Things to do με το παιδί , Παιδί , Θέατρο

Η Μαρία Κάνθερ είναι η μαμά Ντο Ρε Μι στη νέα της παιδική παράσταση!

Η συγγραφέας/ηθοποιός μιλά για τη νέα της παράσταση, το ραδιόφωνο, τα παραμύθια και την ενασχόλησή της με τα παιδιά

Δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2023

Η Μαρία Κάνθερ παρουσιάζει τη νέα της παιδική παράσταση, με τίτλο "Ο σκίουρος Φα Σολ σώζει το περιβάλλον", στην οποία μάλιστα υποδύεται τη μαμά Ντο Ρε Μι, ενώ πέρα από το κείμενο, υπογράφει και τους στίχους!

Εμείς τη συναντήσαμε στις πρόβες, και μιλήσαμε μαζί της τόσο για τα παιδικά παραμύθια της όσο και για τη σχέση αγάπης που έχει με τα παιδιά, αλλά και την αγάπη της για το ραδιόφωνο!

Ραδιοφωνική παραγωγός, συγγραφέας, παρουσιάστρια εκπομπών, εκφωνήτρια και τόσα άλλα. Πώς μπήκε το θέατρο για παιδιά στη ζωή σου; Υπήρξε κάποια αφορμή; 
Το θέατρο για παιδιά μπήκε στη ζωή μου το 2014, όταν έγραψα το θεατρικό κείμενο «Μπούρμπουλομπερδέματα». Η σκηνοθεσία ήταν της Έλιας Ιωαννίδου και είχαμε την τύχη και τη χαρά να δουλέψουμε με 14 παιδιά, τα οποία ενσάρκωσαν με μεγάλη επιτυχία τους ρόλους του συγκεκριμένου θεατρικού. Το να δουλεύεις με παιδιά είναι αφενός πολύ απαιτητικό, αφετέρου πολύ δημιουργικό, δίνοντας σου πολλή ψυχική δύναμη. Αφορμή για να ασχοληθώ με το θέατρο για παιδιά υπήρξαν πάντα τα παραμύθια που έγραφα. Τότε συνειδητοποίησα ότι θα ήθελα πολύ να γράψω και ένα κείμενο όπου θα έπαιρνε σάρκα και οστά πάνω στο σανίδι. Μετά ήρθε και ένα μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές να ολοκληρώσει το πακέτο.

Μίλησέ μας για τα παιδικά παραμύθια σου. 
Το πρώτο μου παραμυθάκι, τιτλοφορείται «Ο Σκανδαλιάρης Γάτος», από τις εκδόσεις Πάργα και κυκλοφόρησε το 2013. Το δεύτερο παραμυθάκι έχει τίτλο «Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι» όπου κυκλοφόρησε αποκλειστικά από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν σε αυτόν. Και το τρίτο μου παραμυθάκι, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας ως υλικό κατάλληλο για την ενημέρωση των παιδιών σε ότι αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση και από τον Συμβούλιο «Φωνή», έχει τίτλο «Σπάσε τη σιωπή». Το συγκεκριμένο, υπάρχει με μία υπέροχη εικονογράφηση της Ιωάννας Κανάρη σε PDF μορφή στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

IMG-c46f2fb43430d210dae27dd9523cbc45-V.jpg

Ο σκίουρος Φα Σολ ανεβαίνει σε λίγες μέρες στο Ζήνα Πάλας. Πόσο επίκαιρος είναι αυτός ο ήρωας;
Ο ήρωας αυτός καλείται να δώσει ένα μάθημα στους ανθρώπους και να σώσει το δάσος του.  Αντιλαμβάνεσαι πως με όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο περιβάλλον, ο συγκεκριμένος ήρωας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Η Τζούλη Γρηγορίου, η Ράφη Αμερικάνου και ο Στέλιος Στυλιανού δίνουν ρέστα με τις ερμηνείες τους.

Μίλησέ μας για το έργο. 
Ο σκίουρος ΦΑ Σολ είναι ένα ζώο μουσικός και εκτός από τα τραγούδια που γράφει και τα ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής που κάνει στα άλλα ζώα της φάρμας, προσπαθεί να σώσει και το δάσος από την περιβαλλοντική καταστροφή. Συνεργάτης του η καστανόπαπια, όπου μαζί θα προσπαθήσουν να βρουν τον τρόπο να σταματήσουν τη μόλυνση από τους ανθρώπους. Ξαφνικά, στο δρόμο τους θα βρεθεί και ένα κοράκι. Λίγο ιδιόμορφο μεν κοράκι, αλλά πολύ βοηθητικό. Το αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε στο σανίδι.

