Θέατρο , Τα Καλύτερα του Θεάτρου

Χριστιάνα Αρτεμίου, πόσο πολύ ήθελες να υποδυθείς τη Λυσιστράτη;

Μιλήσαμε με τη Χριστιάνα Αρτεμίου για το αριστοφανικό έργο "Λυσιστράτη"

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου 2023

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ αφορά τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή και σκηνοθεσία Μάριου Μεττή.

Μέσα στη δινή του Πελοποννησιακού πολέμου, μια Αθηναία επιλέγει να χρησιμοποιήσει το πιο "αποτελεσματικό" όπλο που έχει στη διάθεσή της για να τελειώσουν οι εχθροπραξίες. Συγκαλεί μια σύνοδο γυναικών από τις πόλεις της Ελλάδας και όλες μαζί αποφασίζουν να ξεκινήσουν αποχή από την ερωτική πράξη, μέχρι να πείσουν τους άντρες να σταματήσουν τον πόλεμο.

Στον ομώνυμο ρόλο η δημοφιλή ηθοποιός, Χριστιάνα Αρτεμίου η οποία μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της για τον σημαντικό ρόλο της Λυσιστράτης, το έργο και τη συνεργασία με το ΘΟΚ.

ΘΟΚ-Λυσιστράτη-1©Στέφανος Στεφάνου.jpg

Μίλα μας για τη «Λυσιστράτη».
Είναι μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές κωμωδίες του Αριστοφάνη με αντιπολεμικό χαρακτήρα και δράση, που προβάλει την πονηριά και τη δύναμη των γυναικών, απέναντι στα φιλοπολεμικά ένστικτα των αντρών. Η Λυσιστράτη, βλέποντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης φέρνει μόνο καταστροφές, αποφασίζει να δώσει λύση, πείθοντας τις υπόλοιπες γυναίκες να κηρύξουν σεξουαλική αποχή, για να εξαναγκάσουν τους άντρες τους, να σταματήσουν τις σφαγές και να κλείσουνε ειρήνη. Και όντως, οι γυναίκες συσπειρώνονται, οργανώνονται, υψώνουν το ανάστημα τους και αναλαμβάνουν με τα δικά τους “όπλα”, να τερματίσουν τον πόλεμο.

Σε ποιο κοινό απευθύνεται η παράστασή σας;
Τα έργα του Αριστοφάνη, απευθύνονται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, αφού τα μηνύματα και η θεματολογία τους είναι οικουμενικά. Παρόλα αυτά, στη δική μας Λυσιστράτη λόγω του τολμηρού λεξιλογίου και των σεξουαλικών αναφορών που περιέχει, κρίναμε σωστό να περιορίσουμε την παράσταση μας μόνο για άτομα άνω των 18 ετών. Φυσικά αν κάποιοι έφηβοι θέλουν να παρακολουθήσουν την παράσταση μας, είναι εφικτό με συνοδεία κηδεμόνων.

Πώς προέκυψε ο ρόλος αυτός και τι σε έκανε να πεις το ''ναι'';
Ο ρόλος της Λυσιστράτης αποτελεί πάντα όνειρο ζωής για εμάς τους ηθοποιούς, γιατί μέσα από τη δράση της προβάλλεται η γυναικεία δύναμη και επανάσταση απέναντι στο αντρικό φύλο, η αντίσταση προς το κατεστημένο και φυσικά μέσα από τη Λυσιστράτη, εξυμνείται η ειρήνη. Ποιος θα μπορούσε να πει όχι, μπροστά σε μια τέτοια πρόταση;

Είναι κάτι αρκετά διαφορετικό απ' ό,τι σε έχουμε συνηθίσει. Ήταν αυτός ο σκοπός σου;
Σκοπός μου είναι να ενσαρκωθεί και να παρουσιαστεί η Λυσιστράτη σε όλο της το μεγαλείο. Δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι διαφορετικό, αλλά κάτι μεγαλύτερο απότι κι εγώ η ίδια έχω συνηθίσει τον εαυτό μου. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για μένα και ελπίζω η παράσταση μας να μιλήσει σωστά στους θεατές και ταυτόχρονα να τους διασκεδάσει.

ΘΟΚ-Λυσιστράτη-11©Στέφανος Στεφάνου.jpg

Βρίσκεις κοινά της Λυσιστράτης με τη Χριστιάνα;
Κοινά σημεία αναφοράς, θα έλεγα ότι είναι η οργανωτικότητα και το “κοψονουρκό” το οποίο διαθέτει, η δύναμη και η τόλμη της να τα βάλει με τους “δυνατούς”, αλλά και η απέχθεια της προς τον πόλεμο.

