Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2024
Την πρόοδο των εργασιών στο Μουσείο του Λεμεσιανού Καρναβαλιού παρουσίασε την Πέμπτη, 14 Μαρτίου ο Δήμαρχος Λεμεσού στα ΜΜΕ. Το Μουσείο Καρναβαλιού αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό σε περίπου 5 εβδομάδες από σήμερα.

"Το καρναβάλι για τη Λεμεσό είναι συστατικό στοιχείο της πολιτιστικής της ταυτότητας και της ιστορίας της. Αυτός ήταν και ο λόγος που το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία του Μουσείου Καρναβαλιού" τόνισε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της ξενάγησης ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης.

Τη δημιουργία του μουσείου ανέλαβε μετά από ανοικτό διαγωνισμό ο αρχιτέκτονας Γιώργος Παπαδόπουλος και κύριο χαρακτηριστικό του είναι η διαδραστικότητά του.

Το Μουσείο Λεμεσιανού Καρναβαλιού στεγάζεται στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», μαζί με Θεατρικό Μουσείο Κύπρου αφού θεωρείται ότι αποτελεί ένα πολύ κάλο συνδυασμό που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα και των δυο μουσείων.

Στον πρώτο όροφο, θα δεσπόζουν οι επίσημες κορώνες όλων των βασιλιάδων του Λεμεσιανού καρναβαλιού με τιμητική θέση στην κορώνα του βασιλιά της χρονιάς που προηγήθηκε. Στο σημείο αυτό ο επισκέπτης θα μπορεί να πατήσει ένα κουμπί για να βγάλει τη φωτογραφία που θα χρησιμοποιηθεί μετά στα διάφορα σημεία όπου θα μπορεί να δει τον εαυτό του μέσα σε παλιές φωτογραφίες, π.χ. μασκαρεμένος πάνω σε ένα άρμα.

Στον ίδιο όροφο θα υπάρχουν και αναφορές στη μουσική του καρναβαλιού. Θα υπάρχει η ιστορία της καντάδας και των κανταδόρων της Λεμεσού αλλά αναφορές στο χορό με εκμάθηση από οθόνη χορών που είναι ταυτισμένοι με ο καρναβάλι (βαλς, σάμπα κλπ).

Στον πρώτο όροφο θα υπάρχουν επίσης, μεταξύ άλλων, σημεία με οπτικοακουστικό και άλλο υλικό που θα δείχνει πώς επηρέασε η κοινωνία της Λεμεσού το καρναβάλι και πώς το καρναβάλι ήταν ο φορέας της πιο φιλελεύθερης αντίληψης που χαρακτηρίζει τους Λεμεσιανούς.

Ενώ ο επισκέπτης θα βρίσκεται στον πρώτο όροφο, θα έχει και την ευκαιρία για λίγη περιπέτεια μέσα από ένα διαδραστικό έκθεμα με μηχανισμούς κίνησης, όπου θα κάνει έξοδο από ένα κλιμακοστάσιο σερπαντίνας. Αποχωρώντας θα μπορεί να βαθμολογήσει το Μουσείο αλλά και να σταθεί κάτω από ένα από τα emojies καπέλα για φωτογραφία.

Στον δεύτερο όροφο θα υπάρχουν μεγάλα, πολύχρωμα μπαλόνια σε διάφορα σχήματα και θα μπορεί ο επισκέπτης να δημιουργήσει τη δική του καρναβαλίστικη κατασκευή, που θα λαμβάνει μέρος στην παρέλαση, εδραιώνοντας έτσι μια νέα τεχνική κατασκευής αρμάτων. Στον όροφο αυτό, θα υπάρχει και μία μικρή σκηνή για διαγωνισμούς μεταμφιέσεων και πελλόμασκας, χώρος με καρέκλες και τραπέζια για χειροτεχνίες, κέρινα αυγά, χαρτοπόλεμος, καπέλα, μάσκες, στολές και πολλά άλλα.
Σχετικά
«Two Stories One Table»: Ελληνικές και Κυπριακές Γεύσεις Συναντιούνται στο Mare Paphos αυτό το Σάββατο
Μια βραδιά με ξεχωριστές ελληνικές και κυπριακές γεύσεις για φιλανθρωπικό σκοπό.
«Φως στη Ζωή»: Πορεία ευαισθητοποίησης για τη λευχαιμία στη Λευκωσία
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Δημαρχείο Λευκωσίας θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα, το οποίο έχει καθιερωθεί ως χρώμα ευαισθητοποίησης για τη λευχαιμία
Ο πιο «πλούσιος» Οκτώβριος θα συμβεί στo Θέατρο Ριάλτο
Όλα όσα θα δούμε και θα ακούσουμε
Ένα συγκινητικό αφιέρωμα στη γυναίκα του Πόντου έρχεται στην Πάφο
Μουσική, χορός και λόγος φωτίζουν τη δύναμη και την αξιοπρέπεια της γυναίκας που κράτησε ζωντανές τη μνήμη και την παράδοση
Το «The Corridor» του Φώτη Νικολάου έρχεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας
Μια ποιητική παράσταση σύγχρονου χορού για το πένθος, τη μνήμη, την ταυτότητα και τη δύναμη της τέχνης να μεταμορφώνει την απώλεια σε συλλογική εμπειρία
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό Λακατάμειας επιστρέφει και αναζητά καλλιτέχνες
Ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή στο εορταστικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Δεκεμβρίου
Week Agenda: 25 υπέροχα πράγματα να κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Θέατρο, κινηματογράφος, συναυλίες, φεστιβάλ και ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες γεμίζουν την ατζέντα των επόμενων ημερών
Η «Οδός Χριστουγέννων» επιστρέφει στη Λεμεσό για ένα γιορτινό διήμερο
Χριστουγεννιάτικο παζαράκι, μουσική, χορός, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις
Αυτόν τον Οκτώβριο, το Cyberness αφήνει για λίγο την πόλη και πηγαίνει… West
Το Cyberness μετατρέπει το Kolla σε Wild West για ένα διήμερο
Ο συγγραφέας Θάνος Σταθόπουλος παρουσιάζει στη Λευκωσία την «Πρόσληψη Τροφής»
Μια ανοιχτή συζήτηση για τη δεκαετία του 1980, τις εκλεκτικές συγγένειες και την προσωπική του διαδρομή στη γραφή, στη γιορτή και στο πένθος.
Weekend Agenda: 40 υπέροχες προτάσεις εξόδου για να περάσεις όμορφα αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Φεστιβάλ στα χωριά, συναυλίες, θέατρο, χορός και ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες γεμίζουν την ατζέντα 18–20 Σεπτεμβρίου.
Αντίκες, βινύλια, κοσμήματα και vintage θησαυροί σε ένα μεγάλο market
Το Grand Antiques & Vintage Market επιστρέφει για 4η φορά στον Στρόβολο