IMG-5eeb51d17c16791cbb3104da8f8611a9-V.jpg

Έχεις την τύχη και συγχρόνως την ευθύνη να φέρνεις τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη του παραμυθιού και της αφήγησης όχι μόνο μέσω των θεατρικών έργων σου, αλλά και μέσω του εργαστηρίου σου θεατρικό παραθυράκι. Πώς διαχειρίζεσαι τον ρόλο αυτό; 
Είναι ένας ρόλος πολυμορφικός. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και χρίζει διαφορετικής προσέγγισης. Η ανάγνωση και η εξέλιξη παραμυθιού που κάνουμε στο θεατρικό παραθυράκι μέσω θεατρικών τεχνικών είναι πολύ επωφελής για τα παιδιά. Ξεκλειδώνουν τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν να τα εκφράζουν, και ενεργοποιείται η φαντασία των παιδιών. Με αυτή τη συμμετοχική διαδικασία, τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας.

Πέρα από το κείμενο, υπογράφεις και τους στίχους. Η μουσική και το τραγούδι είναι ένα απαραίτητο συστατικό για μια ολοκληρωμένη παράσταση; 
Η αλήθεια είναι πως για μία παιδική θεατρική παράσταση, η μουσική και το τραγούδι παίζουν σημαντικό ρόλο. Η μουσική μιλάει πρώτα στα παιδιά, η μουσική τα ενεργοποιεί και εμείς είχαμε την χαρά να αναλάβουν το κομμάτι της μουσικής δύο ταλαντούχοι μουσικοί, ο Αντρέας Μιχαλόπουλος και ο Σταύρος Μακρής. Ποτέ δεν πίστευα πως οι στίχοι μου θα ακούγονταν τόσο ωραία. Είναι η πρώτη φορά που γράφω στίχους και ελπίζω όχι η τελευταία.

Η μουσική στη ζωή σου τι θέση έχει; 
Ψυχοθεραπεία. Αυτή είναι η λέξη που αντιπροσωπεύει το ρόλο της μουσικής στη ζωή μου.

IMG-6f90a22863d1a378b916838e9cc3912e-V.jpg

Πρόσφατα αποχώρησε από το ράδιο πρώτο, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής σου, αυτό του ραδιοφώνου. Ποια θα είναι η συνέχεια του; 
Το κεφάλαιο του ραδιοφώνου υπήρξε από τα πιο μεγάλα και σημαντικά της ζωής μου.  Το ραδιόφωνο το αγάπησα για 21 ολόκληρα χρόνια και θα το αγαπώ για πάντα.  Δε μου αρέσει να κλείνω κεφάλαια, οπότε θα αρκεστώ να σου πω πως, για την ώρα, απλά το έχω βάλει στην άκρη για να αφοσιωθώ με άλλες δημιουργικές δραστηριότητες και projects που ήδη τρέχουν. Ένα από αυτά είναι το θεατρικό μου στο οποίο εκτός από το κείμενο και τους στίχους κάνω και τη μαμά Ντο Ρε Μι.

Από την εμπειρία σου και ως μαμά, πώς θα κερδίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών που βομβαρδίζονται από την ψηφιακή πραγματικότητα; 
Βαρέθηκα να ακούω την ατάκα: «μα όλα τα παιδιά παίζουν ηλεκτρονικά». Πρέπει εμείς ως γονείς να συνειδητοποιήσουμε ποιο είναι το μέτρο και αν κάποια παιδάκια το υπερβαίνουν πρέπει αυτά να αντιγράψουν εμάς και όχι εμείς αυτά. Υπάρχει ένα πολύ γνωστό παιχνίδι που στις οδηγίες λέει για ηλικίες άνω των 13ων. Για να το έγραψαν αυτοί που το δημιούργησαν, κάτι θα ξέρουν περισσότερο. Γιατί να παίζει το παιδί μας που είναι οκτώ; Βγάλτε τα παιδιά στη φύση χωρίς οθόνες και πιστέψτε με, ξέρουν αυτά τι πρέπει να κάνουν.

*Η παράσταση ανεβαίνει στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Zena Palas στη Λευκωσία. Μάθε περισσότερα, εδώ.

IMG-48ff5162d81886a0a3cd156fd5162662-V.jpg

Συντάκτης: Θεώνη Παναγή

Σχετικά

Ατζέντα
October 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close