News , Guide

Τελικά, πόσο εύκολα μιλάμε για τον Μεταστατικό Καρκίνου του Μαστού;

Η μέση επιβίωση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού στη χώρα μας είναι λίγο καλύτερη από τα διεθνή δεδομένα

Δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου 2023

Αθρόα ήταν η προσέλευση του κοινού στην Ενημερωτική Ημερίδα «Πόσο εύκολα μιλάμε για τον Μεταστατικό Καρκίνου του Μαστού;» που συνδιοργάνωσαν το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και η Europa Donna Κύπρου, το Σάββατο 20 Μαΐου 2023.

Επίκεντρο της ημερίδας ήταν η ενημέρωση του κοινού, αλλά και των επαγγελματιών υγείας, για τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού καθώς και τα νέα καινοτόμα φάρμακα που έχουμε σήμερα στη διάθεση των ασθενών στη χώρα μας, ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση και σε μελλοντικές νέες θεραπείες. Συζητήθηκαν επίσης δεδομένα στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας και η χρήση τους στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, καθώς και ο ρόλος της τοπικής χειρουργικής θεραπείας στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Από τη συζήτηση, διαφάνηκε το έντονο ερευνητικό έργο που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για να γίνει το συγκεκριμένο νόσημα ένα πλέον χρόνιο νόσημα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η ανάλυση δεδομένων του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου για τη χρήση των αναστολέων CK46 στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, όπου εξετάστηκαν πέραν των 400 ασθενών. Με βάση τα ευρήματα φαίνεται ότι η μέση επιβίωση αυτών των ασθενών στη χώρα μας είναι λίγο καλύτερη από τα διεθνή δεδομένα, αλλά και ότι η επιβίωση αυτών των ασθενών ανέρχεται σε πολλά χρόνια. Στο πλαίσιο της συζήτησης, συγκινητική ήταν η βιωματική εμπειρία νεαρής γυναίκας με μεταστατικό καρκίνο του μαστού όπου μετέφερε τα δικά της μηνύματα ελπίδας γύρω από τη θεραπεία του συγκεκριμένου νοσήματος.

Στη Ημερίδα συμμετείχαν επιστήμονες από το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, το American Medical Center, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, την Europa Donna Κύπρου και Donna Health Care. Χαιρετισμό απηύθυναν η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, κα Στέλλα Κυριακίδου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, κ. Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης.

Στην ομιλία του ο κ. Τριανταφυλλίδης, επεσήμανε πως η ψυχολογία του ασθενή βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των προσπαθειών θεραπειών ως αναπόσπαστο κομμάτι παροχής φροντίδας υγείας. «Με τη σημερινή Ημερίδα, διατηρούμε λοιπόν ζωντανό τον διάλογο που έχουμε ανοίξει εδώ και 25 χρόνια στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου με την κοινωνία, με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανοιχτής συζήτησης και αμοιβαίας υποστήριξης», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο κ. Τριανταφυλλίδης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πρόσφατη απόφαση του ΟΑΥ να μην αναγνωρίσει το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου ως το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο που προσφέρει αποκλειστικά ογκολογικές υπηρεσίες. «Αρνήθηκε να αναγνωριστεί η συσσωρευμένη και εξειδικευμένη γνώση του στην ογκολογία η οποία είναι αποτέλεσμα 25 χρόνων λειτουργίας του κέντρου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν να μειώσει το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου ή να επηρεάσει το επίπεδο αριστείας των υπηρεσιών που προσφέρει δια μέσω των ιατρών, των νοσηλευτών στους χιλιάδες ασθενείς που πέρασαν και δυστυχώς θα περάσουν από το Κέντρο». Εξήγγειλε επίσης ότι θα θέσει ενώπιων της επόμενης συνεδρίας του Συμβούλιου Επιτρόπων θέμα δημιουργίας Ομίλου Φίλων Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου «για να έρθει οποιοσδήποτε, επίσημα, να ενταχθεί και να σταθεί δίπλα στο Κέντρο για να μπορέσει να εκπληρώσει τον σκοπό του».

H εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και στήριξε η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου και η Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close