Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021
Στη Βαυαρία της Γερμανίας, πριν 150 χρόνια περίπου, ξεκίνησε η κατασκευή του Κάστρου Νόισβανσταϊν. Πρόκειται ένα κάστρο το οποίο έχει προσελκύει 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και λέγεται ότι ενέπνευσε το παραμυθένιο κάστρο της «Ωραίας Κοιμωμένης» της Walt Disney.
Το Νόισβανσταϊν κτίστηκε από τον Λουδοβίκο Β' της Βαυαρίας, έναν άνθρωπο γνωστό επίσης ως ο βασιλιάς Κύκνος ή βασιλιάς των Παραμυθιών, αλλά και ως ο τρελός βασιλιάς. Ο Λούντβιχ, λοιπόν, δεν αγάπησε ποτέ το βασιλικό του αξίωμα. Ονειρευόταν μια ζωή στη φύση, ήταν ένθερμος οπαδός του Βάγκνερ και αγαπούσε τις μυθικές εικόνες.
Το Κάστρο Νόισβανσταϊν ήταν το όνειρό του. Αλλά ήταν επίσης και η αφορμή να παραμελεί τα καθήκοντά του ως αρχηγού κράτους. Και όσο περισσότερο ο Λούντβιχ αφιέρωνε τον χρόνο του για να σχεδιάσει το κάστρο των ονείρων του, τόσο περισσότερο εξόργιζε τους υπουργούς του που θεωρούσαν τα καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά του έργα ως πολυδάπανη υπερβολή. Τελικά, αυτή η «υπερβολή» χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξουν ότι ήταν ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να κυβερνήσει.
Καθαιρέθηκε το 1886. Λίγες μέρες αργότερα πνίγηκε στη λίμνη Starnberg κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, μαζί με τον ψυχίατρο που είχε πιστοποιήσει την ασθένειά του. Έξι εβδομάδες μετά το θάνατο του Λουδοβίκου, το κάστρο άνοιξε στους επισκέπτες. Η απόφαση ήταν μια προσπάθεια να πειστεί το κοινό ότι ο βασιλιάς ήταν «τρελός» και το κάστρο έγινε γρήγορα τουριστικό αξιοθέατο. Κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων το Νόισβανσταϊν ξεχάστηκε για λίγο, αν και οι Ναζί το χρησιμοποίησαν για να κρύψουν κλεμμένα έργα τέχνης. Αλλά το κάστρο επέζησε των πολέμων, αλώβητο.
Μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, τα στρατεύματα των ΗΠΑ έφτασαν στο κάστρο που έγινε και πάλι ένα πολύ αγαπημένο τουριστικό αξιοθέατο. Σήμερα είναι τουριστικό φαινόμενο. Αυτό το ντοκιμαντέρ δίνει μία εκ των έσω εικόνα του Νόισβανσταϊν, το οποίο προσελκύει 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, είναι γνωστό ως «κάστρο του βασιλιά των παραμυθιών» και λέγεται ότι ενέπνευσε το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης της Walt Disney.
Πηγή: DW Documentary & lifo.gr
Σχετικά
H Sky Express ανακοίνωσε 1+1 δώρο στα εισιτήριά της (για δύο μέρες)
6 προορισμοί, 1+1 εισιτήριο δώρο, μία κοινή εμπειρία: το ταξίδι!
Booker 2026: Αυτά είναι τα έξι βιβλία της βραχείας λίστας
Δύο προηγούμενοι νικητές, η βραβευμένη με Πούλιτζερ Ελίζαμπεθ Στράουτ, ο 81χρονος Μ. Τζον Χάρισον και η μοναδική πρωτοεμφανιζόμενη μυθιστοριογράφος της εξάδας, Ρεμπέκα Πέρι, βρίσκονται στη βραχεία λίστα του Booker 2026.
Φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα στης Λόφου τα Σοκάκια
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Λόφου έρχεται να γεμίσει το χωριό με γιορτινή ατμόσφαιρα και, όπως λέει και το μότο της διοργάνωσης, «Κάθε σοκάκι, μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»
Η Λίλι Κόλινς αποχαιρετά το «Emily in Paris» μετά το τέλος των γυρισμάτων
Το τελευταίο κεφάλαιο της σειράς, που ξεκίνησε φέτος τα γυρίσματά του στην Ελλάδα, έρχεται στο Netflix
Τα παιδιά «επανασχεδίασαν» τη γειτονιά τους στους Αγίους Ομολογητές
Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα στο LAOU LAOU – Ανοιχτοί Δρόμοι
Mεμονωμένες βροχές αναμένονται σήμερα - Στους 34 βαθμούς η θερμοκρασία
Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή
Αυτός είναι ο δημοφιλής καλλιτέχνης που θα ανέβει στη σκηνή των 21ων Βραβείων Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2026
Ο σημαντικότερος θεσμός που τιμά τη γυναικεία παρουσία, δημιουργικότητα και προσφορά στην Κύπρο επιστρέφει για 21η χρονιά
Αναμένονται βροχές σήμερα και τις επόμενες μέρες – Στους 33°C ο υδράργυρος
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Δημοφιλές ξενοδοχείο της Λεμεσού τιμάται με ένα MICHELIN Key
Μια νέα διάκριση που αναγνωρίζει την τέχνη της φιλοξενίας
€10.000 για να μετακομίσεις στην Ελλάδα – Tι ισχύει για οικογένειες από την Κύπρο
Ποιοι μπορούν να λάβουν την ενίσχυση
5 low budget προορισμοί για solo φθινοπωρινή απόδραση
Ιδανικοί προορισμοί, σε Ελλάδα και εξωτερικό, για μοναχικές εξορμήσεις την περίοδο του φθινοπώρου
Οι καλύτεροι προορισμοί για να ταξιδέψεις τον Οκτώβρη
Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να ταξιδεύετε μόνο και μόνο επειδή τελειώνει το έτος