Πώς είναι η συνεργασία με τον σκηνοθέτη, Μάριο Μεττή;
Ο Μάριος είναι ένας ανθρώπινος, εύστοχος και οργανωτικός σκηνοθέτης, που έθεσε σε όλους μας τη γραμμή του από την αρχή. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα όμορφο, φιλικό και ομαδικό περιβάλλον στις πρόβες, βγάζοντας από τον καθένα μας τον καλύτερο του εαυτό. Χάρηκα πολύ την επαγγελματική μας γνωριμία και συνεργασία και εύχομαι το αποτέλεσμα μας, να τον δικαιώσει.

ΘΟΚ-Λυσιστράτη-6©Στέφανος Στεφάνου.jpg

Θεωρείς ότι η εποχή μας, το κοινό μας, χρειάζεται ένα τέτοιο θεατρικό έργο-μανιφέστο;
Ζούμε σε μια αλλόκοτη εποχή, με αυξανόμενη βία, γυναικοκτονίες, βιασμούς, συνεχιζόμενο πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, όπου η προβολή τέτοιων έργων, θεωρώ ότι είναι αναγκαία. Είναι πραγματικά σοκαριστικό αν σκεφτείς ότι ο Αριστοφάνης έγραψε τη Λυσιστράτη το 411 πΧ και όλα αυτά που πραγματεύεται και προβάλει, είναι ακόμα επίκαιρα και καθεφτίζονται στην εποχή μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζεις στην ερμηνεία του ρόλου της Λυσιστράτης;
Το μεγαλύτερο άγχος είναι να μεταφερθούν σωστά στους θεατές, τα μηνύματα του έργου και να αποδοθούν οι χαρακτήρες στην οικουμενική διάσταση που τους χαρακτηρίζει.

Ποια είναι για σένα η κορύφωση του έργου;
Σε όλα τα αρχαία και σύγχρονα έργα, η μεγαλύτερη κορύφωση είναι πάντα η στιγμή που το καλό επικρατεί του κακού. Έτσι και στη Λυσιστράτη, η κορύφωση γίνεται τη στιγμή που τερματίζεται ο πόλεμος και δρομολογείται η ειρήνη.

Ποιες είναι οι αξίες που θέλεις να μεταφέρεις μέσω της ερμηνείας σου;
Ο απόλυτος σεβασμός σε όλα αυτά που πρεσβεύει μέσα από τα λόγια και τις πράξεις της η Λυσιστράτη. Η σημαντικότητα των απόψεων και των λόγων της, είναι αυτά που πρέπει να μεταφερθούν ακέραια, δυνατά και σωστά στο θεατή.

ΘΟΚ-Λυσιστράτη-8©Στέφανος Στεφάνου.jpg

Ποια είναι η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή του χαρακτήρα της Λυσιστράτης;
Θα έλεγα, η τόλμη της. Είναι σπουδαίο να τολμάς να ηγείσαι και να αναλαμβάνεις χρέη καπετάνιου, σε ένα σάπιο καράβι φουρτουνιασμένης θάλασσας, που οδεύει προς την καταστροφή. Βλέπεις, όραμα και στόχους, έχουμε όλοι μας. Την τόλμη και το θάρρος όμως για να τα πετύχουμε, τα διαθέτουμε λίγοι.

Πώς θεωρείς ότι ο ρόλος της Λυσιστράτης εξακολουθεί να είναι επίκαιρος σήμερα;
Η Λυσιστράτη παλεύει για τις γυναίκες, για την κοινωνία και για την ειρήνη στην πόλη της. Έχει μπουχτήσει από καταστροφές, δεινά, συγκρούσεις και ανθρώπινες απώλειες. Θέλει τη γυναίκα ίση με τον άντρα και μάχεται για να ακουστεί η φωνή της σε μια ανδροκρατούμενη πολιτεία. Αν όλα αυτά δεν είναι επίκαιρα, τότε ποια είναι;

Γιατί κάποιος να έρθει να δει το έργο;
Επειδή πρέπει να ακούσει τα λόγια του Αριστοφάνη και ταυτόχρονα θα διασκεδάσει και θα γελάσει με το έντονο κωμικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την παράστασή μας.

ΘΟΚ-Λυσιστράτη-2©Στέφανος Στεφάνου.jpg

Τηλεόραση ή θέατρο;
Γιατί πρέπει κάποιος να διαλέξει; Και τα δύο έχουν τη δημιουργική τους διαδικασία και τη μαγεία τους και μπορούν να συνυπάρχουν και να αλληστηρίζονται.

Πού σε βρίσκουμε (επαγγελματικά) αυτή την περίοδο;
Εκτός από την πρωϊνή εκπομπή στο ραδιόφωνο και τη Λυσιστράτη του ΘΟΚ, ετοιμάζουμε τα καινούργια επεισόδια του 4ου κύκλου Κάρμα, τα οποία θα αρχίσουν να προβάλλονται από τον Οκτώβριο.

Φωτογραφίες: Στέφανος Στεφάνου

Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοδούλου

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close