Ένα μοναδικό εξωκλήσι στο βουνό που αξίζει να επισκεφτείς

Στον Καλοπαναγιώτη, της κοιλάδας της Μαραθάσας, ανατολικά του Μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή βρίσκεται ένα μοναδικό εξωκλήσι το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία της Θεοσκέπαστης.

Είναι κτισμένο στην πλαγιά της κοίτης του παραποταμού Σέτραχου και προσφέρει στους πιστούς την απόλυτη ηρεμία, εξαιτίας της ατμόσφαιρας που δημιουργείται. Το εξωκλήσι αυτό, χαρακτηρίζεται από την αρχιτεκτονική του και γενικά το παλιό κτίσμα του, εφόσον χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Πρόκειται για ένα εκκλησάκι με αρχιτεκτονική μονόκλιτης βασιλικής, ενώ η στέγη του είναι ξύλινη και φέρει κεραμίδια, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό.

Η ιστορία του εξωκλησιού εξίσου και η ονομασία του έχει άμεση σχέση με το φυτό πρίνος που λέγεται ότι φύτρωσε στην άκρη της βαθιάς ρεματιάς που βρίσκεται το εξωκλήσι.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο της επιδρομής των Σαρακηνών και άλλων πειρατών στην Κύπρο το εξωκλήσι έγινε καταφύγιο πολλών κατοίκων του χωριού. Ο πρίνος αυτός που αναφέρθηκε νωρίτερα, την περίοδο εκείνη μετατράπηκε σε λίγα δευτερόλεπτα σε μεγάλο δέντρο, το οποίο με τα κλαδιά του «έκρυψε» το εξωκλήσι με αποτέλεσμα να μην γίνει αντιληπτό από τους εχθρούς.

Την εμφάνισή της έκανε και η Παναγία προστατεύοντάς τους, γι’ αυτό και το εξωκλήσι είναι αφιερωμένο στην Παναγία της Θεοσκέπαστης.

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31