Εκδρομές να πας , Guide

Κάτω Δρυς: Γιατί μας έχει λείψει τόσο πολύ;

Δεν είναι μόνο τα σοκάκια του!

Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου 2021

Πρόκειται για ένα ορεινό, γραφικό χωριό της επαρχίας Λάρνακας και το συναντάς σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.  Έχει κοντινά χωριά, τα Λεύκαρα, τη Σκαρίνου και τη Βάβλα, επίσης ξεχωριστές μικρές κοινότητες. Μιλάμε, φυσικά, για το ξεχωριστό «πέτρινο» χωριό, τον Κάτω Δρυ που όσες φορές κι αν περπατήσουμε στα σοκάκια του, το θέλουμε κι’ άλλο.

Όταν κάποιος ακούει Κάτω Δρυς, του έρχεται σίγουρα στο νου το Μουσικό Φεστιβάλ «Φέγγαρος» που για πολλές χρονιές, φιλοξενείτο εκεί.  Ποια όμως είναι τα άλλα κύρια στοιχεία του χωριού, που κάθε φορά μας κάνουν να συνδεόμαστε ακόμα πιο πολύ μαζί του;

Στενά, παραδοσιακά σοκάκια

Στο χωριό αυτό, μπορείς, πράγματι να αναπολήσεις στιγμές και να γίνεις για λίγο παιδί, τρέχοντας και γελώντας χωρίς σταματημό.  Τα παραδοσιακά, στενά σοκάκια του και οι χρωματισμοί που προσφέρουν οι εξώπορτες των σπιτιών, σε συνδυασμό με το πράσινο της φύσης, σου χαρίζουν την απόλυτη ξεκούραση του μυαλού σου!

Μουσεία Μέλισσας και Κεντήματος

Πρόκειται για δύο ιδιωτικά Μουσεία με γεύσεις μελιού και εικόνες κεντήματος τα οποία είναι αφιερωμένα στους Κύπριους εθελοντές των Βαλκανικών πολέμων του 1912.

Περιλαμβάνουν επτά δωμάτια με πάνω από χίλια εκθέματα γεμάτα ιστορία.  Το κύριο δωμάτιο είναι αυτό της μέλισσας, το οποίο προσφέρει φωτογραφικό υλικό για τη διαδικασία του μελιού, κυψέλες, κηρήθρες αλλά και παλιές μελισσοκομικές στολές.

Αναφορικά με τα άλλα δωμάτια, στοχεύουν κυρίως στις παλιές εποχές αλλά και στο θέμα του κεντήματος.  Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα, φιλοξενείται σε ένα νεοκλασικό σπίτι και πρόκειται για μία από τις σαράντα νεοκλασικές κατοικίες που υπήρχαν στον Κάτω Δρυ οι οποίες κτίστηκαν μεταξύ του 1910-1940.

«Το Μαδράτζι της Γιαγιάς»

Σίγουρα θα περάσαμε, έστω και για μια φορά από εκεί, και να «χωθήκαμε» μέσα, λόγω των μυρωδιών και της ζεστής ατμόσφαιρας που προσφέρει (έξω-μέσα). Αναφερόμαστε στο μαγαζάκι παραδοσιακών εδεσμάτων που ακούει στο όνομα «Το Μαδράτζι της Γιαγιάς», με τις τρεμυθόπιτες και το γλυκό του αμυγδάλου, να παραμένουν στην κορυφή των επιλογών μας.

JAR Preserves

Το επισκεφτήκαμε κυρίως για το brunch του, αλλά και τη διακόσμησή του και μείναμε άφωνοι! Από μαρμελάδες και ψωμάκια, μέχρι κουλούρια, τυριά και άλλα τόσα παραδοσιακά εδέσματα, που τώρα που το σκεφτόμαστε, θέλουμε εδώ και τώρα να το (ξανά) επισκεφτούμε!

Σίγουρα, αυτό το χωριό και γι’ αυτούς τους λόγους, μεταξύ άλλων, θα είναι από τα πρώτα που θα ξανά επισκεφτούμε μετά το lockdown.  Προς το παρόν, ετοιμάζουμε τη λίστα μας, με τα μελλοντικά σχέδιά μας και κάνουμε υπομονή!

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close