Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου 2023
Καυστική σάτιρα και κριτική για την πορεία και την εξέλιξη του ανθρώπου, σε μια ελεύθερη διασκευή των κειμένων του Φραντς Κάφκα, σε μια παράσταση βαριετέ κόντρα στις κλισέ αναπαραστάσεις του διάσημου πίθηκου Red Peter από τον Νεοκλή Νεοκλέους και το θέατρο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ.
Η παράσταση βασίζεται στα εμβληματικά διηγήματα του Τσέχου συγγραφέα «Αναφορά σε μια Ακαδημία», « Η Κρίση» και «Η Μεταμόρφωση» . Η θεατρική διασκευή του Νεοκλή Νεοκλέους ακολουθεί τη δομή του ενός από τα τρία διηγήματα του Φραντς Κάφκα, το «Αναφορά σε μια ακαδημία», όπου καταγράφεται η διαδρομή μετάλλαξης ενός πιθήκου σε άνθρωπο. Τον χαρακτήρα θα υποδυθούν δύο ηθοποιοί - ένας ελληνόφωνος και ένας τουρκόφωνος Κύπριος - δημιουργώντας την αίσθηση του «ΟΛΟΥ» αφού ως πολίτες της Κύπρου βιώνουμε εν πολλοίς τα ίδια αδιέξοδα, αξιοποιώντας τον συμβολικό τρόπο και ύφος γραφής των διηγημάτων του Φραντς Κάφκα.

Ο Red Peter, παρουσιάζει σε ένα επιστημονικό συνέδριο, την προηγούμενη ζωή του ως πίθηκος. Η ιστορία του ξεκινά σε μια ζούγκλα της Δυτικής Αφρικής, στην οποία μια κυνηγετική αποστολή τον πυροβολεί και τον αιχμαλωτίζει. Εγκλωβισμένος σε ένα πλοίο για το ταξίδι του στην Ευρώπη, βρίσκεται για πρώτη φορά χωρίς την ελευθερία να κινηθεί όπως θέλει. Χρειάζεται να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση, μελετά τις συνήθειες του πληρώματος και τις μιμείται με εκπληκτική ευκολία. Φτάνοντας στην Ευρώπη, ο πίθηκος αφοσιώνεται στο να γίνει «αρκετά άνθρωπος» ώστε να γίνει ικανός ερμηνευτής, αποκτώντας ξανά την ελευθερία του και το δικαίωμα να ζήσει με αξιοπρέπεια.
Πρεμιέρα: Σάββατο 1η Απριλίου στις 8 το βράδυ.
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 8 και Κυριακές στις 7.
ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ (ΥΠΟΓΕΙΟ)
Αγία Νάπα: Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023, στο πλαίσιο του Τρίμηνου Θεατρικών Παραστάσεων του Δήμου Αγίας Νάπας.
Λεμεσός: ΘΕΑΤΡΟ ΡΙΑΛΤΟ: Τρίτη, 11 Απριλίου, στις 8:30 το βράδυ.
Όλες οι παραστάσεις παρουσιάζονται με υπέρτιτλους σε ελληνικά και τούρκικα.
Προπώληση εισιτηρίων: SOLDOUT TICKETS και καταστήματα Stephanis - Electronics Πληροφορίες και κρατήσεις : 99 25 1331.
Φωτογραφίες: Xρίστος Αβρααμίδης
Σχετικά
Μια νύκτα στον παράδεισο: O Λώρης Λοϊζίδης και η παρέα του, επιστρέφουν
Η παράσταση που αγαπήσατε επιστρέφει δυναμικά και ταξιδεύει ξανά σε όλες τις πόλεις της Κύπρου!
Η Δημοπρασία: Ο Αργύρης Μπακιρτζής δημοπράτης στο μονόπρακτο του Σταύρου Τσιώλη που έρχεται στην Κύπρο
Στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.
«The Effect» της Lucy Prebble στο Σατιρικό Θέατρο
Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο το έργο «The Effect» της βραβευμένης Βρετανίδας συγγραφέως Lucy Prebble, σε σκηνοθεσία Εβίτας Ιωάννου.
«Πλούτωνος 71»: Μια γειτονιά της Λάρνακας αφηγείται τις ιστορίες της σε κείμενο Κώστα Μαννούρη
Για τέσσερα βράδια, ο δρόμος μετατρέπεται σε ζωντανή σκηνή όπου η μουσική, το θέατρο και οι μνήμες των κατοίκων συναντιούνται
Η μεγάλη αναμέτρηση Φροστ–Νίξον ζωντανεύει στη σκηνή του ΘΟΚ
Η Νέα Σκηνή ΘΟΚ παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Πήτερ Μόργκαν «Φροστ/Νίξον», ένα καθηλωτικό πολιτικό δράμα που μεταφέρει στη σκηνή μία από τις πιο διάσημες τηλεοπτικές αναμετρήσεις του 20ού αιώνα
«Έρκουμαι σαν καταρράκτης κάθετα»: Η νέα περφόρμανς της Έλενας Αγαθοκλέους
Μια σκοτεινή σκηνική παραβολή στην κυπριακή διάλεκτο για την απώλεια, τη μνήμη και έναν άνθρωπο που αποφασίζει να βουτήξει σε μια ρωγμή.
Η βραβευμένη περφόρμανς «Σεμπάστιαν» έρχεται για δύο παραστάσεις στη Λευκωσία
Οι Nova Melancholia και ο σκηνοθέτης Βασίλης Νούλας προσεγγίζουν τον Άγιο Σεβαστιανό ως ένα διαχρονικό σύμβολο ομορφιάς, επιθυμίας, πόνου και μαρτυρίου.
«Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»: Ο Αντωνάκης και η Ελενίτσα επιστρέφουν στη σκηνή
Οι Αντι-Δρώντες παρουσιάζουν για τρεις βραδιές στο Σατιρικό Θέατρο την αγαπημένη ιστορία του Γιώργου Τζαβέλλα.
«Η Κοιλιά» της Μαρίνας Βρόντη έρχεται στο ΚΤΗΡΙΟΝ 53
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Ποταμάρη και με τη Μαρίλια Χαριδήμου επί σκηνής
Όταν ο Δαβίδ συναντά τον Γολιάθ στη σκηνή
Μια ευρηματική παράσταση χοροθεάτρου «γιγαντιαίων» διαστάσεων, γεμάτη χιούμορ, φαντασία και ανατροπές, για μικρούς και μεγάλους
Το βραβευμένο «Brandy Sour» της Κωνσταντίας Σωτηρίου ζωντανεύει από το Θέατρο Αντίλογος
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί συναντιούνται σε μια δίγλωσση παράσταση για τη δόξα, την πτώση και τον διχασμό της Κύπρου
«Τα Μωρά τα Φέρνει ο Πελαργός» στο Θέατρο Ανεμώνα
Η αγαπημένη κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο