Δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023
Χτισμένο στο κέντρο του χωριού Κοιλάνι της ορεινής Λεμεσού, αισθητικά απόλυτα ενταγμένο στον τόπο μέσα από τη χρήση του ξύλου και της πέτρας, τo μικρό οινοποιείο Χατζηχαραλάμπους γίνεται το σημαντικότερο εργαλείο για την παραγωγή των ιδιαίτερων κρασιών του κτήματος.

Η ιστορία
Ήταν το 1945 όταν ο παππούς της οικογένειας, Μιχάλης (Τάκης) Χατζηχαραλάμπους, γέννημα και θρέμμα Κοιλανιώτης, ξεκινά να οραματίζεται και τελικά αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο αλλά και μεγαλεπήβολο έργο. Να φυτέψει τους πρώτους του αμπελώνες με σκοπό να δημιουργήσει, εκεί στο χωριό του, ένα μικρό αλλά ποιοτικό οικογενειακό οινοποιείο.
Αφού φύτεψε τους αμπελώνες, το 1975 έφτιαξε ένα μικρό οινοποιείο, αρχικά στο σπίτι του, ενώ αργότερα αγόρασε το πρώτο του κτίριο στο κέντρο του χωριού το οποίο η οικογένεια διατηρεί ακόμη, μαζί με τα πιθάρια που έφτιαχνε κρασί. Τη χρονιά 2023 το οινοποιείο επεκτάθηκε και στο διπλανό χώρο, διαθέτοντας σήμερα 2 όμορφα πέτρινα κτίρια στο κέντρο του χωριού.
Την αγάπη του αυτή για τα αμπέλια ο κ. Τάκης την μετέδωσε στον γιο του, τον Μάριο Χατζηχαραλάμπους, και έτσι ο ίδιος, εγκαταλείποντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανέλαβε σαν δεύτερης γενιάς οινοποιός και αμπελουργός.

Σήμερα, η τρίτη γενιά εμπλέκεται ενεργά στο κτήμα
Πιο συγκεκριμένα, από το 2020 η εμπορική επωνυμία πέρασε στα χέρια των παιδιών της οικογένειας, την Αργυρώ, η οποία το 2018 απέκτησε μεταπτυχιακό τίλτο στην οινολογία στο Γεωπονικό Αθηνών (πτυχίο Χημείας), και τον Μιχάλη (μηχανολόγο μηχανικό), οι οποίοι την ίδια κιόλας χρονιά έφτιαξαν τα πρώτα τους εμφιαλωμένα κρασιά. Πλέον προσπαθούν να διατηρήσουν αναλλοίωτη την παράδοση της οικογένειας και ταυτόχρονα να την εξελίξουν, δημιουργώντας το πρώτο -ίσως- female-led οινοποιείο στο νησί, με οινολόγο/διευθύντρια γυναίκα!

Σήμερα το Οινοποιείο Χατζηχαραλάμπους διαθέτει αμπελοτόπια αποκλειστικά γύρω από το χωριό, ξεκινώντας ο χαμηλότερος στα 650m δίπλα στο ποτάμι (Κρυός) και ο ψηλότερος στα 1050m στο βουνό Αφάμης, ενώ καλιεργούνται αποκλειστικά από τον πατέρα της οικογένειας, κ. Μάριο.
Η παραγωγή τους σήμερα φτάνει γύρω στις 7500 φιάλες (ξεκινώντας από 3500), ενώ στην αγορά κυκλοφορούν 3 ετικέτες του, εκ των οποίων ένα λευκό από τη γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι, ένα ροζέ από τις ποικίλες Grenache και Shiraz σε αναλογία 60-40 αντίστοιχα, και ένα ερυθρό από την ποικιλία Cabernet Sauvignon το οποίο παλαιώνει για ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια!

Η πειραματική ετικέτα...
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το Οινοποιείο Χατζηχαραλάμπους έχει φυτέψει τον πρώτο πειραματικό αμπελώνα Ξινόμαυρου στην Κύπρο έχοντας πάρει άδεια οινοποίησης το 2022, οπότε θα είναι η επόμενη ετικέτα που θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη ποσότητα (παλαιώνει αυτή τη στιγμή)!

