Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2021
To εγκαταλελειμμένο και ερημωμένο χωριό του Άγιου Σωζόμενου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Ποταμιά και το Γέρι.... αποτελεί σήμερα ένα σημείο εξερεύνησης για μικρούς και μεγάλους!
Παρόλο που σήμερα το χωριό είναι αφημένο στο χρόνο, εντούτοις δημιουργεί ένα far west σκηνικό.
Μάθε ότι...
Ο Άγιος Σωζόμενος αποτελούσε ένα μεικτό χωριό όπου στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι ήταν Ελληνοκύπριοι. Μάλιστα, το 1964 το περιοδικό Time αναφέρθηκε στον Άγιο Σωζόμενο σε άρθρο του σχετικά με ένα επεισόδιο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το οποίο έγινε αφορμή της εγκατάλειψης από τους Τουρκοκύπριους. Το 1974, πραγματοποιήθηκαν πολλές μάχες στην περιοχή και μετά την τουρκική εισβολή μεγάλο μέρος του χωριού πέρασε στη νεκρή ζώνη γι' αυτό και εγκαταλείφθηκε και από τους Ελληνοκύπριους κατοίκους του.
Σήμερα, εκεί το τοπίο σου προκαλεί ανατριχίλα και το μόνο κτήριο που στέκει όρθιο είναι η εκκλησία του Αγίου Σωζόμενου ενώ παραδίπλα βρίσκονται τα απομεινάρια της γοτθικής εκκλησίας του Αγίου Μάμα, κτίσμα του 16ου αιώνα.
Σ' αυτό το μέρος λοιπόν σήμερα συναντάται ένας σημαντικός αριθμός από αξιόλογα μνημεία που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο της ιστορίας του νησιού. Ένα από αυτά τα μνημεία αποτελεί και η εκκλησία του Αγίου Μάμα, η οποία ανάγεται στον 15ο με 16ο αιώνα.
Κτισμένη σε φραγκοβυζαντινό ρυθμό σήμερα στέκει ερειπωμένη και καταστρεμμένη. Από αυτήν διασώζονται μόνο ο δυτικός και ο νότιος τοίχος, όπως επίσης και η αψίδα του νότιου κλίτους. Είναι κτισμένη με τετραγωνισμένους πωρόλιθους και χωρίζεται σε τρία κλίτη. Το μεσαίο κλίτος πιθανότατα να καλυπτόταν με καμάρα στο μέσο της οποίας υπήρχε τρούλος. Εσωτερικά του νότιου τοίχους υπάρχουν δυο κτιστά οξυκόρυφα τόξα προορισμένα πιθανόν για ταφικά μνημεία. Τα στοιχεία της γοτθικής αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται στα οξυκόρυφα τόξα, στους διακοσμημένους πεσσούς και τα κιονόκρανα και στον ανάγλυφο λατινικό σταυρό στην κορυφή του δυτικού τοίχου.
Η εκκλησία του Αγίου Μάμα βρίσκεται δίπλα από αυτήν του Αγίου Σωζόμενου, που αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα του χωριού που παρέμεινε αλώβητο μετά την τουρκική εισβολή του ’74.
Σχετικά

Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες ενώ παραμένει η σκόνη
Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, με αποτέλεσμα την παρουσία σκόνης στην ατμόσφαιρα, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ

Πώς θα επηρεάσει την Κύπρο η κακοκαιρία που σαρώνει τις Κυκλάδες
Φτάνει αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση

Συννεφιασμένος σήμερα ο καιρός-Με βροχές και σκόνη η επέτειος της 1ης Απριλίου
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Σεισμός στην Πάφο – Οι πρώτες πληροφορίες
Σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην Κύπρο

Οι 10 ωραιότερες ευρωπαϊκές πόλεις για περπάτημα
Διαδρομές γεμάτες ιστορία, πανέμορφα τοπία, αξιοθέατα και απολαύσεις για το στομάχι και τον ουρανίσκο.

20+1 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Με αγαπημένους Έλληνες καλλιτέχνες και άλλες εκδηλώσεις

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΑΜΟΣ: 10 υπέροχα κτήματα και αίθουσες δεξιώσεων και τα πιο εκλεκτά catering για τον γάμο των ονείρων σας!
Οι επαγγελματίες που θα μετατρέψουν τον γάμο σου στην απόλυτη γιοαρτή!

5 ανοιξιάτικες εξορμήσεις εντός Κύπρου για την αργία της 1ης Απριλίου
Ετοιμάσου για μία μίνι εκδρομή για να απολαύσεις τις ομορφιές της άνοιξης στην ύπαιθρο

Ισχυροί άνεμοι και σκόνη στο «μενού» του καιρού – Η πρόγνωση μέχρι την Πέμπτη
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Οι κερασιές άνθισαν και η Ιαπωνία γιορτάζει τον ερχομό της άνοιξης
Ξεκίνησε η εποχή των ανθισμένων κερασιών στην Ιαπωνία

Νέοι προορισμοί και τα αυξημένα δρομολόγια στα κυπριακά αεροδρόμια
Δες όλες τις λεπτομέρειες για πτήσεις από και προς το νησί μας

Μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες για σήμερα – Επιστρέφει η σκόνη από αύριο
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας