Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαρτίου 2023
Χθες, Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 ήταν η εαρινή ισημερία, δηλαδή το αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.
Η εαρινή ισημερία συμπίπτει πάντα με την 20η ή 21η Μαρτίου (φέτος 20 Μαρτίου 2023) για το βόρειο ημισφαίριο και σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα της άνοιξης, μιας από τις τέσσερις εποχές του έτους.
Μετά την εαρινή ισημερία η μέρα θα μεγαλώνει πλέον συνεχώς έναντι της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.
Οι ισημερίες –η εαρινή και η φθινοπωρινή– καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια –το θερινό και το χειμερινό– προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.
Για μια ακόμα χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της Άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η Άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.
Από την άλλη, ενώ από αστρονομική άποψη η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, στην πραγματικότητα -όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον – εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της.
Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα η μέρα της ισημερίας δεν συμπίπτει με την ημέρα όπου υπάρχει ακριβώς ίση ημέρα και ίση νύχτα. Η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει μόνο στις περιοχές που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης.
Σε όσες βρίσκονται είτε πάνω – όπως η χώρα μας – είτε κάτω από τον Ισημερινό, η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «ισημερία».
Πηγή: newsit.gr
Σχετικά
Κοινή διοργάνωση Ανθεστηρίων και Κατακλυσμού Αμμοχώστου από Δήμους Παραλιμνίου – Δερύνειας και Αμμοχώστου
Aναβίωση των εκδηλώσεων που λάμβαναν χώρα στην Αμμόχωστο πριν από το 1974
H Leonardo Hotels ανακοίνωσε δύο νέα ξενοδοχεία στην Κύπρο
Το GrandResort Leonardo Limited Edition διοργάνωσε εκδήλωση για να ευχαριστήσει τους πολύτιμους συνεργάτες του
Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Μεμονωμένες βροχές σήμερα σε περιοχές της Κύπρου - Αναλυτικά η πρόγνωση
Αυτές είναι οι 10 πιο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης
Τι είναι αυτό που κάνει μια πόλη αξιόλογη για να ζει κανείς;
Οι πιο ασφαλείς προορισμοί για ταξίδια το 2026
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ευρώπη κυριαρχεί
Στη Συκόπετρα θα απολαύσουμε παραδοσιακό κλέφτικο με πατάτες, μαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο
Μια όμορφη εκδήλωση στήριξης της εκκλησίας, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου
Αν θες να αρχίσεις τις σπουδές σου στο κρασί, αυτό σε αφορά
Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Κρασί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Η Lidl Κύπρου ενισχύει την εκπαιδευτική κοινότητα με επίκεντρο τη βιωσιμότητα μέσα από το 5ο mind REset
Σχεδόν 60 εκπαιδευτικοί από όλη την Κύπρο συμμετείχαν στην επιμόρφωση του προγράμματος mind REset, με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας στη σχολική κοινότητα
Χειμερινές αποδράσεις στα κυπριακά βουνά: 10 boutique καταλύματα που θα σε μαγέψουν
Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ζεστές φωτιές, τζακούζι και ησυχία μέσα στη φύση — οι πιο ονειρεμένοι ξενώνες για ρομαντικά Σαββατοκύριακα και αποδράσεις χαλάρωσης.
H Ryanair ανακοίνωσε ταξίδια σε 6 προορισμούς, με τιμές από €14.99!
Από το Αεροδρόμιο Πάφου, οι επιλογές είναι δελεαστικές και καλύπτουν προορισμούς για κάθε ταξιδιώτη
Μπολόνια: Γιατί αξίζει να την επισκεφτείτε με την πρώτη ευκαιρία
Τρεις λόγοι για να βρεθείς σε αυτή την πόλη της Ιταλίας