Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2023
Κεντρική φωτογραφία: TasteAtlas
Η Κρήτη φημίζεται για την κουζίνα της έχοντας ξετρελάνει ανθρώπους όπως ο διάσημος σεφ Γκόρντον Ράμσι, μέχρι τον γευσιγνώστη Άντονι Μπουρντέν. Υπάρχει όμως ένα πιάτο με «καταγωγή» από την Κρήτη που βρίσκεται ανάμεσα στα 50 χειρότερα φαγητά του κόσμου σύμφωνα με το TasteAtlas. Και μάλιστα αυτή είναι η μοναδική ελληνική «εκπροσώπηση» στην εν λόγω λίστα.
Οι κατατάξεις τροφίμων του TasteAtlas βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού του διεθνές μέσου, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες και αγνοούν τις αξιολογήσεις των bot, των εθνικιστών ή των τοπικών πατριωτών και δίνουν πρόσθετη αξία στις αξιολογήσεις των χρηστών που το σύστημα αναγνωρίζει ως γνώστες. Για τη λίστα «50 χειρότερα βαθμολογημένα πιάτα στον κόσμο» μέχρι τις 13 Ιουλίου 2023, καταγράφηκαν 336.885 αξιολογήσεις, εκ των οποίων οι 227.643 αναγνωρίστηκαν από το σύστημα ως νόμιμες.
Στη λίστα υπάρχει... μπόλικη εκπροσώπηση από Σκανδιναβία, Ρωσία, Αφρική, χώρες της Βαλτικής, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν φημίζεται για την κουζίνα του. Όσο για την Κύπρο, δεν βρέθηκε κανένα από τα τοπικά μας πιάτα ανάμεσα στη λίστα, κι ας έχουμε φαγητά όπως... η ζαλατίνα.
Ποίο είναι όμως αυτό το ελληνικό φαγητό που βρίσκεται στην 36η θέση ανάμεσα στα χειρότερα του κόσμου; Πρόκειται για την σοφεγάδα ή συμπεθεριό και θεωρείται το μπριάμ της Κρήτης.

«Με καταγωγή από την Κρήτη, η σοφεγάδα είναι ένα χορταστικό στιφάδο λαχανικών που μπορεί να φτιαχτεί με οποιαδήποτε λαχανικά της εποχής. Συνήθως περιλαμβάνει κολοκυθάκια, πιπεριές, πατάτες, μελιτζάνες, πράσα, ντομάτες και διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Δεν υπάρχει καθορισμένη συνταγή για τη σοφεγάδα, και παρόλο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά και απολαμβάνεται συχνά ως νηστίσιμο πιάτο, ορισμένες εκδοχές μπορούν να περιλαμβάνουν θαλασσινά ή σαλιγκάρια.
Αυτό το χορταστικό στιφάδο λέγεται ότι χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα και παραδοσιακά παρασκευάζεται σε πήλινα δοχεία. Προαιρετικά, μπορεί επίσης να τελειώσει στο φούρνο. Το πιάτο απολαμβάνεται ως κύριο πιάτο και συνήθως συνοδεύεται από τραγανό ψωμί στο πλάι. Το τυρί φέτα ή μυζήθρα μπορεί να σερβιριστεί στο πλάι ή να θρυμματιστεί πάνω στο πιάτο», αναφέρει το Taste Atlas.
Στην πρώτη θέση με τα 50 χειρότερα πιάτα του κόσμου σύμφωνα με τη λίστα του Τaste Atlas, βρίσκεται το νορβηγικό gamalost. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό νορβηγικό τυρί που παρασκευάζεται από αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα. Το τυρί έχει φλούδα που ωριμάζει στη μούχλα. Η υφή του είναι πυκνή, με κόκκους και λαστιχωτή, είναι πικάντικο και έχει έντονη γεύση. Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη και έχει περιεκτικότητα σε λίπος μόνο 0,5 έως 1,0%.
Το τυρί παραδοσιακά παλαιώνει από 1 έως 6 μήνες. Για να γίνει, προστίθεται ένα ειδικό οξύ στο αποβουτυρωμένο γάλα, με αποτέλεσμα να ξινίζει. Το αποτέλεσμα αυτού τοποθετείται σε ειδικά καλούπια για να δημιουργηθεί το κυκλικό του σχήμα. Αργότερα, το τυρί τρίβεται στο χέρι με μούχλα και μένει ώστε να παλαιώσει.
Με πληροφορίες από lifo, protothema
Σχετικά
Αλλάζει o καιρός καλοκαιριάτικα, έρχονται βροχές-Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
5 οικονομικά ταξίδια για το καλοκαίρι, σε εναλλακτικούς προορισμούς
Tα πιο value for money ταξίδια σε προορισμούς που παραμένουν υπέροχοι χωρίς ορδές τουριστών
Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα του Ανοικτού Σχολείου Δήμου Στροβόλου
Aνανεωμένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες!
Καμίνι και σήμερα η Κύπρος – Πότε τίθεται σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
8+1 κρυμμένοι καταρράκτες της Κύπρου στα δάση μας για να επισκεφθείς τον Αύγουστο
Μαγευτικές εικόνες στο νησί μας σε τοποθεσίες δροσιάς και ομορφιάς
Είδαμε το «Ted Lasso», τη σειρά-φαινόμενο που συζητά όλος ο πλανήτης η οποία επέστρεψε με 4η σεζόν
Η σειρά που ξεκίνησε ως μια κωμωδία για το ποδόσφαιρο και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο ουσιαστικά τηλεοπτικά πορτρέτα της σύγχρονης ανθρώπινης φύσης
Χτυπά «40αρι» ο υδράργυρος - Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε για σήμερα το Τμήμα Μετεωρολογίας.
Ένα χωριό και τρεις πόλεις της Κύπρου στη λίστα του Forbes με τους καλύτερους προορισμούς για συνταξιοδότηση
Παρουσιάζει την Κύπρο ως ένα «ηλιόλουστο μεσογειακό νησιωτικό κράτος όπου τα αγγλικά ομιλούνται ευρέως»
10 από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία στην Κύπρο
Η μαγεία της Κύπρου μέσα από βίντεο και εικόνες
10 μοναδικές εκκλησίες-μνημεία της UNESCO στο Τρόοδος, για να επισκεφθείς
Το Γεωπάρκο Τροόδους είναι το σπίτι των Βυζαντινών Μνημείων της UNESCO