir).

3) Hillside Collection Όναρ (Cabernet Franc).

ΕΠΙΔΟΡΠΟΙΟΙ ΟΙΝΟΙ

1) Madari Hills Collection Όχθη (Ξυνιστέρι, Ντόπιο Μαύρο).

2) Late Harvest Series Ηώ (Ξυνιστέρι).

Screenshot (685).png

Μάθε επίσης:
Το οινοποιείο είναι ανοιχτό ολόχρονα, εξ ου και μπορείς να απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου μοναδικές εμπειρίες γευστικής απόλαυσης. Μάλιστα, διοργανώνει θεματικές επισκέψεις και διάφορες δραστηριότητες που σκοπό έχουν να φέρουν τους φίλους του κρασιού πιο κοντά στη διαδικασία παραγωγής. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του οινοποιείου.

Screenshot (688).png

Οινοποιείο Ζαμπάρτας
Το οινοποιείο Ζαμπάρτας βρίσκεται στο χωριό Αγιος Αμβρόσιος στα Κρασοχώρια Λεμεσού νότια της οροσειράς του Τροόδους σε υψόμετρο 575 μέτρα από τη θάλασσα. Από το 2014, ο Μάρκος Ζαμπάρτας διευθύνει το οινοποιείο μαζί με την 13μελή ομάδα του. Η παραγωγή του οινοποιείου είναι 120,000 φιάλες κρασιού με τα brands Single Vineyard, Zambartas και Κουκουβάγια. Οι αμπελώνες του οινοποιείου είναι 17 εκτάρια, 9 ιδιόκτητα και 8 ενοικιαζόμενα και βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέχρι 1000 μέτρα. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Πρωμάρα, Μαραθεύτικο, Ξυνιστέρι, Λευκάδα, Γιαννούδι, Μαύρο, Shiraz και Cabernet Sauvignon. Ξεχωρίζει το αμπέλι Margelina, το οποίο έχει φυτευθεί το 1921 με 6 ποικιλίες, από το οποίο παράγεται το ομώνυμο κρασί.

Screenshot (687).png

Διαθέσιμες ετικέτες:

ΛΕΥΚΑ

1) Κουκουβάγια Λευκό (90% Ξυνιστέρι, 10% Μοσχάτο Αλεξανδρείας)

2) Ξυνιστέρι

3) Semillon – Sauvignon Blanc

5) Πρωμάρα

6) Ξυνιστέρι Single Vineyard

ΡΟΖΕ

1) Κουκουβάγια Ροζε (100% Ματάρο)

2) Ζαμπάρτας Ροζέ (80% Λευκάδα, 20% Cabernet Franc)

3) Rose Single Vineyard (Ντόπιο Μαύρο)
4) Not Orange (Ξυνιστέρι, Ντόπιο Μαύρο)

ΕΡΥΘΡΑ

1) Κουκουβάγια Ερυθρό (Ματάρο, Shiraz)

2) Mataro - Γιαννούδι

3) Μαραθέυτικο

4) Shiraz – Λευκάδα

5) Margelina Single Vineyard (κυρίως Ντόπιο Μαύρο)

6)Single Vineyard Lefkada

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΙ ΟΙΝΟΙ:

1) Melusine Commandaria 2011

zambartas5122.jpg

Μάθε επίσης:
Εκτός από την ξενάγηση στους όμορφους χώρους του οινοποιείου αλλά και των αμπελιών, το οινοποιείο Ζαμπάρτα σού δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσεις τα κρασιά με τη συνοδεία εδεσμάτων τα οποία φτιάχνονται καθημερινά με φρέσκα υλικά. Μπορείς να χαλαρώσεις και να απολαύσεις πλούσιες πιατέλες φρέσκων τυριών και αλλαντικών. Αξίζει να αναφερθεί ότι μπορείς να εξιτάρεις τον ουρανίσκο σου με κρασιά τα οποία δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά, πειραματικά αλλά και μεγάλα μεγέθη ερυθρών κρασιών όπως magnum φιάλες 1.5L. Αυτό που μάθαμε από το οινοποιείο είναι ότι πολύ σύντομα θα μπορείς να γευτείς και την καινούργια κυκλοφορία του οινοποιείου Ζαμπάρτα, την κυπριακή Κουμανδαρία αλλά με 10ετή παλαίωση σε βαρέλι!