Η ετικέτα...
Ο χρόνος δουλειάς στο αμπέλι αποτέλεσε και έμπνευση για το λογότυπο της εταιρείας. "Κοιτάζοντας από μακριά μπορείς να διακρίνεις μια νεκροκεφαλή, αυτή συμβολίζει τον χειμώνα όπου το αμπέλι είναι γυμνό και βλέποντάς το κανείς πιστεύει ότι είναι νεκρό. Το κλειστό και ακολούθως το ανοιχτό τριαντάφυλλο δείχνουν αντίστοιχα τον ερχομό της άνοιξης και την άνθιση του αμπελιού. Ενώ η πεταλούδα συμβολίζει τη γονιμοποίηση του αμπελιού. Όλα αυτά μαζί μας δίνουν το τελικό προϊόν στο μπουκάλι", σημειώνει η Αργυρώ, αποτελώντας περίτρανη απόδειξη πως τα κρασιά τους αφηγούνται πολλές ιστορίες...

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και απολαυστικό στην ξενάγηση, καθώς πραγματοποιεί και γευσιγνωσίες! Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Τα κρασιά του Οινοποιείου Χατζηχαραλάμπους μπορείς να τα βρεις κυρίως στη Λεμεσό σε κάποιες επιλεγμένες κάβες και σε διάφορα μπαρ και εστιατόρια. Φυσικά μπορείς να τα προμηθευτείς από το οινοποιείο ή ακόμα και να τα παραγγείλεις με μήνυμα στη σελίδα του.
Διεύθυνση οινοποιείου: Γρηγόρη Αυξεντίου 42, Κοιλάνι, 4776 επ. Λεμεσού.
Τηλ: 99839839
Ε-mail: chatzwinery@gmail.com
Website: www.chatzicharalampouswinery.com
Facebook: chatzicharalampous winery
Instagram: chatzicharalampouswinery

Σχετικά

Η κ. Βαρβάρα, η μαγείρισσα του ΕυΚουζήν, ετοιμάζει καθημερινά συνταγές από την Πόλη
Το εστιατόριο όπου τρώει όλη η πόλη μαγειρευτά και όχι μόνο

Τα εστιατόρια με κύριο θέλγητρο τις γοητευτικές σερβιτόρες τους κήρυξαν πτώχευση
Μία παγκοσμίου φήμης αλυσίδα εστιατορίων φαίνεται πως περνάει στην ιστορία

Το εστιατόριο που αγαπάμε (και πάμε ξανά και ξανά) για μεσημεριανό
Η παράδοση στα καλύτερά της, σε κάθε πιάτο!

Αγία Νάπα: Υποδεχόμαστε 12+1 στέκια που επιστρέφουν για την καλοκαιρινή σεζόν
Μάθε τη νέα άφιξη και τους αγαπημένους χώρους που θα διασκεδάσουμε και φέτος

Γαστρονομικά διαμάντια της Κύπρου: 3 fine dining εμπειρίες που θα σε σαγηνεύσουν
Εκλεπτυσμένες γεύσεις, μοναδική ατμόσφαιρα και απαράμιλλη φιλοξενία σε τρία κορυφαία εστιατόρια της Κύπρου

Τα wagamama θα γεμίσουν ξανά ανθισμένες κερασιές!
Hanami, η παράδοση που έγινε θεσμός, επιστρέφει για τρίτη σνεχόμενη χρονιά, στα wagamama

Aστέρι Michelin ξανά για τον διεθνούς φήμης Κύπριο σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη
Η συγκινητική του ανάρτησή του όπου ευχαριστεί τον κόσμο και τα αδέλφια του

Ένα σπουδαίο κυπριακό φαγητό με κιμά βρέθηκε στη λίστα με τα top 50 του κόσμου
Ποια είναι η θέση που καταλαμβάνει

Οι εν αργία μοναχοί της Μονής Αββακούμ συνεχίζουν την κοινωνική δράση έπειτα από το μεγάλο σκάνδαλο
Επέστρεψαν σε αυτό που έμαθαν και ξέρουν πολύ καλά να κάνουν: τις επιχειρήσεις

20+1 πολύ καλά εστιατόρια και ταβέρνες στο βουνό για φαγητό μεσημέρι της Πρωταπριλιάς
Εξόρμηση και καλό φαγητό την αργία που έρχεται

Η κ. Μαρία Μούσκου εδώ και 28 χρόνια φτιάχνει χαλούμια, τυρί για φλαούνες κ.ά. σε μία μικρή επιχείρηση στο χωριό
Μια μικρή επιχείρηση στο χωριό που ταύτισε το όνομά της με την παράδοση και την αγνότητα στα γαλακτοκομικά

15 εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρια και θαλασσινά την Πρωταπριλιά
Η αργία της 1ης Απριλίου θα μας βρει με μαλάκια και γευστικά πιάτα θαλασσινών στο τραπέζι μας