Δημοσιεύτηκε στις 07 Σεπτεμβρίου 2023
Φωτογραφίες από την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη, που λήφθηκαν από το Πανεπιστήμιο Harvard το 1970, μετά τη συντήρηση τους, παρουσιάζονται σε έκθεση που αρχίζει στις 17 Σεπτεμβρίου στην κοινότητα της Αλωνας, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Μαρία Παφίτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Παφίτη, «οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν την πιο πλήρη τεκμηρίωση που έχουμε για την εκκλησία και κυρίως το πολύτιμο ψηφιδωτό του 6ου αιώνα, το οποίο στη συνέχεια συλήθηκε και υπό μορφή σπαραγμάτων επαναπατρίστηκε σταδιακά». Μερικά κομμάτια όπως το κάτω μέρος που απεικονίζει τον Ιησού, ακόμη αναζητούνται, σημειώνει.
Η κ. Παφίτη αναφέρει ότι τον Απρίλιο του 2018 είχε «τη χαρά και μεγάλη ευλογία να ολοκληρώσει τον επαναπατρισμό του λεηλατημένου ψηφιδωτού του Αποστόλου Ανδρέα της Κανακαριάς, πάντα με την καθοδήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ και την οικονομική στήριξη των Ανδρέα Πίττα και Ρόη Πογιατζή».
Προσθέτει ότι «τότε, για τους εορτασμούς του επαναπατρισμού, έφθασαν στην Κύπρο πολλοί προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, τους οποίους μαζί με μερικούς συμπατριώτες μας, ξεναγήσαμε σε διάφορες περιοχές του Τροόδους, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το χωριό μας, η Άλωνα».
Σημειώνεται ότι «το Κοινοτικό Συμβούλιο Άλωνας πρόσφερε εγκάρδια φιλοξενία στους ξένους επισκέπτες» και ως ένδειξη η κ. Παφίτη κάνει πράξη την υπόσχεση που έδωσε με τη διοργάνωση και επιμέλεια της εν λόγω έκθεσης.
Η Ιστορικός Τέχνης αναφέρει ότι «η εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς με το εμβληματικό ψηφιδωτό της, που χρονολογείται γύρω στο 525 μ.Χ., συντηρήθηκε μεταξύ 1952-1970 από το ίδρυμα Dumbarton Oaks που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Harvard».
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης πραγματοποιήθηκε ενδελεχής φωτογράφηση, η οποία έμελλε, όπως αναφέρεται, όχι μόνο να εικονογραφήσει τον σπουδαίο τόμο που εξέδωσε το Dumbarton Oaks το 1977, αλλά κυρίως να αποτελέσει το σημαντικότερο τεκμήριο, που υπάρχει για την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς πριν από την τουρκική εισβολή και τη σύλησή της».
Οπως λέει η κ. Παφίτη, «οι φωτογραφίες ανήκουν στο αρχείο του Πανεπιστημίου Harvard, το οποίο γενναιόδωρα παραχώρησε τα δικαιώματα αναπαραγωγής τους, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που οι φωτογραφίες παρουσιάζονται εκτυπωμένες σε έκθεση».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στις 11:00 π.μ. και θα συνοδεύονται από συναυλία του μουσικού Χρίστου Αλεξάνδρου με την μαντολινάτα του. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού, Λίνας Κασσιανίδου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Όλες οι αντιδράσεις:
4040
Σχετικά

Ετήσια έκθεση των μικρών δημιουργών της Σχολής Αιγαία
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προσφέρουν ξεναγήσεις και δραστηριότητες

"Look at Me!": Η μαγεία της Ελλάδας σε έκθεση πορτρέτων του Robert McCabe
Έκθεση αφιερωμένη στον διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό φωτογράφο Ρόμπερτ Α. ΜακΚέιμπ

Εικαστικό ταξίδι στα 25 χρόνια ζωγραφικής της Ηρώς Αρμεύτη
25 χρόνια τολμηρού χρώματος, συναισθηματικού βάθους και καλλιτεχνικής προσφοράς

Ο Σέργης Χατζηαδάμος μετατρέπει παλιά γυάλινα αρνητικά σε σύγχρονα έργα
Η έκθεση με τίτλο «Ό,τι απέμεινε, κάν’ το τέχνη» καλεί το κοινό να βιώσει μια εντυπωσιακή σύντηξη παρελθόντος και παρόντος

1721 ώρες: Έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Χαραλάμπους
Με 30 έργα της η ζωγράφος αφομοιώνει μέσα από μια πλούσια ενεργητική χειρονομία μια ποιητική ταυτότητα

Transcendent Rhapsody: Η ανοιξιάτικη έκθεση της Gallery 45
Μια έκθεση που καλεί το κοινό σε έναν διάλογο μεταξύ χρώματος, μορφής και συναισθήματος

Ο πολυβραβευμένος Γιώργος Λάνθιμος παρουσιάζει την πρώτη του έκθεση φωτογραφίας
Εγκαινιάζεται και περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τα γυρίσματα των ταινιών του

Η εικαστικός Λία Βογιατζή εκθέτει τα νέα έργα της, που καθηλώνουν
Με τίτλο «Οι μεγάλες φτερούγες πρέπει να λυγίσουν για να μπουν σε ένα σαλόνι»

Oops! I broke the sun: Εικαστική έκθεση από τον PASHIAS στην Αθήνα
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας από τον οργανισμό Art Futures – Serendipity in Action

«Πτυχώσεις»: Η νέα ατομική έκθεση της Αντρεάνας Καμπανέλλα στο Γκαράζ
Η γυναικεία φιγούρα μονοπωλεί τις σειρές που απαρτίζουν τον τελευταίο αυτό κύκλο δουλειάς

Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς: 22 καλλιτέχνες συναντώνται στην Isnotgallery
Και παρουσιάζουν μια επιλεγμένη συλλογή έργων τέχνης σε προσιτές τιμές

Φωτογράφισε τα δάση και τα τρόφιμα... και λάβε μέρος στον διαγωνισμό του Τμήματος Δασών
Μάθε όλες τις λεπτομέρειες