Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου 2023
Γύρω στις αρχές του χρόνου οι Λεμεσιανοί κατά τη διάρκεια των περιπάτων τους στην πόλη άρχισαν να παρατηρούν πως μερικά πολύχρωμα γλυπτά στο σχήμα χελωνών καρέτα-καρέτα άρχισαν να τοποθετούνται σε διάφορα σημεία αναφοράς του ιστορικού κέντρου.
Πολλοί έσπευσαν στα social media και ανήρτησαν φωτογραφίες από τα εν λόγω γλυπτά, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη ομορφιά τους και αναζητώντας παράλληλα απαντήσεις σχετικά με τον λόγο που έχουν τοποθετηθεί.
Σε ενημερωτική συνάντηση και περιήγηση που διοργάνωσε η ΕΤΑΛ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού), με αφορμή την τοποθέτηση των γλυπτών, ενημέρωσε πως όλα τα γλυπτά έχουν μέγεθος ενός μέτρου και στην υφή τους μπορούν να εντοπιστούν λεπτομέρειες, όπως και στις πραγματικές καρέτα – καρέτα.
Στόχος της δράσης είναι η κάθε χελώνα με ηλεκτρονικό κωδικό (QR code) να οδηγεί τον επισκέπτη στο επόμενο σημείο αναφοράς, ώστε να κάνει μια κυκλική διαδρομή, μέσω της οποίας θα ανακαλύψει το ιστορικό κέντρο της Λεμεσού μέσα από ένα παιχνίδι όπου θα λαμβάνει συγχρόνως πληροφορίες για το κάθε σημείο. Η δράση στηρίζεται ηλεκτρονικά από ψηφιακό εργαλείο όπου ο χάρτης συνδυάζεται με φωτογραφίες 360 μοιρών και πληροφοριακό υλικό, ο οποίος μπορεί να βρεθεί και ΕΔΩ.
Μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού επιχειρεί να συνδυάσει την τεχνολογία, την παιχνιδοποίηση, την καλλιτεχνική δημιουργία και την ευαισθητοποίηση όσον αφορά την προστασία του είδους. Η δράση έχει υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Λεμεσού.
Τα γλυπτά είναι συνολικά 10 και έχουν φιλοτεχνηθεί από ντόπιους καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα έχουν τοποθετηθεί στα ακόλουθα 10 σημεία αναφοράς:
Παλιό Λιμάνι, από την Ήβη Γιάννη
Πάρκο Γλυπτικής/Επίχωση, από τη Μαρία Μιχαήλ
Πλατεία Πανεπιστημίου, από την Έλενα Σιακαλλή
Διοικητήριο Λεμεσού, από την Ηρώ Αρμέυτη
Πλατεία Ηρώων, από τον Άριστο Χριστοφόρου
Αρχαιολογικό Μουσείο, από την Πόπη Νικολάου
Δημόσιος Κήπος, από τον Γιώργο Μουρούζη
Δημοτική Πινακοθήκη, από τη Δάφνη Τριμικλινιώτη
Εναέριος, από τον Αντώνη Ριζόπουλο
Η δημιουργία τρισδιάστατου σχεδίου για το έργο έγινε από τον Interior Designer/Artist Γιώργο Μουρούζη, ενώ η κατασκευή και τοποθέτηση των γλυπτών έγινε από την εταιρεία KKG Construction ltd. Το ψηφιακό εργαλείο σχεδιάστηκε από την εταιρεία DuooVision.
Πηγή: City
Σχετικά



3 αφορμές για εκδρομές εντός Κύπρου τον Οκτώβριο
Εξόρμηση σε τρία πανέμορφα χωριά της Κύπρου για ξεχωριστά παραδοσιακά φεστιβάλ, φαγητό, βόλτα και διαμονή

Το εμβληματικό σπίτι του Sherk έγινε AirBnB και είναι πλέον διαθέσιμο προς ενοικίαση
... και μοιάζει κάπως έτσι

Φθινοπωρινό σκηνικό με καταιγίδες και χαλάζι
Κίτρινη προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας


Οι 10 πιο ρομαντικοί προορισμοί για αποδράσεις στην Ευρώπη
Γραφικές συνοικίες, βόλτες σε ποτάμια και κάστρα




Η Δερύνεια ετοιμάζει και φέτος το δικό της χριστουγεννιάτικο χωριό
Μπορείς να λάβεις κι εσύ μέρος
