Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2021
Παγκόσμιος συναγερμός επικρατεί και πάλι, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην Ευρώπη, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Οι παραλλαγές του ιού, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα νέα αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα, ανεβάζουν το επίπεδο συναγερμού, καθώς υπάρχει σοβαρός προβληματισμός και ανησυχία για τον ταχύτατο ρυθμό διασποράς της νόσου.
Με αυτά τα δεδομένα και υπό φόβο έλευσης τρίτου κύματος, επιστήμονες ανά τον κόσμο εξηγούν ποιες μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του ιού, τη στιγμή μάλιστα που χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθεωρούν τις μέχρι τώρα οδηγίες τους.
Ενδεικτικά, η γαλλική κυβέρνηση σύστησε στους πολίτες να φορούν χειρουργικές μάσκες συγκριτικά με τις υφασμάτινες, ενώ αντίστοιχη οδηγία εξέδωσαν οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες λίγες ώρες μετά την προτροπή της γερμανικής κυβέρνησης.
Ποιες μάσκες είναι οι καλύτερες
Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Duke, καλύτερη μάσκα, ως προς την προστασία, αναδείχθηκε η N95s, που καλύπτει ολόκληρο σχεδόν το πρόσωπο. Δεύτερη, σε βαθμό προστασίας, έρχεται η χειρουργική μάσκα, η οποία είναι πιο βολική στο πρόσωπο από την N95s.
Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος από το Νιου Τζέρσι, Ραγιέζ Μοχάν, όσοι φορούν τη συγκεκριμένη μάσκα έχουν 70% πιθανότητα να αποφύγουν τη μόλυνση από κοροναϊό. Οι ερευνητές του Ντιουκ υποστηρίζουν, από τη μεριά τους, ότι με τη συγκεκριμένη μάσκα η πιθανότητα να μεταδοθούν μολυσμένα σωματίδια στη διάρκεια συνομιλίας φτάνει στο 0,1%.
Οι συστάσεις των ελληνικών Αρχών
Σε σχετική ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία.
Όπως έσπευσε να διευκρινίσει «οι οδηγίες που βγήκαν στη Γαλλία μιλούν περισσότερο για την ποιότητα των μασκών. Εμείς αυτό το έχουμε πει σχετικά νωρίς» είπε και στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι οι μάσκες για τον κορωνοϊό κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες.
«Στην κατηγορία 1 μπορεί να υπάγονται και οι χειρουργικές μάσκες και οι υφασμάτινες. Εξαρτάται από την ποιότητά τους. Οι μάσκες που έχουμε προτείνει, ακόμα και οι υφασμάτινες, έχουν πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που δεν επιτρέπουν να περνούν πολύ μικρά σωματίδια από τους πόρους τους».
Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι οι συστάσεις του γαλλικού υπουργείου Υγείας δεν διαφέρουν από αυτές έχουμε κάνει εμείς εδώ και αρκετό καιρό. «Η ακριβής σύσταση που έδωσαν τώρα στους ανθρώπους είναι απλά να προσέχουν τι ποιότητας μάσκας χρησιμοποιούν είτε αυτές είναι χειρουργικές είτε υφασμάτινες.
«Όχι» στις μάσκες με βαλβίδες
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, διευθυντής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, διευκρινίζοντας ποιες μάσκες πρέπει να επιλέγουν οι πολίτες για να είναι πλήρως προστατευμένοι.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιατρικές μάσκες αυτές που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον ασθενή και τον γιατρό είναι οι καταλληλότερες δυνατές» υπογράμμισε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.
Εν συνεχεία, διευκρίνισε ότι υπάρχουν μάσκες «υψηλής προστασίας» που προτιμούν και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κρατούν το «95-99% των μικρών σωματιδίων», υπάρχουν οι χειρουργικές μάσκες που συγκρατούν το 50% και υπάρχουν και οι υφασμάτινες που όταν είναι στεγνές συγκρατούν μικρότερο ποσοστό.
«Είναι άλλο πράγμα η υφασμάτινη που αποτελείται από ένα ύφασμα μόνο και αν νοτίσει χάνει την αποτελεσματικότητά της, κι άλλο η υφασμάτινη μάσκα που αποτελείται από τρία στρώματα διαφορετικά υφάσματα το καθένα, ώστε να έχουν διαφορετικές ιδιότητες που είναι πιο αποτελεσματική. Αν έχω τη δυνατότητα να αγοράζω χειρουργικές ή ακόμα καλύτερα μάσκες υψηλής προστασίας, ακόμα καλύτερα» σημείωσε.
Σε αντίθετη περίπτωση, προέτρεψε οι πολίτες να έχουν 3-4 υφασμάτινες μάσκες, να τις πλένουν και, όταν νοτίζουν, να αντικαθίστανται.
Παρακάλεσε μάλιστα να μην αγοράζουμε μάσκες με βαλβίδα. «Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτές τις μάσκες στον κορωνοϊό, είναι μάσκες επαγγελματικές για την σκόνη».
Σχετικά


H Ryanair σε ταξιδεύει σε 3 υπέροχους προορισμούς με τιμές από €18.99
H Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για φθινοπωρινά ταξίδια, σε συναρπαστικούς

Αυτά είναι τα 8 Χριστουγεννιάτικα Xωριά που θα μας μεταφέρουν τη μαγεία των εορτών
Χριστουγεννιάτικα Χωριά σε 8 υπέροχους ορεινούς προορισμούς

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, έρχονται πτώση θερμοκρασίας και βροχές στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Leonardo Hotels: Το NYX HOTEL THESSALONIKI ξεκινά τη λειτουργία του
Για μία αυθεντική εμπειρία, με σύγχρονο design και τη βαθιά κατανόηση του σύγχρονου ταξιδιώτη


Ήμουν κι εγώ στο Καλλιμάρμαρο...
Μια ανεπανάληπτη βραδιά στο Καλλιμάρμαρο με την Άννα Βίσση να γράφει ιστορία μπροστά σε 65.000 θεατές

Καταρρίπτεται ο μεγαλύτερος μύθος για τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων
Οι ταξιδιώτες αναζητούν πάντα τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για ταξίδια διακοπών

Τα καλύτερα μέρη της Ευρώπης για ταξίδι τον Οκτώβριο με τα ομορφότερα φθινοπωρινά χρώματα
Είναι σχεδόν εκείνη η εποχή του χρόνου που οι νύχτες σιγά σιγά μεγαλώνουν, η θερμοκρασία πέφτει και η μυρωδιά του φθινοπώρου είναι στον αέρα

20 χρόνια Madame Figaro Awards: Μάθαμε πότε θα διεξαχθούν τα 20ά βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς
Η μεγάλη βραδιά πλησιάζει

Βραβεία Εmmy: Θρίαμβος για Adolescence και The Studio - Αναλυτικά οι νικητές
Το Adolescence του Netflix και το The Studio του Apple TV+ σάρωσαν στα Emmy 2025 με πολλά βραβεία - Τα πολιτικά μηνύματα που κυριάρχησαν στη βραδιά
