Δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου 2023
Όλα τα ωραία τελειώνουν, αλλά τελειώνουν με τη δυναμική που τους αρμόζει. Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2023 ολοκληρώνεται το Σάββατο 29 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και ανανεώνει το ραντεβού του για το 2024.
Η αυλαία για φέτος πέφτει στις 8μ.μ. με την προβολή του προτεινόμενου για Όσκαρ και βραβευμένου στις Κάννες φιλοζωικού ύμνου του Jerzy Skolimowski «Eo». Ο πολύπειρος Πολωνός σκηνοθέτης αποτίει φόρο τιμής στον Ρομπέρ Μπρεσόν εξερευνώντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός γαϊδάρου.
Ακολουθεί η καθιερωμένη τελετή λήξης, παράλληλα με την απονομή των βραβείων, σε επιμέλεια του Δημήτρη Χειμώνα και της ομάδας Sessions, με παρουσιάστρια την ηθοποιό και περφόρμερ Έλενα Καλλινίκου. Το δρώμενο θα είναι σύντομο και περιεκτικό, στην αισθητική γραμμή που χάραξε η τελετή έναρξης, με στόχο να «θολώσει» το όριο ανάμεσα στο κοινό και το θέαμα.
Η ανακοίνωση των βραβείων, κατά την ετυμηγορία της πενταμελούς διεθνούς κριτικής επιτροπής, αφορά το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images. Πρόεδρος της επιτροπής είναι η Γαλλίδα σκηνοθέτρια, Julie Bertuccelli, πλαισιωμένη από τον πράκτορα ταλέντων Georg Georgi (Γερμανία), τον επικεφαλής του τμήματος Generation της Berlinale Sebastian Markt, την επιμελήτρια κινηματογραφικών εκθέσεων του MoMA Sophie Cavoulacos (ΗΠΑ) και την Κύπρια σκηνοθέτρια Γιάννα Αμερικάνου.

Οι οκτώ ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος διεκδικούν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, το Βραβείο Authorwave και τιμητικές διακρίσεις. Θα
ανακοινωθεί, επίσης, το Βραβείο Κοινού, που θα απονεμηθεί στην ταινία που θ’ αναδείξουν οι θεατές με την ψήφο τους ως δημοφιλέστερη.
Μετά την απονομή των βραβείων και την αντιφώνηση από τους βραβευθέντες θ’ ακολουθήσει το απαραίτητο πάρτι λήξης, με μουσικές επιλογές από την Nana.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες:
Υπότιτλοι:
Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Είσοδος:
- €5 εισιτήριο ανά ταινία
- €30 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
- Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
- Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα
- Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ
- Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.
-
Θέατρο Ριάλτο
29 Απριλίου 2023
Σχετικά

Απαγορεύτηκε η «Χιονάτη» στον Λίβανο με πρωταγωνίστρια την Γκαλ Γκαντόν
Η live action ταινία της Disney

Eddington: Δείτε το trailer για τη νέα ταινία με τους Χοακίν Φίνιξ, Πέντρο Πασκάλ, Έμμα Στόουν
Η ταινία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19

Πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ “Η Ιστορία του Χαλκού στην Κύπρο”
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Παπαγεωργίου

Πότε θα κυκλοφορήσει η νέα ταινία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
Το σενάριο αναμένεται να παραδοθεί τον Μάιο, με τον Άντι Σέρκις να επιστρέφει ως Gollum

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2025: Οι βραβεύσεις
Τελευταίο καρέ με δυνατές ιστορίες και ξεχωριστές βραβεύσεις

Η ταινία «Σκαθαροζούμης 3» πήρε το πράσινο φως από την Warner
Η Warner δεν αφήνει το πνεύμα του Σκαθαροζούμη να αναπαυθεί εν ειρήνη και φωνάζει το όνομά του άλλες τρεις φορές για μια ακόμα τρίτη ταινία

«One to One: John & Yoko»: Ένα ντοκιμαντέρ για το ζευγάρι μετά τους Beatles
«Υποτίθεται ότι είμαι το πρόσωπο που διέλυσε τους Beatles, το ξέρετε;», λέει η Γιόκο Όνο για όσα βίωσε μετά τη διάλυση του θρυλικού συγκροτήματος.



Το Mission Impossible 8 κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες
Ο Τομ Κρουζ επιστρέφει για τρίτη φορά στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ.

Cyprus Film Days 2025: Ημέρες γεμάτες εικόνες, με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη οθόνη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2025, με το κοινό να ανταποκρίνεται θερμά στην ολοκληρωμένη εμπειρία που προσφέρει η φετινή διοργάνωση.

Οι Κάννες τιμούν τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο
Με Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του