Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Πάσχα στο χωριό... μέρος Γ'

Ετοίμασε βαλίτσες και πέρασε τις γιορτινές μέρες στο χωριό!

Δημοσιεύτηκε στις 09 Απριλίου 2014

Νότια Μαραθάσα

Μπορεί η ονομασία "Νότια Μαραθάσα" να μη σου λέει και πολλά πράγματα. Δίνοντάς σου όμως τη λεπτομέρεια ότι πρόκειται για την "περιοχή στη δυτική πλευρά του Τροόδους που αποτελείται από έξι χωριά, τη Λεμύθου, τα Καμινάρια, τις Τρεις Ελιές, τον Άγιο Δημήτριο και τον Παλιόμυλο", ίσως να νιώσεις μια μεγαλύτερη οικειότητα.

Πάω: Από τη Λευκωσία, πάρε το δρόμο προς Τρόοδος, πήγαινε δεξιά προς Ορκόντα και στον Καλοπαναγιώτη ανηφόρισε προς Γερακιές. Στη συνέχεια κάνε αριστερά προς Καμινάρια. Από Λεμεσό, πιο απολαυστική είναι η διαδρομή που ξεκινά από την έξοδο της Ερήμης και οδηγεί στον Άγιο Νικόλαο, μέσω των χωριών Πάνω Κυβίδες, Μαλλιά και Άρσος.

Μένω: Προτείνουμε δίχως δεύτερη σκέψη "το Σπιτικό του Άρχοντα" (99527117, 25462120, 22670573) στις Τρεις Ελιές. Ένα παλιό αρχοντικό με αυτοεξυπηρετούμενα διαμερίσματα και όλες τις ανέσεις, για 2 μέχρι 6 άτομα. Φυσικός κλιματισμός, με κληματαριές το καλοκαίρι αλλά και τζάκι για το χειμώνα. Προσφέρονται και γεύματα για ομάδες με προ-συνεννόηση. Στην έξοδο της Λεμύθου, προς Πρόδρομο, βρίσκεται και το "Themis House Studios" (22422938, 25462525), ένα πετρόκτιστο συγκρότημα το οποίο διαθέτει και πισίνα.

Τρώω: Για φαγητό προσφέρεται περισσότερο ο Πρόδρομος, κρατώντας τα "ηνία" όσον αφορά στα εστιατόρια. Υπάρχει το "Overhill" (25462095) στην πλατεία και το "Louis restaurant kebab" (25462050), για σούβλα, στο δρόμο που οδηγεί προς Πεδουλά. Στη Λεμύθου, στην αρχή του χωριού, η ταβέρνα "Εξοχική Λεμύθου" φτιάχνει special κυπριακούς μεζέδες. Υπάρχει ακόμα μία ταβέρνα στα Καμινάρια ("Kaminaria tavern") στο κέντρο του χωριού.

