Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου 2024
Ο Λούις Γκόσετ Τζούνιορ, ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Β′ Ανδρικού Ρόλου, ο οποίος είχε επίσης βραβευθεί με Emmy για τον ρόλο του στην κορυφαία τηλεοπτική μίνι σειρά «Ρίζες», πέθανε σε ηλικία 87 ετών.
Όπως δήλωσε ο ανιψιός του στο Associated Press ο Λούις Γκόσετ Τζούνιορ απεβίωσε το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαρτίου, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Η αιτία θανάτου δεν έχει γίνει γνωστή.
Ο Γκόσετ θεωρούσε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως μια αντίστροφη ιστορία της Σταχτοπούτας, με την επιτυχία να έρχεται σε νεαρή ηλικία και να τον οδηγεί στο Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «An Officer and a Gentleman» (Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν).
Έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ το 1953, σε ηλικία 16 ετών. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με υποτροφία και άρχισε να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές. Σπούδασε υποκριτική σε ένα παρακλάδι του Actors Studio, μαζί με τους Μέριλιν Μονρόε, Μάρτιν Λαντάου και Στιβ ΜακΚουίν, ενώ συνδέθηκε φιλικά με τον Τζέιμς Ντιν.
Το 1959 κέρδισε την προσοχή των κριτικών για τον ρόλο του στην παράσταση του Μπρόντγουεϊ του «A Raisin in the Sun», όπου έπαιξε μαζί με τον Σίντνεϊ Πουατιέ, και πήρε τον πρώτο πρωταγωνιστικό του ρόλο, αντικαθιστώντας τον Μπίλι Ντάνιελς στο «Golden Boy» με τον Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ το 1964.
Έκανε το ντεμπούτο του στο Χόλιγουντ στην κινηματογραφική μεταφορά του «A Raisin in the Sun» και επέστρεψε το 1968 για έναν σημαντικό ρόλο στην ταινία «Companions in Nightmare».
Στη μικρή οθόνη ενσάρκωσε τον Fiddler στην πρωτοποριακή μίνι σειρά του 1977 «Roots» (Ρίζες), που απεικόνιζε τις φρικαλεότητες της δουλείας.
Ήταν ο τρίτος μαύρος υποψήφιος για Όσκαρ στην κατηγορία Β′ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο και κέρδισε για την ταινία με τον Ρίτσαρντ Γκιρ «Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν», η οποία του χάρισε επίσης Χρυσή Σφαίρα.
Σχετικά
Ο Διάβολος Φοράει Prada 2: Κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ του σίκουελ
«Συνήλθε. Έχουμε δουλειά να κάνουμε και με το "εμείς", εννοώ εσένα», λέει η θρυλική Miranda Priestly – Μέριλ Στριπ.
Η νέα κατηγορία που μπαίνει στα φετινά Όσκαρ και τι σημαίνει
Γιατί η Ακαδημία αποφάσισε να αναγνωρίσει θεσμικά το κάστινγκ και ποιοι διεκδικούν το πρώτο βραβείο
Η Κέιτ Γουίνσλετ στον νέο «Αρχοντα των δαχτυλιδιών»
Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 17 Δεκεμβρίου 2027 από τη Warner Bros
Όσκαρ 2026: Ανώνυμες ψήφοι αποκαλύπτουν το φαβορί για «ταινία της χρονιάς»
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος εφαρμόστηκε μια νέα διαδικασία ψηφοφορίας
Η μαγεία της Τίνκερ Μπελ «ζωντανεύει» ξανά σε μία νέα σειρά
Η αγαπημένη νεράιδα έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές τα τελευταία εβδομήντα χρόνια.
Ο Aρνολντ Σβαρτσενέγκερ ετοιμάζει επιστροφή στα «Predator», «Conan» και «Commando»
Ο ηθοποιός αποκάλυψε ότι συζητά ήδη την επιστροφή του σε τρία από τα πιο εμβληματικά franchises της καριέρας του.
Τι λένε τα προγνωστικά των Όσκαρ του 2026
Η φετινή σεζόν των βραβείων έχει ήδη καταγράψει αρκετές εκπλήξεις και ανατροπές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκπλήξεων και στην τελική απονομή των Όσκαρ
Το (M) Factor 2: Before the Pause έρχεται στην Κύπρο στις 28 Μαρτίου
The (M) Factor: Οι δημιουργοί του πρωτοποριακού ντοκιμαντέρ για την εμμηνόπαυση παρουσιάζουν το prequel για την περιεμμηνόπαυση
5 υπέροχες ταινίες του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, σε δωρεάν προβολή
Προβολή των 5 φιναλίστ ταινιών για το βραβείο LUX, σε Λευκωσία και Λάρνακα
Τα βραβεία της Ενωσης Σεναριογράφων Αμερικής δείχνουν τον δρόμο προς τα Οσκαρ
Λίγες ημέρες πριν από την τελετή των Οσκαρ, τα βραβεία της Ενωσης Σεναριογράφων Αμερικής ανέδειξαν τους μεγάλους νικητές στα σενάρια, δίνοντας ακόμη μία ένδειξη για το τι μπορεί να ακολουθήσει στην κορυφαία κινηματογραφική βραδιά.
Όσκαρ: Στην τελική ευθεία για την λαμπερή βραδιά στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
Οι υποψηφιότητες και μεγάλα φαβορί
Ντάνιελ Κρεγκ: Σε συζητήσεις για τον ρόλο του «κακού» στο Batman 2
Οι Μπραντ Πιτ και Στέλαν Σκάρσγκαρντ είχαν προταθεί αλλά και οι δύο αρνήθηκαν.