Δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2023
Όταν θέλω να φτιάξω μπισκότα κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων (κι οι αφορμές είναι πραγματικά πολλές με τόσες γιορτές-σχολικές και μη) επιλέγω αυτά τα μυρωδάτα και πικάντικα μπισκότα με τζίντζερ κι άλλα μπαχαρικά. Η συνταγή είναι απλή, αρκεί η ζύμη να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες τουλάχιστον πριν το πλάσιμο των μπισκότων. Γι’ αυτό φροντίζω να την ετοιμάσω από νωρίς. Για τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ.
ΥΛΙΚΑ
- 3 φλ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 1,5 κ.γλ. baking powder
- ¾ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη (για λιγότερο πικάντικη γεύση μειώνω την ποσότητα)
- 1 ¾ κ.γλ. κανέλα
- ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- 6 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
- ¾ φλ. μαύρη ή ακατέργαστη ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- ½ φλ. μελάσα (ή μέλι ή maple syrup)
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα (ή άρωμα) βανίλιας ή 1 κ.γλ. τριμμένο φλοιό ακέρωτου λεμονιού
Τρόπος Παρασκευής:
- Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το baking powder, την σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
- Χτυπάω το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτω το αυγό. Κατόπιν ρίχνω τη μελάσα, τη βανίλια ή τον φλοιό λεμονιού.
- Προσθέτω στο μείγμα του βουτύρου το μείγμα του αλευριού και των μπαχαρικών κι ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθούν. Η ζύμη θα είναι ελαφρά κονιορτοποιημένη σε αυτήν την φάση.
- Χωρίζω την ζύμη σε 2 μέρη, την τυλίγω σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνω για 2 ώρες τουλάχιστον, μέχρι 8 ώρες το πολύ, σε θερμοκρασία δωματίου. (Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για 4 μέρες κι αφού αφαιρεθεί από το ψυγείο θα πρέπει να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου προτού χρησιμοποιηθεί.)
- Μόλις περάσει το ελάχιστα απαιτούμενο δίωρο, προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C.
- Tοποθετώ το ένα κομμάτι ζύμης μεταξύ 2 λαδόχαρτων και το ανοίγω με τον πλάστη στο επιθυμητό πάχος. Γνωρίζω ότι τα πιο χοντρά σε πάχος μπισκότα γίνονται πιο μαλακά ενώ τα πιο λεπτά πιο τραγανά, οπότε επιλέγω κατά προτίμηση.
- Αφαιρώ την πάνω λαδόκολλα και με το κουπάτ δίνω σχήμα στα μπισκότα. Τοποθετώ τα μπισκότα με την λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί και τ’ αφήνω στην κατάψυξη για 10’ για να σταθεροποιηθεί η ζύμη και να μην σπάσουν τα μπισκότα.
- Μόλις βγάλω τα μπισκότα από την κατάψυξη αφαιρώ την περίσσια ζύμη γύρω από τα σχηματοποιημένα μπισκότα και τα μεταφέρω με μικρή απόσταση μεταξύ τους σε νέο ταψί με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνω και με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να γεμίσω 2 ταψιά.
- Φουρνίζω τα μπισκότα για 7-9’. Ψήνοντας μόνο για 7′ τα μπισκότα θα γίνουν πιο μαλακά ενώ όσο τ’ αφήνω θα σκληραίνουν. Αφαιρώ το ταψί από τον φούρνο και περιμένω να κρυώσουν καλά προτού τα μετακινήσω.
- Μόλις κρυώσουν μπορώ να τα στολίσω με χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη ή με λιωμένη σοκολάτα, μπορώ να σχηματίσω το περίγραμμά τους ή να τα διακοσμήσω με σχέδια και χρώματα από έτοιμο γλάσο (το royal icing το βρίσκω σε μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής). Υπάρχει πάντα κι η επιλογή του σπιτικού γλάσου με ζάχαρη άχνη και λίγες κουταλιές νερό (αναλογίες: 250 γρ. ζάχαρη άχνη με 2-3 κ.σ. νερό ή χυμό λεμονιού).
Καλή επιτυχία και κυρίως καλή διασκέδαση με την διακόσμηση!
Σχετικά

Πίσω από τα παρασκήνια: Τι συμβαίνει όταν η πτήση σας καθυστερεί;
Καθώς διανύουμε ήδη τη καλοκαιρινή περίοδο, ελέω διακοπών σημειώνονται οι περισσότερες πτήσεις της χρονιάς

Σεισμός 4.5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο
Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο ανοιχτά της Λάρνακας.

Η Γαλάτεια Παμπορίδη μαγειρεύει στην κουζίνα του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Σωτήρος Λάρνακας μαζί με την Πετρολίνα
Το Πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω», παρέχει καθημερινά ολόφρεσκο υγιεινό φαγητό σε όλα τα παιδιά

Τα επτά θαύματα του κόσμου, σε κατάταξη ανάλογα τη δημοφιλία τους
Μια νέα έρευνα αποκάλυψε ποιο «θαύμα» είναι το πιο δημοφιλές από όλα.

Καιρός: Αυτές οι περιοχές θα επηρεαστούν από βροχές σήμερα
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Οι 37 πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες της Κύπρου, ανά περιοχή
Εικόνες από τα πολυτελή καταλύματα κάθε επαρχίας

Υψηλές θερμοκρασίες και τοπικές βροχές στα ορεινά προβλέπονται για σήμερα
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Έως τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία – Δείτε τον καιρό των επόμενων ημερών
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας


Η Κύπρος στην κορυφή της Ευρώπης για τα πιο καθαρά νερά κολύμβησης
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (AEE)

Πραγματοποίηση Διεθνούς Συνάντησης του Ευρωπαϊκού έργου “DigAccess Agrotourism”- COSME στην Κύπρο
Η 2η Διακρατική Συνάντηση των Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COSME

Κυπριακή πόλη υποψήφια για το βραβείο "Best Night-Time Economy Initiative"
Διεθνής Διάκριση για τη Λευκωσία