Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2023
Σε ισχύ τίθεται από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα κίτρινη προειδοποίηση για για υψηλές θερμοκρασίες.
Η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό και γύρω στους 33 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά.
Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού:
Εποχική χαμηλή πίεση σε συνδυασμό με θερμή αέρια μάζα, επηρεάζουν την περιοχή.
Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά και θερμός. Κατά τις απογευματινές ώρες, τοπικά στα δυτικά παράλια, ενδέχεται να σχηματιστεί αυξημένη χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί και στα δυτικά παράλια μέχρι νοτιοδυτικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά μέχρι το απόγευμα, κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και τοπικά μέτριοι, 4 Μποφόρ. Παροδικά ωστόσο, στα νότια και στα ανατολικά παράλια, οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 37 στα ανατολικά και στα νότια παράλια και γύρω στους 33 βαθμούς στα δυτικά και τα βόρεια παράλια καθώς και στα ψηλότερα ορεινά.
Το βράδυ ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος, ωστόσο αργότερα, τοπικά στα παράλια, ενδέχεται να παρατηρείται παροδικά αυξημένη χαμηλή νέφωση. Κατά τις αυγινές ώρες, τοπικά είναι πιθανό να σχηματιστεί και αραιή ομίχλη, ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές περιοχές του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και στα βόρεια παράλια νοτιοανατολικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 22 στα παράλια και γύρω στους 20 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.
Την Παρασκευή αλλά και το Σαββατοκύριακο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά και ιδιαίτερα θερμός.
Η θερμοκρασία την Παρασκευή, δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, ωστόσο το Σάββατο θα σημειώσει μικρή άνοδο και την Κυριακή θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, για να κυμανθεί έτσι, αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή.
«Κόκκινος συναγερμός»
Εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες και σήμερα στην Κύπρο, με τον κίνδυνο έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, να παραμένει σε επίπεδο «κόκκινου συναγερμού».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα, το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.
Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.
Το Τμήμα Δασών, απευθύνει θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.
Καλεί, παράλληλα, όπως σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).
Στο μεταξύ, το Τμήμα Μετεωρολογίας εξέδωσε χθες κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικές ψηλές θερμοκρασίες με ισχύ από τις 11:00 μέχρι και τις 18:00 σήμερα Πέμπτη.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του του Τμήμα, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς κελσίου σε περιοχές του εσωτερικού και γύρω στους 33 βαθμούς κελσίου στα ψηλότερα ορεινά.
Σχετικά

Τα 10 πιο επισκέψιμα μέρη του πλανήτη
Είτε αναζητάτε ιστορία, περιπέτεια ή πολυτέλεια, αυτές οι πόλεις τα έχουν όλα!

Η Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για ταξίδια στην Αθήνα και σε άλλους 5 προορισμούς, με €14.99
Μόο για δύο μέρες


Σήμερα η αποκάλυψη του iPhone 17: Τα μοντέλα, οι τιμές και η τεχνητή νοημοσύνη
Η παρουσίαση του iPhone 17 θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της εταιρείας, στο θέατρο Steve Jobs του Cupertino

Oktoberfest 2025: Ένας πλήρης οδηγός για όλα όσα θα γίνουν φέτος στο Μόναχο
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο επιστρέφει


Αυτή είναι η ευρωπαϊκή πόλη που θα στολιστεί πρώτη φέτος τα Χριστούγεννα
Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει.

Δωρεάν ποδήλατα για έως και 1 ώρα την ημέρα (για μία εβδομάδα), στη Λεμεσό
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Τζόρτζιο Αρμάνι: Η σφραγίδα του στυλ στη μεγάλη οθόνη και τα κοστούμια σε αξέχαστους χαρακτήρες
Δείτε αναλυτικά τις ταινίες και τους ηθοποιούς που έντυσε σε αγαπημένους ρόλους

Ακυρώνει την τελετή βράβευσης του Τομ Χανκς η Στρατιωτική Ακαδημία West Point
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια των συνεχών παρεμβάσεων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Moonwalk: 15.000 επισκέπτες, 30 μουσικές σκηνές, πάνω από 123 καλλιτέχνες, ένα εντυπωσιακό θέαμα!
Όλα όσα έζησαν οι επισκέπτες του Πρωταρά το βράδυ της Κυριακής

Διαδρομή στις 15 εκκλησίες και τα ξωκλήσια του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο
Με αφορμή τη μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, ένα οδοιπορικό πίστης και παράδοσης στις εκκλησίες που τιμούν το σύμβολο της χριστιανοσύνης