Things to Do , Top Stories

Η ζωή θέλει ανακύκλωση!

Πρασίνισε τη ζωή σου μαζί μας

Δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου 2014

Ο κύκλος της ανα... κύκλωσης

Η ανακύκλωση είναι μια λέξη γνωστή. Πάνω-κάτω, όλοι γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται και πώς ακριβώς επιτυγχάνεται. Για να κάνουμε κάτι σωστά, πρέπει να το γνωρίζουμε και καλά. Ο κύριος Σάκης Θεοδοσίου, Εμπορικός Διευθυντής της Green Dot, μας κατατόπισε πλήρως.

 

Τι είναι η ανακύκλωση;

Πρόκειται για μια κυκλική διαδικασία, κατά την οποία τα υλικά που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους, τα μαζεύουμε, τα διαχειριζόμαστε σωστά, παίρνουμε τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα και κατασκευάζουμε κάτι καινούργιο.

Τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε;

Στην Κύπρο σήμερα υπάρχουν αρκετά προγράμματα ανακύκλωσης. Υπάρχουν τα προγράμματα της Green Dot που αφορούν στις συσκευασίες,

το πρόγραμμα της ηλεκτροκύκλωσης που ασχολείται με τα ηλεκτρικά απόβλητα και το πρόγραμμα ΑΦΗΣ που ασχολείται με τις μπαταρίες. Επίσης υπάρχει μια πρωτοβουλία που αφορά στην ανακύκλωση των ελαστικών και μια άλλη που αφορά στην ανακύκλωση ρούχων.

Πόσο σημαντικό είναι να ανακυκλώνουμε;

Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πάρα πολλά, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Πλέον όμως, η ανακύκλωση αποτελεί Ευρωπαϊκή Οδηγία που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Με την ανακύκλωση αποφορτίζεται το περιβάλλον από μεγάλες ποσότητες οικιακών αποβλήτων, αφού ένα μέρος από αυτά αποτελούν ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης ενισχύει την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, αφού η ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή προϊόντων από πρωτογενείς πρώτες ύλες είναι πολλαπλάσια από αυτήν που χρειάζεται όταν η παραγωγή γίνεται από χρησιμοποιημένα υλικά. Επιπλέον ενισχύεται η οικονομία της χώρας αλλά και η ποιότητα της ζωής μας.

Η πρακτική της ανακύκλωσης στην Κύπρο είναι εξίσου δημοφιλής με τη

χρήση της λέξης;

Στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, το 40% - 50% του πληθυσμού ανακυκλώνει και μάλιστα χωρίς να υπάρχει νομική υποχρέωση για το κοινό. Σε χώρες του εξωτερικού όπου τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα, αγγίζοντας το 90-95% συμμετοχής, ναι μεν υπάρχει διαφορετική κουλτούρα η οποία καλλιεργήθηκε για αρκετά χρόνια, υπάρχουν όμως και νομοθεσίες που επιβάλλουν την ανακύκλωση. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο, στη Γερμανία και

την Αυστρία, η ανακύκλωση είναι υποχρεωτική. Δεν επαφίεται στον κάθε πολίτη, αν επιθυμεί να ανακυκλώσει. Υπάρχουν πρόστιμα άμεσα ή έμμεσα, τα οποία οδηγούν τον καταναλωτή προς την ανακύκλωση.

Θα μπορούσε να υιοθετηθεί αντίστοιχη νομοθεσία στην Κύπρο;

Υπήρξε ένα πιλοτικό πρόγραμμα πριν από κάποια χρόνια στον Δήμο Αγλαντζιάς. Ο δημότης πλήρωνε φόρο σκυβάλων ανάλογα με την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούσε. Δεν πλήρωναν λοιπόν όλοι το ίδιο. Οι οικολογικά συνειδητοποιημένοι πολίτες που ανακύκλωναν, απολάμβαναν και οικονομικό όφελος, πληρώνονταν μικρότερο ποσό. Η πρακτική pay as you throw όπως ονομάζεται, αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο "υποχρεωτικής" ανακύκλωσης.

Η ανταπόκριση του κόσμου στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης συσκευασιών είναι θετική;

Ξεκινήσαμε το 2007 να συλλέγουμε 8.000 τόνους συσκευασιών και φτάσαμε τους 46.600 τόνους το 2011. Υπάρχει αύξηση και στον αριθμό των συμμετεχόντων όσο και στην ποσότητα.

Τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε;

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες συσκευασιών που συλλέγουμε. Η πρώτη είναι το χαρτί (χαρτόκουτα, χαρτοκιβώτια, περιοδικά, εφημερίδες και χαρτί γραφείου), η δεύτερη είναι το PMD (οι πλαστικές συσκευασίες, οι μεταλλικές συσκευασίες και το tetrapak) και η τρίτη είναι το γυαλί. Το χαρτί και το PMD, στις αστικές

και ημιαστικές περιοχές, συγκεντρώνεται σε ειδικές σακούλες που προμηθεύεται ο καταναλωτής από τις υπεραγορές και τις οποίες τοποθετεί μια φορά την εβδομάδα έξω από το σπίτι του. Σε αυτές τις περιοχές οι κάδοι είναι υποστηρικτικοί. Το γυαλί, είναι το μόνο υλικό που συγκεντρώνεται από κάδους (πρώτος λόγος μειωμένης ποσότητας) για λόγους ασφαλείας. Υπολογίστε πως υπάρχει ένας κάδος για κάθε 800 άτομα. Στις υπόλοιπες περιοχές -αγροτικές και τουριστικές- η συλλογή γίνεται αποκλειστικά από τους κάδους.

