Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

5 εκδρομικοί χώροι ιδανικοί για να ψήσεις τη σούβλα του Δεκαπενταύγουστου

Το παραδοσιακό ψήσιμο στα κάρβουνα σε υπαίθριους, οργανωμένους χώρους σε όλη την Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2023

Στα Κρατικά Δάση της Κύπρου λειτουργούν σήμερα 45 εκδρομικοί χώροι (δες τους όλους ΕΔΩ) συνολικής χωρητικότητας περίπου 23.500 ατόμων, τους οποίους διαχειρίζεται το Τμήμα Δασών.

Οι χώροι αυτοί διαθέτουν όλες τις βασικές διευκολύνσεις για τους εκδρομείς που επιθυμούν να απολαύσουν ένα υπαίθριο γεύμα κατά τις επισκέψεις τους στα Κρατικά Δάση όπως τραπέζια, παγκάκια, κάδους απορριμμάτων, αποχωρητήρια και όπου επιτρέπεται, χώρους για ψησταριές για την ετοιμασία φαγητού. Οι περισσότεροι εκδρομικοί χώροι μάλιστα διαθέτουν διευκολύνσεις και για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Σε μερικούς από αυτούς δεν επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς αλλά μόνο το έτοιμο φαγητό, για πικνίκ δηλαδή ενώ σε ελάχιστους από αυτούς δεν υπάρχει πόσιμο νερό.

Το Check In Cyprus με αφορμή τον Δεκαπεντάγουστο που είναι την προσεχή Τρίτη συγκέντρωσε κάποιους από αυτούς τους εκδρομικούς χώρους σε όλη την Κύπρο και σου τους προτείνει για ψήσιμο της παραδοσιακής σούβλας τη μέρα αυτή.

Πάντα με προσοχή γιατί είναι υψηλό ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

xyliatos.jpg

Φράκτης του Ξυλιάτου
Ο εκδρομικός χώρος του φράκτη του Ξυλιάτου βρίσκεται στα ΝΔ της Λευκωσίας και σε απόσταση περίπου 50 km μέσω Λευκωσίας- Μόρφου (αριστερή έξοδος από τον αυτοκινητόδρομο, από τα χωριά: Περιστερώνα-Ξυλιάτο-Λαγουδερά) ή σε απόσταση 45km περίπου μέσω Λευκωσίας- Παλαιχωρίου (δεξιά έξοδος από τον αυτοκινητόδρομο, από τα χωριά: Αρεδιού-Κάτω Μονή- Ξυλιάτος- Λαγουδερά). Ο εν λόγω χώρος, ο οποίος άρχισε τη δημιουργία του από το 1985, βρίσκεται στους πρόποδες του υδατοφράκτη Ξυλιάτου, σε υψόμετρο 600m περίπου και καταλαμβάνει περίπου μια έκταση 7 δεκαριών η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000» από το 2004. Ο εκδρομικός χώρος μπορεί να χωρέσει μέχρι και 860 άτομα διαθέτοντας όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις για την άνετη φιλοξενία των εκδρομέων. Περιλαμβάνει 98 τραπέζια εκ των οποίων τα 33 είναι στεγασμένα και 3 για ανάπηρους, 3 ψησταριές στεγασμένες και 7 ανοιχτές, νερό σε 5 σημεία με βρύσες. Ακόμα θα βρεις παιδική χαρά με 1 πολύζυγο, 4 κούνιες και 2 τραμπάλες , χώρους υγιεινής ευρωπαϊκού τύπου με 2 τουαλέτες ανδρών, 2 γυναικών, 2 αναπήρων, χώρους στάθμευσης και σύστημα πυρόσβεσης με 13 σημεία (πυροσβεστικές φωλιές). Μάλιστα η εξόρμηση στον εκδρομικό χώρο, μπορεί να συνδυαστεί και με μια βόλτα στο παρακείμενο μονοπάτι μελέτης της φύσης. Το μονοπάτι ξεκινά από τον εκδρομικό χώρο και αφού καλύψει μια απόσταση 4.5 χιλιομέτρων περίπου περιμετρικά του υδατοφράκτη Ξυλιάτου καταλήγει στο ίδιο σημείο.

Livadi-tou-Pasia.jpg

Λιβάδι του Ππασιά
Κατηφορίζοντας από την Πλατεία Τροόδους προς τον Αμίαντο, βρίσκεις έναν από τους πιο δημοφιλείς εκδρομικούς χώρους της περιοχής. Το «Λιβάδι του Πασιά» απλώνεται σε μια αρκετά μεγάλη έκταση, που τη διασχίζει ένας λιθόστρωτος δρόμος, για εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών. Είναι από τους μεγαλύτερους εκδρομικούς χώρους του νησιού, με χωρητικότητα 1600 ατόμων, σε υψόμετρο 1600 μέτρων. Το προστατευόμενο λιβάδι τύρφης, γύρω από το οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του, δημιουργεί ένα μαγευτικό σκηνικό κάθε εποχή του χρόνου. Ο πευκόφυτος χώρος διαθέτει ξύλινα τραπέζια, μεταξύ των οποίων και κάποια στεγασμένα, ειδικούς χώρους για άναμμα φωτιάς και τουαλέτες, ενώ στο κέντρο βρίσκεται και μία όμορφη παιδική χαρά. Το λιθόστρωτο διευκολύνει την πρόσβαση και για άτομα με τροχοκάθισμα ή με βρεφικά καροτσάκια, έτσι είναι ιδανική επιλογή για όλους. Διαθέτει, επίσης, και τουαλέτες κατάλληλες για χρήση από ΑμεΑ ενώ υπάρχουν διευκολύνσεις και για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