_VLP0302.jpg

Οινοποιείο Κυπερούντας
Το οινοποιείο Κυπερούντας βρίσκεται σχεδόν στα μισά της απόστασης της επαρχίας Λευκωσίας με την επαρχία της Λεμεσού αλλά επίσημα θεωρείται επάρχία Λεμεσού στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Απο το 1990 λοιπόν το οινοποείο βρίσκεται στο συγκεκριμένο χωριό στα 1200 μέτρα, με την παραγωγή σήμερα να ξεπερνάει τις 300.000 φυάλες ετησιώς ενώ θεωρείται ένα απο τα υψηλότερα οινοποιεία της Ευρώπης. Τα εδάφη που συναντάμε στην περιοχή της Κυπερούντας και της Μαδαρής είναι απότομα και φτωχά και κυρίως αμμοαργιλώδη και στις υπόγειες κάβες ωριμάζουν 300 δρύινα βαρέλια των 225 και 300 λίτρων. Oι αμπελώνες του οινοποιείου ξεχωρίζουν γιατί θεωρούνται απο τους υψηλότερους στην Ευρώπη αλλά και γενικά στον κόσμο όπου το υψόμετρο αγγίζει σχεδόν τα 1200 μέτρα.

Screenshot (680).png

Διαθέσιμες ετικέτες:

ΛΕΥΚΑ

1)Πετρίτης (Ξυνιστέρι).

2) Άλιμος (Chardonnay).

3) ΕΠΟΣ Λευκό (Chardonnay)

4) Ανατολή (Ξυνιστέρι)

5) Δύση (Ξυνιστέρι)

ΡΟΖΕ

1) Κυπερούντα Ροζέ (Shiraz, Grenache)

2) Ακτή (80% Λευκάδα, 20% Ντόπιο Μαύρο)

ΕΡΥΘΡΑ

1) Ανδεσίτης (Shiraz, Grenache, Cab.Sauvignon, Λευκάδα)

2) Σκοπός (Shiraz)

3) Ψηλά Κλήματα (Cabernet Sauvignon)

4) ΕΠΟΣ Ερυθρό (50%Syrah & 50%Cab.Sauv)

5) Άλμα (Μαραθεύτικο) – Να αναφέρουμε ότι είναι και το τελευταίο απόκτημα του οινοποείου.

ΕΠΙΔΟΡΠΟΙΟΙ ΟΙΝΟΙ

1) Κουμανταρία (100% Ξυνιστέρι)

Screenshot (688).png

Μάθε επίσης:
Στο οινοποιείο Κυπερούντας διοργανώνονται ξεναγήσεις στους χώρους του οινοποιείου αλλά και στους αμπελώνες, μετά απο προκράτηση και συνεννόηση με την ομάδα του οινοποιείου. Στην ξενάγηση συμπεριλαμβάνονται 3 είδη γευσιγνωσίας των €5, €10 και €15 ανα άτομο, που προφανώς στην κάθε τιμή συμπεριλαμβάνονται διαφορετικά είδη κρασιών μαζί με πλούσιο platter αλλαντικών και τυριών.

0S0A8606.JPG


Οινοποιείο Μαλλιά-ΚΕΟ
Ένα από τα πρώτα και ιστορικότερα οινοποιεία του νησιού βρίσκεται στο χωριό Μαλλιά της επαρχίας Λεμεσού. Το οινοποιείο Μαλλιά της ΚΕΟ βρίσκεται εκεί από το 1927 και συμπεριλαμβάνεται στα Κρασοχώρια Λεμεσού. Θεωρείται ένα πολύ σημαντικό ονόμα στη βιομηχανία του κρασιού στην Κύπρο, αφού είναι απο τις πρώτες βιομηχανίες που εμφιάλωσαν κυπριακό κρασί και το προωθούσαν εντός αλλά και εκτός κυπριακής αγοράς. Σήμερα, το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις οινοποίησης και μαζί με τη σωστή τεχνογνωσία από τους επαγγελματίες οινολόγους και αμπελουργούς της, στοχεύουν στο καλύτερο αποτέλεσμα των κρασιών της.

Γενικά το έργο που επιτελείται στο οινοποιείο Μαλλία της ΚΕΟ αντιπροσωπεύει τόσο τη μακρόχρονη κυπριακή παράδοση στο καλό κρασί, όσο και την εφαρμογή των πιο σύγχρονων μεθόδων στην καλλιέργεια, έρευνα και παραγωγή. Ο σκοπός τού οινοποιείου είναι η αναβίωση αυτόχθονων κυπριακών ποικιλιών σταφυλιού που απειλούνταν με εξαφάνιση όπως το Μαραθεύτικο, το Γιαννούδι, η Μωροκανέλλα και άλλες, που αναβίωσαν ξεκινώντας από τους αμπελώνες στη Μαλλιά.

