News , Guide

Αυτό είναι το κάστρο των βασιλιάδων πολλών παραμυθιών!

Σου λέει κάτι το παραμυθένιο κάστρο της «Ωραίας Κοιμωμένης»;

Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021

Στη Βαυαρία της Γερμανίας, πριν 150 χρόνια περίπου, ξεκίνησε η κατασκευή του Κάστρου Νόισβανσταϊν.  Πρόκειται ένα κάστρο το οποίο έχει προσελκύει 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και λέγεται ότι ενέπνευσε το παραμυθένιο κάστρο της «Ωραίας Κοιμωμένης» της Walt Disney.

Το Νόισβανσταϊν κτίστηκε από τον Λουδοβίκο Β' της Βαυαρίας, έναν άνθρωπο γνωστό επίσης ως ο βασιλιάς Κύκνος ή βασιλιάς των Παραμυθιών, αλλά και ως ο τρελός βασιλιάς.  Ο Λούντβιχ, λοιπόν, δεν αγάπησε ποτέ το βασιλικό του αξίωμα.  Ονειρευόταν μια ζωή στη φύση, ήταν ένθερμος οπαδός του Βάγκνερ και αγαπούσε τις μυθικές εικόνες.

Το Κάστρο Νόισβανσταϊν ήταν το όνειρό του. Αλλά ήταν επίσης και η αφορμή να παραμελεί τα καθήκοντά του ως αρχηγού κράτους. Και όσο περισσότερο ο Λούντβιχ αφιέρωνε τον χρόνο του για να σχεδιάσει το κάστρο των ονείρων του, τόσο περισσότερο εξόργιζε τους υπουργούς του που θεωρούσαν τα καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά του έργα ως πολυδάπανη υπερβολή. Τελικά, αυτή η «υπερβολή» χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξουν ότι ήταν ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να κυβερνήσει.

Καθαιρέθηκε το 1886. Λίγες μέρες αργότερα πνίγηκε στη λίμνη Starnberg κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, μαζί με τον ψυχίατρο που είχε πιστοποιήσει την ασθένειά του.  Έξι εβδομάδες μετά το θάνατο του Λουδοβίκου, το κάστρο άνοιξε στους επισκέπτες.  Η απόφαση ήταν μια προσπάθεια να πειστεί το κοινό ότι ο βασιλιάς ήταν «τρελός» και το κάστρο έγινε γρήγορα τουριστικό αξιοθέατο. Κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων το Νόισβανσταϊν ξεχάστηκε για λίγο, αν και οι Ναζί το χρησιμοποίησαν για να κρύψουν κλεμμένα έργα τέχνης.  Αλλά το κάστρο επέζησε των πολέμων, αλώβητο.

Μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, τα στρατεύματα των ΗΠΑ έφτασαν στο κάστρο που έγινε και πάλι ένα πολύ αγαπημένο τουριστικό αξιοθέατο.  Σήμερα είναι τουριστικό φαινόμενο.  Αυτό το ντοκιμαντέρ δίνει μία εκ των έσω εικόνα του Νόισβανσταϊν, το οποίο προσελκύει 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, είναι γνωστό ως «κάστρο του βασιλιά των παραμυθιών» και λέγεται ότι ενέπνευσε το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης της Walt Disney.

Πηγή: DW Documentary & lifo.gr
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close