 

WEEE Electrocyclosis

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, όταν χαλάσουν ή όταν ο ιδιοκτήτης θελήσει να τις αντικαταστήσει, μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικούς χώρους με σκοπό να ανακυκλωθούν σωστά. Το πρόγραμμα WEEE Electrocyclosis, είναι το πρώτο αδειοδοτημένο σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Κύπρο από το 2008. Μέσω αυτού ανακυκλώνονται όλες οι συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα καθώς και οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι κάδοι βρίσκονται τοποθετημένοι σε καταστήματα που πουλούν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. www.electrocyclosis.com.cy

 

Πρόγραμμα ΑΦΗΣ

Οι μπαταρίες περιέχουν τοξικά απόβλητα. Παρόλο που αποτελούν το 0.2% των οικιακών αποβλήτων, περιέχουν το 20% της τοξικότητάς τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να ανακυκλώνονται και όχι να πετιούνται. Δύο μικρές μπαταρίες μπορούν να μολύνουν ολόκληρο υδατοφράκτη και συνεπώς υδροφόρα στρώματα. Το πρόγραμμα της Green Dot, ΑΦΗΣ, διαχειρίζεται την ανακύκλωση μπαταριών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σχετικά πρόσφατο, καθώς ξεκίνησε το 2010. Σήμερα υπάρχουν περίπου 2.600 κάδοι σε σημεία που επισκέπτεται μεγάλος αριθμός πολιτών, όπου το κοινό μπορεί να αφήσει τις μπαταρίες του (ξηρού τύπου μέχρι 2 κιλά). Τα τελευταία 4 χρόνια συγκεντρώθηκαν πέραν των 130 τόνων μπαταριών.

 

Κομποστοποίηση

Μέσα στο ίδιο σου το σπίτι μπορείς να ανακυκλώνεις τουλάχιστον το 1/3 των σκουπιδιών που παράγεις σε καθημερινή βάση. Υιοθετώντας τον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων, αυτόν της κομποστοποίησης, μεγάλο μέρος των σκουπιδιών, αντί να καταλήγει στο καλάθι των αχρήστων, θα αξιοποιείται, ώστε να αποτελέσει λίπασμα για τον κήπο ή τις γλάστρες σου. Στους ειδικούς κάδους κομποστοποίησης, μπορούν να καταλήξουν φρούτα, λαχανικά και φλούδες, ακόμη και στάχτη από το τζάκι ή το κατακάθι του καφέ. Ακόμη στους ίδιους κάδους αποθηκεύονται φυτικά υλικά, όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν ή και υπολείμματα από λαϊκές αγορές. Σε αυτούς δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες αερόβιων ζυμώσεων, που μετατρέπουν τα οργανικά απόβλητα σε λίπασμα μέσα σε διάστημα έξι έως εννέα μηνών.

 

BIOforLIFE

Σκοπός του έργου BIOforLIFE είναι η ανάπτυξη μιας επικοινωνιακής εκστρατείας για την ενημέρωση του κοινού για τη βιοποικιλότητα της Κύπρου και την ανάγκη διαφύλαξής της. Η εκστρατεία στοχεύει στην κατανόηση από το κοινό της έννοιας της βιοποικιλότητας και της ανάγκης διαφύλαξής της, στην ανάδειξη των υπό προστασία κυπριακών ειδών χλωρίδας και πανίδας καθώς και στην επεξήγηση του πώς η βιοποικιλότητα είναι συνδεδεμένη με την υγεία, την οικονομία και την ευημερία μας, αφού συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου. Επιπλέον μέσα από την υλοποίηση της εκστρατείας θα γίνει προσπάθεια επεξήγησης των συνεπειών από τη γεωργία, τα χωροκατακτιτικά είδη και την παράνομη παγίδευση πουλιών στη βιοποικιλότητα. Με την έκβαση του έργου θα αναδειχθεί και η

πανευρωπαϊκή προσπάθεια για προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από το δίκτυο Natura 2000 καθώς και τα οφέλη στην οικονομία, στον τουρισμό και

την οικολογία. www. cyprusbiodiversity.eu

 

μικρά αλλά σημαντικά

1.000 κιλά ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούν περίπου 12 κιλά πετρελαίου.

2.200 κιλά κορμών δέντρων, σου δίνουν 1.000 κιλά χαρτιού.

1.000 κιλά ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομούν 130-170 κιλά πετρελαίου.

Με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει ένα κουτί από αλουμίνιο, μπορείς να ακούσεις ραδιόφωνο για 4 ώρες, να ανάψεις μια λάμπα 60 watt για 5 ώρες ή να λειτουργήσει ένα ψυγείο για 4 ώρες.

Πηγή: http://www.minenv.gr

Σχετικά

Ατζέντα
October 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close