Δημοσιεύτηκε στις 06 Ιουλίου 2023
Φωτογραφία: Kristaps Grundsteins
Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Three Layers of Skin σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Μαρίζας Παρτζίλη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Νίκο Νικολαΐδη, το Σάββατο 8 Ιουλίου στις 19.30 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2023.
Αναφέρει η επιμελήτρια στο σημείωμα της:
“Στην περιπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, τα σώματά μας περιβάλλονται από έναν καμβά που καταγράφει και αφηγείται την ιστορία των εμπειριών και των συναισθημάτων μας. Μέσα από τα στρώματα του δέρματός μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αποκαλύπτουμε και κρύβουμε τους εαυτούς μας. Η εικαστική αυτή εξερεύνηση, εμβαθύνει στην έννοια των τριών στρωμάτων δέρματος ξετυλίγοντας μια μυριάδα δημιουργικών εκφράσεων.
Η έκθεση διερευνά την πολύπλευρη έννοια του δέρματος ως συμβολικού και κυριολεκτικού ορίου μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού μας κόσμου, με την συμμετοχή μιας ομάδας σημαντικών καλλιτεχνών που με αφετηρία το περίπλοκο αυτό όργανο, προσφέρουν τις δικές τους ερμηνείες σε θέματα όπως η ευθραυστότητα, η μητρότητα, η ταυτότητα κ.α. με στόχο να προκαλέσει τα συναισθήματα, τον στοχασμό και την εμπλοκή του θεατή σε έναν διάλογο για την έννοια του σώματος σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και καλύπτει ολόκληρη την εξωτερική επιφάνεια του. Αποτελείται από τρία στρώματα, την επιδερμίδα, το δέρμα και το υπόδερμα, τα οποία και τα τρία ποικίλλουν σημαντικά ως προς την ανατομία και τη λειτουργία τους. Το δέρμα προστατεύει και οριοθετεί, είναι ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ του σώματος και του περιβάλλοντος, είναι ένα όργανο επικοινωνίας μέσω του οποίου λαμβάνονται ερεθίσματα κυρίως μέσω της αίσθησης της αφής, και καθορίζει την μοναδικότητα του ατόμου.
Ως το πέπλο της ταυτότητας μας το εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας, προστατεύει και καθορίζει τη μοναδική μας υπόσταση. Η επιδερμίδα χρησιμοποιείται μεταφορικά ως αφετηρία για την αμφισβήτηση κοινωνικών κανόνων και για να τονίσει την μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Η έκθεση έχει ως στόχο να θέσει προβληματισμούς και να αφηγηθεί ιστορίες, να προκαλέσει διάλογο για θέματα ταυτότητας, φύλου, εθνικότητας, φθοράς, να μιλήσει για τον επιβαλλόμενο από τις κοινωνικές συμβάσεις καθωσπρεπισμό, και να τονίσει την τρωτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.”
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Γιώργος Γεωργίου Βασιλειάδης, Ειρήνη Ζήνωνος, Άρτεμις Θεοδώρου, Μελίτα Κούτα, Μαριάννα Κωνσταντή, Μέλανη Κωνσταντίνου, Boyana Λοΐζου, Asik Mene, Πέννυ Μονογιού, Zohar Barak, PASHIAS, Σπύρος Προκοπίου, Χρίστος Συμεωνίδης, Σουζάνα Φιαλά και Δάφνη Χριστοφόρου.
Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη
Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 18.00
Σάββατο 10.00 -14.00
Τηλέφωνο 25 367700
Σχετικά
Τον Οκτώβρη, κάτι αλλάζει στους δρόμους της παλιάς Λευκωσίας
Βιτρίνες, παράθυρα, τοίχοι και χώροι που προσπερνάμε καθημερινά ετοιμάζονται να αποκτήσουν μια διαφορετική ζωή. Και ίσως, σύντομα, μια βόλτα στην πόλη να μην είναι ακριβώς η ίδια
«Το μέλλον του παρελθόντος»: Εκθεση του Ανδρέας Καλλή στην Art Seen
Η νέα ατομική έκθεση του Κύπριου εικαστικού, σε επιμέλεια Μαρίας Στάθη, διερευνά τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ελπίδα μέσα από γλυπτά, κινητικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική και χαρακτικά
Ο Κήπος του Άλνουικ του Δημήτρη Νεοκλέους στην Isnotgallery
Μία δουλειά που ισορροπεί ανάμεσα στην εσωστρέφεια του σχεδίου και την εξωστρέφεια του χρώματος
STAY STILL\notes on life drawing: Εικαστική έκθεση της Εβίτας Χρυσοστόμου
Mια παρουσίαση σχεδίων που δημιουργήθηκαν μέσα από χρόνια ζωγραφικής από ζωντανό μοντέλο (life drawing) και καταγράφουν μια συνεχή διαδικασία παρατήρησης και ανταπόκρισης στο ανθρώπινο σώμα
Τα κεραμικά γλυπτά της της Hannah Rowan σε μία έκθεση στη Λεμεσό
Η Edit Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Hannah Rowan με τίτλο Carriers
Μία ξεχωριστή φιλανθρωπική έκθεση του ζωγράφου Peter Tooby, δίπλα στη θάλασσα
Art for Life’s Sake στη Μαρίνα Αγίας Νάπας με το σύνολο των εσόδων να πηγαίνουν για στήριξη του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου
Ο Νίκος Κουρούσιης μέσα από τους «λαβύρινθους» της τέχνης του
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Λεμεσό ξεδιπλώνει έξι δεκαετίες δημιουργίας, μέσα από ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό.
Πέθανε η Γιαπωνέζα πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα Γιαγιόι Κουσάμα σε ηλικία 97 ετών
Η Κουσάμα έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες καλλιτέχνιδες στον κόσμο και αποτέλεσε παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο
«Some Body»: Η Χριστίνα Δράκου κοιτάζει πέρα από την ανθρώπινη μορφή στη νέα της ατομική έκθεση
Μια εξπρεσιονιστική έκθεση με ζωηρά ακρυλικά χρώματα, τολμηρές πινελιές και έργα που εξερευνούν τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ταυτότητα κάθε σώματος
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Στέλλας Παναγιωτίδου «The Scent of Light»
Mια έκθεση που αναδεικνύει τη δύναμη της παραστατικής ζωγραφικής, ενώ παράλληλα στηρίζει έναν σημαντικό κοινωνικό σκοπό
Υφ. Πολιτισμού: Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες για τη «Révélations»
Με εθνικό περίπτερο θα συμμετάσχει η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού στην 8η Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Χειροτεχνίας και Δημιουργίας
Η Αλεξάνδρα Πάμπουκα παρουσιάζει ατομική έκθεση στην Πάφο
Το έργο της διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, την παράδοση, την τελετουργία και την έννοια της φροντίδας