Απολαμβάνω: Όπου κι αν είναι η αφετηρία σου, αξίζει να αφιερώσεις μια ημέρα, προκειμένου να απολαύσεις τη γύρω περιοχή και να ανακαλύψεις όλες αυτές τις περιοχές που βλέπεις σε φωτογραφίες και αναρωτιέσαι αν πρόκειται για τοπία του εξωτερικού. Ξεκινώντας από τα Καμινάρια προς το Γεφύρι του Τζιελεφού, θα συναντήσεις διαδοχικά στο δρόμο το γεφύρι Ελιά και σημάνσεις που οδηγούσαν σε μονοπάτια της φύσης. Το ένα από τα μονοπάτια, ξεκινά από τις Τρεις Ελιές και σε μια ημίωρη διαδρομή με τα πόδια, διαμέσου δύο εκ των επτά ενετικών γεφυριών της περιοχής, ενώνεται με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι 'Ε4'. Μετά την 'Ελιά' υπάρχει μια χωμάτινη διαδρομή 12 χιλιομέτρων στα δεξιά προς Μηλικούρι, που με τα πανύψηλα πυκνοφυτεμένα πεύκα της, φέρνει κάτι εξωτικό. Εκεί βγάζουμε αναρίθμητες φωτογραφίες για να εμπλουτίσουμε το λογαριασμό μας στο Ιnstagram -μην ξεχάσεις το hashtag Cyprus και Check In. Συνέχισε για να αντικρίσεις το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό από τα ενετικά γεφύρια. Αυτό του 'Τζιελεφού'. Ιδανικός χώρος για πικνίκ ή για μια στάση προκειμένου να δροσιστείς. Είναι περιττό να ειπωθεί αλλά, αφού η επανάληψη είναι η 'μήτηρ πάσης μαθήσεως', να επισημάνουμε και πάλι πως δεν πετάμε αποτσίγαρα ή σκουπίδια, δεν κόβουμε 'μάνα μου τα ωραία λουλουδούθκια', δεν ποδοπατούμε φυτά και γενικά φερόμαστε με σεβασμό στη φύση. Αν θέλεις να βγάλεις τα παπουτσάκια σου και να περπατήσεις ξυπόλυτος στο νερό, κάνε το. Θα αναζωογονηθείς. Κατά μήκος του ποταμού Πλατύ στο τέλος του δρόμου, βρίσκεται η 'Κολλατζιά'. Ακόμα ένας όμορφος εκδρομικός χώρος για φαγητό και ξεκούραση. Εκτός από τη φύση στη Μαραθάσα, άξια αναφοράς είναι και τα πολλά βυζαντινά παρεκκλήσια (Προφήτης Ηλίας, Άγιος Ερμόλαος, Παναγία) που είναι κτισμένα στις πλαγιές των βουνών. Μπορείς ακόμη να κάνεις μια επίσκεψη από το περιβαλλοντικό κέντρο (πρώην σχολή Μιτσή) και το μουσείο εικόνων στη Λεμύθου αλλά και στα θειούχα νερά στις Τρεις Ελιές.

 

Καλοπαναγιώτης

Ο Καλοπαναγιώτης είναι το χωριό στο οποίο θα απολαύσεις τη διαμονή αλλά και τη διαδρομή. Τα τελευταία χρόνια η επένδυση που έγινε στο χωριό το μετέτρεψε σε προορισμό για μονοήμερες αλλά και πολυήμερες εξορμήσεις.

Πάω: Αν ξεκινήσεις από Λευκωσία, θα πρέπει να ακολουθήσεις το δρόμο Καλοπαναγιώτη-Κύκκου, μέσω Αστρομερίτη και Κουτραφά. Αν έχεις ως αφετηρία τη συμπρωτεύουσα, ακολούθησε το δρόμο προς Καλοπαναγιώτη-Κύκκο, μέσω Σαϊττά, Κάτω Αμιάντου, Κακοπετριάς και Ευρύχου.

Μένω: Αν θέλεις να ξεκουραστείς, να έχεις τις ανέσεις σου και να κάνεις τα spa σου -ο Καλοπαναγιώτης να σου θυμίσω, φημίζεται για τις ιαματικές του πηγές, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων ήταν διάσημες από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς Ρωμαίοι, Βυζαντινοί και Φράγκοι τις επισκέπτονταν- τότε πρέπει να μείνεις στο εντυπωσιακό θέρετρο Casale Panayiotis.

Τρώω: Από το "Βυζαντινό" του Casale Panayiotis, μέχρι το "Ορκόντας" που χρονολογείται από το 1922 στην κοιλάδα του Σέτραχου ποταμού, και το "Παλιό Σινεμά" στον Καλοπαναγιώτη υπάρχουν εστιατόρια που θα σε χορτάσουν. Στο ενημερωμένο site του χωριού (www.kalopanayiotis.com) θα βρεις πληροφορίες για τα πάντα.  

Απολαμβάνω: Ακολούθησε το ποτάμι που οδηγεί στο νερόμυλο του Κύκκου. Άγιες ημέρες είναι, καλό θα ήταν να επισκεφτείς το Μοναστήρι του Ιωάννη του Λαμπαδιστή -μεγάλη η χάρη του- που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού. Ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες, εικονίσματα και ξυλόγλυπτες πόρτες με μοναδικής τεχνοτροπίας τέμπλο. 

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close