Το οινοποιείο βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και η ετήσια παραγωγή σε φιάλες είναι στις 1,500,000. Στο κτήμα ΚΕΟ καλλιεργούνται γηγενείς κυπριακές ποικιλίες σταφυλιών όπως Μαραθεύτικο, Σπούρτικο, Μωροκανέλλα, Γιαννούδι, Ξυνιστέρι, Όφθαλμο, Altesse, Λευκάδα καθώς και επιλεγμένες διεθνής ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay, Sauvignon Blanc και Merlot. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του είναι περίπου σε έκταση 50 εκταρίων.

0S0A8869.JPG


Διαθέσιμες ετικέτες:
Το οινοποιείο διαθέτει 20 διαφορετικές ετικέτες κρασιών. Θα αναφέρουμε 8 από αυτές που αξίζει να δοκιμάσετε.

ΛΕΥΚΑ

1) ΚΕΟ – Ξυνιστέρι

2) Altesse.

3) ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ Λευκό (Ξυνιστέρι & Chardonnay).

ΡΟΖΕ

1) ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ Ροζέ (Cabernet Sauvignon & Sauvignon Blanc).

ΕΡΥΘΡΑ

1) ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ Shiraz – Merlot.

2) Heritage (Μαραθεύτικο).

3) Γιαννούδι.

4) ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ Ερυθρό (Cabernet Sauvignon & Λευκάδα).

ΕΠΙΔΟΡΠΟΙΟΙ ΟΙΝΟΙ

1) Κουμανταρια St John

keo11222.jpg

Μάθε επίσης:
Το οινοποιείο είναι ανοικτό στον κόσμο για επισκέψεις, ξεναγήσεις και γευσιγνωσία χωρίς καμία χρέωση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σου στο οινοποιείο δοκίμασε και μάθε περισσότερα για τη ξεχωριστή λέυκη ποικιλία Altesse.

DJI_0459[6644][14].JPG

Οινοποιείο Χρυσορρογιά
Το οινοποιείο Χρυσορρογιά ανήκει στην Ιερά Μονή Χρυσορρογιάτισσας και βρίσκεται κοντά στο χωριό Παναγιά της επαρχίας Πάφου σε υψόμτερο 720 – 750 μέτρων. Μέσα σε ένα μαγευτικό καταπράσινο δάσος περιτρυγιρισμένο από πέυκα, κυπαρίσσια, αλλά φυσικά και τους ιδιόκτητους αμπελώνες του, βρίσκεται εκεί από το 1984. Το οινοποείο σήμερα καλλιεργεί 180 δεκάρια ιδιόκτητους αμπελώνες και όλοι είναι ενταγμένοι στη βιολογική καλλιέργεια και πιστοποιμένοι από την εταιρία LACON. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται στα 120.000 λίτρα. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Ξυνιστέρι , Μαραθεύτικο , Shiraz, Λευκάδα, ντόπιο Μαύρο, Cabernet Sauvignon, Όφθαλμο και Riesling.

DJI_0459[6644][14].JPG

Διαθέσιμες ετικέτες:

ΛΕΥΚΑ

1) Άγιος Ανδρόνικος, (Ξυνιστέρι)

ΕΡΥΘΡΑ

1) Άγιος Ηλίας, (Shiraz - Μαραθεύτικο)

2) Μαράνα (Μαραθεύτικο- Shiraz)

3) Μαραθεύτικο

4) Μοναστήρι (Cabernet Sauvignon)

IMG_1014[8726].jpg

Μάθε επίσης:
Γίνονται εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης σε όλο το κτιριακό συγκρότημα και το οινοποιείο θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί κόσμο στους πλέον καινούργιους χώρους του, στο πολύ κοντινό μέλλον. Βέβαια, τα κρασιά του οινοποιείου, μπορεί να τα βρεί κάποιος στο Περίπτερο εντός της Μονής. Έξω και δίπλα από την είσοδο της Μονής λειτουργεί καφεστιατόριο, στο οποίο σερβίρονται τα κρασιά του οινοποιείου με εδέσματα. Πολύ ενδιαφέρον έχει το παλιό οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται εντός του Μοναστηριού και λειτουργεί σαν Μουσείο.

