News , Guide

Πιστοποιητικό αναγνώρισης για το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Από τα λίγα κυπριακά μουσεία που έχουν πλέον αναγνωριστεί επίσημα ως μουσεία που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις

Δημοσιεύτηκε στις 01 Δεκεμβρίου 2022

Σύμφωνα με τον κυπριακό Νόμο περί Αναγνώρισης Ιδιωτικών Μουσείων και Μουσείων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατόπιν εξέτασης και ομόφωνης απόφασης της Επιτροπής Αναγνώρισης Ιδιωτικών Μουσείων, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, από τον Ιούνιο του 2022, αποτελεί ένα από τα λίγα κυπριακά μουσεία που έχουν πλέον αναγνωριστεί επίσημα ως μουσεία που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο σχετικός νόμος.

IMG_2155.jpg

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κύριος Γιάννης Τουμαζής παρέδωσε σε σεμνή τελετή το Πιστοποιητικό Αναγνώρισης στη νέα Διευθύντρια του Μουσείου κυρία Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας κύριος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κυρία Λεώνη Ορφανίδου και κύριος Χρίστος Ιωσήφ, η Διευθύντρια του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και μέλος της Επιτροπής Αναγνώρισης Ιδιωτικών Μουσείων κυρία Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης και πρώην Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας κυρία Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αναγνώρισης κύριος Νίκος Νικολάου, καθώς και η Έφορος του Κυπριακού Μουσείου και μέλος της Επιτροπής κυρία Ευτυχία Ζαχαρίου. Παρέστησαν επίσης η Δημοτική Γραμματέας του Δήμου Λευκωσίας κυρία Μύρια Πηλακούτα, και η Πολιτιστική Λειτουργός Μαρία Πέτσα.

Στην ομιλία της, η Διευθύντρια του Μουσείου παρουσίασε το ιστορικό του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1984 και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1989 και έκτοτε αποτελεί κύτταρο πολιτισμού που προβάλλει την ιστορία της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στο χρονικό των διαδικασιών που οδήγησαν στην Αναγνώριση του Μουσείου: άρχισαν το 2020 όταν τη Διεύθυνση του Μουσείου ανέλαβε η Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, η οποία, μαζί με την ομάδα της, συνέταξε και έθεσε σε εφαρμογή το νέο πενταετές στρατηγικό πρόγραμμα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Ένας εκ των νέων στόχων του νέου προγράμματος ήταν και η αίτηση για την επίδοση του Πιστοποιητικού Αναγνώρισης στο Μουσείο με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

image00015.jpeg

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού σε σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το κράτος στην κατάρτιση καταλόγου Αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Μουσείων, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο στην κυπριακή κοινωνία. Το Μουσείο, με πρωτοπόρες μουσειολογικές προσεγγίσεις και μέσα από τις ποικιλόμορφες δράσεις του, αποτελεί παράδειγμα ενός σύγχρονου μουσείου. Έχει μάλιστα βραβευθεί το 1991 με την ύψιστη διάκριση που απονέμει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε νέα μουσεία και έκτοτε φέρει τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς.

313790141_698209885057374_1793968770432876610_n.jpg

Η τελετή της απονομής του Πιστοποιητικού Αναγνώρισης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 από τον Υφυπουργό Πολιτισμού κύριο Γιάννη Τουμαζή στο νέο και ανακαινισμένο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Το Πιστοποιητικό σύντομα θα αναρτηθεί στους χώρους του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας προς ενημέρωση των επισκεπτών του.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close