alonatzia2.jpg

Αλωνάτζια
Ο εκδρομικός χώρος «Αλωνάτζια» βρίσκεται στη νοτιοδυτική όχθη της μικρής λίμνης που σχηματίζει η ανοιχτή δεξαμενή νερού στο χωριό Κάτω Μύλος (μόλις λίγα λεπτά μακριά από τον Αγρό). Πρόκειται για έναν μικρό, αλλά πανέμορφο εκδρομικό χώρο, περιποιημένο και φιλόξενο, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, που αξίζει κάποιος να γνωρίσει. Ο υδατοφράκτης δίπλα στον οποίο βρίσκεται ο εκδρομικός χώρος είναι πηγή ζωής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενισχύοντας το πλούσιο πράσινο της γύρω περιοχής. Τα ξύλινα παγκάκια (που απλώνονται κατά μήκος της λίμνης), σε μία στενή λωρίδα, απολαμβάνουν τη σκιά των πεύκων, θα αποτελέσουν το ιδανικό μέρος για το φαγητό σου, ενώ κάτω από στέγαστρο βρίσκονται οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για όσους θέλουν να ανάψουν φωτιά, όπως ψησταριές, πόσιμον νερό κ..ά. Ο περιφραγμένος παιδότοπος, με σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και υπέροχη θέα στο φράγμα είναι από τα πλεονεκτήματα του χώρου. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η εκκίνηση του ομώνυμου μονοπατιού της φύσης «Αλωνάτζια», το οποίο οδηγεί στο γνωστό ξενοδοχείο Ρόδον στον Αγρό. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται και τα εκκλησάκια της Αγίας Παρασκευής και Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Για όσους επιλέξουν απλώς μια βόλτα γύρω από το φράγμα, το πλήθος από κοκκινόψαρα σε αυτό είναι από μόνο του ξεχωριστό θέαμα.

fraxtis.jpg

Φράκτης Προδρόμου
Κοντά στον υδατοφράκτη Προδρόμου βρίσκεται ο ομώνυμος εκδρομικός χώρος. Το περιβάλλον είναι μοναδικό καθώς συνδυάζονται όμορφα το τοπίο του υδατοφράκτη με το πράσινο του δάσους. Ο χώρος απέχει μόνο 5km από την Πλατεία Τροόδους. Για να τον βρεις θα πάρεις τον δρόμο προς Πρόδρομο και θα στρίψεις αριστερά προς την πάροδο για υδατοφράκτη Προδρόμου. Αν αναζητάς έναν καταπράσινο χώρο για την ανάγκη για εξόρμηση στη φύση όπου θα απολαύσεις τον καθαρό αέρα και τη μαγεία που σου προσφέρει η φύση, αυτός ο τόπος είναι αποκλειστικά για εσένα. Λίγο τα ψηλά καταπράσινα δένδρα σε συνδυασμό με το καφέ, σου δημιουργούν αναμφισβήτητα μια αίσθηση ελευθερίας.Ο εκδρομικός χωρος βρίσκεται 1600m από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι χωρητικότητας 250 ατόμων. Ο χώρος διατίθεται για άναμμα φωτιάς, ενώ υπάρχουν παιδικά παιχνίδια, τραπέζια και αποχωρητήρια αλλά δεν υπάρχει πόσιμο νερό.

kampi.jpg

Καμπί του Καλογήρου
Ένας από τους μεγαλύτερους εκδρομικούς χώρους στην επαρχία Λεμεσού, με έκταση που φτάνει περίπου τα 3 εκτάρια γης (15.000 τ. μ.). Ολόκληρος ο χώρος βρίσκεται μέσα στο πευκοδάσος του Τροόδους, σε απόσταση 3 χλμ. από το χωριό Πρόδρομος, στον δρόμο Πλατρών – Προδρόμου, σε υψόμετρο 1300 μέτρα. Κάτω από την πυκνή σκιά των πανύψηλων πεύκων, που γεμίζουν αρώματα την τοποθεσία αυτή κάθε εποχή του χρόνου, έχουν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις για φαγητό, άναμμα φωτιάς για ψήσιμο, αλλά και παιχνίδι. Τα ξύλινα τραπέζια, οι μεγάλες καλυμμένες ψησταριές και η όμορφη παιδική χαρά, μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 700 άτομα, που επιθυμούν να απολαύσουν όμορφες στιγμές μέσα στο καταπράσινο αυτό τοπίο. Ο κατασκηνωτικός χώρος που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον εκδρομικό, απολαμβάνει την ίδια φυσική ομορφιά.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close