VINEA ARDUA VINEYARDS.jpg

Vinea Ardua Vineyards
Στα λατινικά Vinea Ardua σημαίνει απότομη ή και επίπονη άμπελος. Εδώ αναφερόμαστε σε ένα καινούργιο εγχείρημα που ξεκίνησε στο όμορφο χωριό Φαρμακάς, του οποίου οι αμπελώνες βρίσκονται σε πολύ απότομες πλαγιές και στα 900 – 1200 μέτρα υψόμετρο. Πίσω από αυτό το καινούργιο εγχείρημα βρίσκονται ο επιχειρηματίας Δανιήλ Αναστάση και ο οινοποιός - αμπελουργος Βαγγέλης Μπακαλέξης. Ο κύριος Μπακαλέξης, το 2019 ήρθε σε επαφή με τους παραδοσιακούς και αιωνόβιους αμπελώνες του Φαρμακά και ένιωσε αμέσως την ανάγκη να κάνει ενέργειες, ώστε να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες προκειμένου να διασωθούν και να αναδειχθούν μέσα από οίνους με ιδιαίτερη ταυτότητα. Έτσι λοιπόν, μετά από διάφορους πειραματισμούς, μέσα από την εσοδεία του 2020 κυκλοφόρησαν επίσημα οι τρεις πρώτες ετικέτες Vinea Ardua από Ξυνιστέρι και Ντόπιο Μαύρο, αφού στους συγκεκριμένους αιωνόβιους αμπελώνες συνυπάρχουν αποκλειστικά αυτές οι δύο γηγενείς ποικιλίες (σε ποσοστό 90% το Μαύρο και 10% Ξυνιστέρι).

VINEA ARDUA PITHARI.jpg

Διαθέσιμες ετικέτες:

To Vinea Ardua Vineyards στο παρόν στάδιο διαθέτει τρεις ετικέτες κρασιών, αν και στο πολύ κοντινό μέλλον η γκάμα των κρασιών θα μεγαλώσει με κρασιά διαφορετικού στυλ και ύφους, πάντα προερχόμενα από τις δύο γηγενείς ποικιλίες του συγκεκριμένου terroir, Ξυνιστέρι και Μαύρο.

ΛΕΥΚΑ

1) Eteon – Ξυνιστέρι

Η λέξη της αρχαίας ελληνικής Eteon (Ετεόν) σημαίνει ο γνήσιος – αληθινός και κατ’ επέκταση ο σπάνιος. Το Ξυνιστέρι εντοπίζεται ανάμεσα στο Μαύρο σε μικρό ποσοστό, γι’ αυτό και είναι σπάνιο. Η μισή ποσότητα του κρασιού ζυμώνει σε παραδοσιακά πιθάρια σε επαφή με τα στέμφυλα για διάστημα περίπου μίας εβδομάδας, ενώ η υπόλοιπη σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Με την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης τα δύο μέρη ενώνονται και ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια και σε ανοξείδωτη δεξαμενή για έξι μήνες. Το κρασί εμφιαλώνεται ακολλάριστο και μη σταθεροποιημένο.

ΕΡΥΘΡΑ

1) Aepys – Ντόπιο Μαύρο

Η λέξη Aepys (Αιπύς) προέρχεται και πάλι από τα αρχαία ελληνικά και σημαίνει απόκρημνος - απότομος, κύριο χαρακτηριστικό των αμπελώνων του Φαρμακά. Η ζύμωση όλης της ποσότητας γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Μακριές εκχυλίσεις που φτάνουν τον ένα μήνα και ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για έξι μήνες.

2) Aeoneo – Ντόπιο Μαύρο

Aeoneo (Αιώνιο) επειδή αντιπροσωπεύει τον αμπελώνα που ζει για πάντα, αλλά έχει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να ανανεώνεται, παραμένοντας πάντοτε νέος. Η ζύμωση γίνεται σε παραδοσιακά πήλινα πιθάρια με τους ιθαγενείς ζυμομύκητες. Η εκχύλιση είναι μακρά και φτάνει τον ένα μήνα. Με χρήση κάθετου χειροκίνητου πιεστηρίου παίρνουν το κρασί, το οποίο ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για περίπου έξι μήνες. Ο οίνος δεν κολλάρεται ούτε σταθεροποιείται και εμφιαλώνεται αφιλτράριστος με μικρή προσθήκη θειώδους.

VINEA ARDUA WINES.jpg

Μάθε επίσης:
Μπορείς να επισκεφθείς τους αμπελώνες και το οινοποιείο για ξενάγηση και γευσιγνωσία μετά από προηγούμενη διευθέτηση. Στο τέλος της επίσκεψής σου, μπορείς να απολαύσεις υπέροχες γεύσεις στο εστιατόριο ‘’Ιεράμπελος’’ που συστεγάζεται με το οινοποιείο στο χωριό Φαρμακάς και μπορείς ασφαλώς να συνοδεύσεις το φαγητό σου με τα κρασιά Vinea Ardua!

Κείμενο: Νεόφυτος Αριστείδου

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close